HAK-İŞ’TEN KADINLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN PROJE

25 Temmuz 2018 16:27, Komite Etkinlikleri


HAK-İŞ’TEN KADINLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN PROJE

ARSLAN: “160 BİN KADIN ÜYEMİZLE ÖNEMLİ BİR GÜCE SAHİBİZ”

 

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in “Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” açılış ve proje tanıtım toplantısı, 25 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Açılış toplantısına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili Habibe Öçal, MHP Ankara Milletvekili ve MHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nevin Taşlıçay, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Baş, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın kadın komitesi başkan ve üyeleri ile konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri katıldı.

“Komitemizin Başarılarını Gururla Takip Ediyorum”

Proje açılışında konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Bugün hayata geçirilen bu önemli projenin organizasyonunu gerçekleştiren Kadın Komitemize teşekkür ediyorum. Kadın komitemizin ortaya koyduğu hedefleri, başarılarını gururla ve onurla takip ediyorum” dedi.

“Güzel Projeler Hayata Geçireceğiz”

HAK-İŞ’in kıt kaynaklarına rağmen farkındalık oluşturabilecek güzel projeler hayata geçireceğini ifade eden Arslan, “Büyük davanın taşıyıcısı olma sorumluluğunun farkında olarak şu anda önemli bir yerdeyiz. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar, coğrafyamız bizim daha fazla sorumluluk almamızı, daha fazla çaba sarf etmemizi, daha güzel ve daha verimli projelere imza atmamızı gerektiriyor” diye konuştu.

“Kadın Çalışanlar İçin Yol Haritası Oluşturduk”

HAK-İŞ olarak kadın çalışanların sendikalarda daha fazla yer almaları konusunda bir yol haritası oluşturduklarını anlatan Arslan, “Kadın stratejimizi oluştururken bu noktadan yola çıkarak, önümüze önemli hedefler koyduk. HAK-İŞ Kadın Komitemiz önemli bir aşamaya gelmiş durumdadır. Çalışan kadınların HAK-İŞ’te toplanmaları, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarda üyeliklerini gerçekleştirmeleri ve çalışma hayatında karşılaştıkları bütün sorunlara çözüm bulmaları konusunda çaba sarf etmemiz gerekiyor. Öncelikli olarak biz emekçi kadınlarımızın örgütlenmesini sağlamak ve sendikalarımızla beraber çözümler üretmek istiyoruz. Kadın emekçilerin HAK-İŞ’te kendilerini ifade etmeleri için platform oluşturduk. Bugün HAK-İŞ’in birçok sendikasında kadın komiteleri yer almaktadır” sözlerine yer verdi. 

“160 Bin Kadın Üyemizle Önemli Bir Güce Sahibiz”

HAK-İŞ’in 21 sendikası, 81 ildeki temsilcilikleri ve KKTC Kamu-Sen ile büyük bir organizasyon olduğunu, 650 binin üzerindeki üyemizle Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından birisi olduğunu ifade eden Arslan, “160 bine yaklaşan kadın üye sayımızla önemli bir güç olarak ortadayız. 160 bine üye kadın üyemizi harekete geçirmek için yapmamız gereken çok işler var. Sendikalarımızın çabaları ve gayretleri bizleri belli bir noktaya kadar taşıdı ama bundan sonra yeni bir aşamaya geçmek zorundayız” dedi.

“Bu Proje Fedakarlığın Başka Bir Boyutudur”

HAK-İŞ Kadın Komitesi etkinliklerine davet edildikleri zaman binlerce kadının meydanlara çıkarak mücadele ettiğini anımsatan Arslan, “İşyerlerinden ücretsiz izin alan, çocuğunu, ailesini, eşini, bırakıp bu mücadele yer almak için buralara kadar gelen kadınlarımızı gördüğümüzde hem umudumuzun hem de geleceğe ait hedeflerimizin yakın olduğunu görüyoruz. Bu proje fedakarlığın başka bir boyutudur” dedi. Arslan, kadınların, işyerlerinden izin alarak bu projeye dahil olduğunu ve böylelikle kadınların eğitim yoluyla güçlendirilmesi için özgün projenin hayata geçirileceğini söyledi. 

Arslan’dan Kadın İşçilere Davet

Kadın işçilerin daha çok roller üstlenmesi ve daha etkin yerlerde bulunması önerisinde bulunan Arslan şunları kaydetti:

“Kadın çalışanlarımızı sendikal liderlik yapabilecek alanlarda kendilerini geliştirmeye ve mücadele etmeye davet ediyoruz. Daha çok kadın emekçi ile buluşmamız ve onları sendikal mücadeleye dahil etmemiz gerekiyor. Sendikalı olmaya davet etmek, kayıt dışı mücadeleyi, iş kazaları ile mücadeleyi toplu sözleşmeye dahil etmeyi sağlamaktır. Sorunların çözümünü sırf kadınlardan beklemek haksızlıktır. Erkeklerin de bu mücadeleye dahil olmasını bekliyoruz. Kadın ve erkek birlikte mücadeleyi gerçekleştirirsek başarılı olacağımıza inanıyorum.” 

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili Habibe Öçal, “HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın destekleriyle kadınlarımızın aldığı yol çok kıymetli ve çok değerlidir. Buradan tüm emekçi kadınlarımızı saygıyla selamlıyorum. Çalışma hayatından ve sendikacılıktan gelen birisi olarak yapılan bu çalışmaların kıymetini çok iyi bilen birisiyim. Bu alanda yapmış olduğunuz bu projelerin Türkiye’nin kadına yönelik strateji ve politikalarının belirlenmesinde çok önemli olacağını belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

MHP Ankara Milletvekili ve MHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nevin Taşlıçay, “Yaptığımız çalışmalarda bu ülkede bir şeylerin çalışan kadınlarımızın hayatın her alanında aktif rol almasıyla düzeleceğine inanıyoruz. Kadın erkek fırsat eşitliği sağlansın istiyoruz. Sadece siyasette değil bilimde, ekonomide ve her alanda yapılacak olan her çalışmada ve projede biz de varız. Bu konuda elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Baş, “Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi açılış toplantısında çalışan kadınlarımızın emeklerinden kesilen bir fon var ve bu fon üzerinden her yıl konfederasyon ve sendikalarımızın yapmış olduğu projeleri destekliyoruz. İnşallah bu projemiz de kadınlarımız ve ülkemiz için hayırlı bir proje olur. Asıl önemli olan çalışma hayatında sosyal diyaloğun ve iletişimin öne çıkarılmasıdır” dedi.

Proje açılış toplantısında konuşan HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak, ülkemizin dört bir yanında, gerek ulusal gerekse uluslararası alanda çalışma yaşamının aktif ve saygın emekçileri olarak, kadınlara yakışır biçimde etkinliklerini sürdürdüklerini söyledi.

Zengin, “HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak kadınların toplumsal hayattaki rol ve statülerini yükseltmeye yönelik toplantı, eğitim, çalıştay, kampanya ve eylem gibi faaliyetler gerçekleştiriyoruz” dedi.

HAK-İŞ’in Türkiye’de kadın stretejisi hazırlayan ve uygulayan kurumların başında geldiğine dikkati çeken Zengin, “2017 yılında gerçekleştirdiğimiz “Sendikal Bakış Açısıyla Kadın Çalışanlar İçin Sorun Çözme Yöntemleri Projesi uluslararası STK’ların katılımlarıyla gerçekleştirildi. Bu projemizin sonunda Kadın Strateji Belgemizi yayınladık. Projemizin sonunda yapılan bütün çalışmalar akademik bir çalışma ile kitap haline getirilerek kamuoyuyla paylaşıldı. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz “Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” bu akademik çalışmanın eğitim yoluyla hayata geçirilmesidir” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında 8 ilde toplumsal cinsiyet algısı ve kapsamı, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması, bireyler için karar mekanizmaları ve iletişim becerileri eğitimleri ile 450 aileye ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Zengin, “Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi projemizi Yozgat, Aydın, Van, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Ankara, Trabzon ve Diyarbakır illerinde gerçekleştireceğiz. Bu illerde kadınların çalışma hayatına girişte ve çalışma hayatında yaşadıkları sorunlar başta olmak üzere çok sayıda sorunun çözümü için çeşitli çalışmalar gerçekleştireceğiz” açıklamasında bulundu.

Zengin, “Kadınlar işgücü piyasasında geçmişe kıyasla daha çok yer almaktadır. Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı 2008 de %24,5 iken, on yıllık süreçte %10 aratarak bugün %34,5 e yükselmiştir. Bunu önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Avrupa ortalaması olan %60 lara yükseltilmesi için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

HAK-İŞ Konfederasyonu Proje Asistanı Uzman Elif Yıldırım program açılışında projenin detaylarına ilişkin bir sunum yaptı.

25 Temmuz 2018 16:27, Komite Etkinlikleri


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu