EMEKÇİ KADINLAR İSTANBUL’DA BULUŞTU

08 Mart 2019 23:40, Komite Etkinlikleri


EMEKÇİ KADINLAR İSTANBUL’DA BULUŞTU

8. ULUSLARARASI KADIN EMEĞİ BULUŞMASI

“FITRATTA FARKLILIK HAKLARDA EŞİTLİK”


Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 8. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması, 8 Mart 2019 tarihinde “Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik” temasıyla İstanbul Haliç Kongre Merkezinde binlerce üyemizin katılımıyla coşku içerisinde gerçekleştirildi. Kadın üyelerimizin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantımıza TBMM Eski Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve kıymetli eşi Semiha Yıldırım katıldı. 

HAK-İŞ 8. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması için binlerce üyemiz Haliç Kongre Merkezini doldurdu. Toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, TBMM Eski Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve kıymetli eşi Semiha Yıldırım, Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Hizmet-İş Sendikası Onursal Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, çok sayıda milletvekili ve bürokrat ile HAK-İŞ'e bağlı sendikalarımızın genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, ulusal ve uluslararası sendikal hareketten temsilciler, HAK-İŞ'e bağlı sendikaların kadın komite başkan ve üyeleri ile binlerce HAK-İŞ üyesi katıldı.

Salonu dolduran üyelerimiz HAK-İŞ Marşı ve Ramazan Zor’un şarkılarıyla eğlenceli dakikalar yaşadı.  Müzik dinletisinin ardından Sendikacı Gözüyle Kadın ve HAK-İŞ Kadın Komitesinin bir yıllık faaliyetlerini anlatan film izlendi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. 

“İyi ki Varsınız, İyi ki Bizimlesiniz”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, İstanbul’un değişik semtlerinden akşama kadar çalışan ve akşam programa katılarak 8. Kadın Emeği Buluşmasını renklendiren bütün emekçi kadınlara teşekkürlerini iletti. Arslan, “Sizlerle çıktığımız bu kutlu yolda Rabbim hepimizin yardımcısı olsun. Türkiye’de kadın olmak, çalışan kadın olmak, sendikalı kadın olmak, anne olmak, gerçekten çok zor. Bu zorlukların hepsini aşarak sendikalarımızda toplanan ve bizlere güç veren aziz kadınlarımız sizlere teşekkür ediyoruz, iyi ki varsınız, iyi ki bizimlesiniz” diye konuştu.

Taleplerimizi Dile Getirdik

Arslan, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi sürecinde Binali Yıldırım’ın önemli bir katkı ve destek verdiğini anımsatarak, “Başbakanlık döneminde Türkiye tarihinin en büyük reformuna imza atan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Binali Yıldırım’a ve Çalışma Bakanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. Yaklaşık 1 milyona yakın taşeron işçinin kadrosunu aldığını kamuda ve yerel yönetimlerde göreve başladıklarını hatırlatan Arslan, önemli bir başarı elde edildiğini ancak hala bazı eksiklerin bulunduğunu ifade etti. Arslan, “Özellikle taşeron şirketlerden kadroya geçen arkadaşlarımızın geçiş dönemindeki ücretlerinin yeniden belirlenmesi konusundaki hükümetimize sunduğumuz taleplerimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Kadro alamayan arkadaşlarımız var. Sayın Başbakanımızın bugüne kadar emek hareketine, emek dünyasına kattıklarından yola çıkarak bu konudaki taleplerimizi hükümetimize ulaştıracağından hiç kuşkumuz yok. Kadro alamayan arkadaşlarımızın kadrolarının alınması konusunda yine başbakanlığı döneminde yeni bir kararname ile bu sorunun çözümü için önemli bir adım attılar. Onun gereğinin yapılması konusunda da hükümetimizden yeni bir adım bekliyoruz” diye konuştu. 

“Türkiye ve İstanbul’un Geleceği İçin Sandığa Gideceğiz”

Arslan, “Sayın Binali Yıldırım’ın bugüne kadar emek hareketine verdiği katkılarını biliyoruz. Başbakanlığı döneminde yeni bir kararname ile sorunun çözümü için önemli bir adım attılar. Yerel seçim anlayışına göre sorumluluklarımızı yerine getirmemiz gerekiyor. HAK-İŞ olarak Türkiye ve İstanbul’un geleceği için sandığa giderek oylarımızı kullanacağız. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’ın gerek bakanlık, gerek Başbakanlık gerekse Meclis Başkanlığı döneminde tarihi kararlar aldığını biliyoruz. Toplu sözleşmelerde yaşanan tıkanıklıklarda bizlere destek oldular ve sorunlarımızı çözdüler” diye konuştu. 

“İstanbul Gibi Dünya Şehrine Binali Yıldırım Gibi Başkan Yakışır”

Konuşmasında Binali Yıldırım’a seslenen Arslan, “1 milyon işçimizin kadro almasının en büyük mimarlarından birisi Binali Yıldırım’dır. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Yıldırım’a İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı sürecinde başarılar diliyoruz. İstanbul gibi dünya şehrine sizin gibi bir başkan yakışır. Sayın Binali Yıldırım’ın tecrübesi, birikimi ve performansını, herkes biliyor” dedi.

“Yeni Bir Dünya İnşaasında Kadınlarla Birlikte Çalışmaya Varız”

Dünyanın neresinde olursa olsun kadına yönelik şiddeti kınadıklarını vurgulayan Arslan, “Filistin, Yemen, Irak, Suriye, Arakan ve dünyanın başka bölgelerinde kadına yönelik her türlü şiddeti eleştiriyor ve kınıyoruz. Kadınlarla yeni bir dünya inşaasında birlikte çalışmaya varız. Dolayısıyla kadın ve erkek olarak yeni bir dünya inşaa etmek, ülkemizi ve geleceğimizi yeniden inşa etmek için ‘Biz varız’ diyoruz. Yeni bir dünya için, kadın ve erkeklerin yeni bir dünya inşaası için bizler de varız” şeklinde konuştu. Salona “sizlerde var mısınız” diye soran Arslan’a salondan büyük bir coşkuyla “varız” yanıtı verildi. 

“Bu Etkinliklerin Saygı, Eşitlik ve Adaleti Geliştirmesini Diliyorum”

TBMM eski Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, “Bütün kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Gününü tebrik ediyorum. Kadınlarımız başta olmak üzere bütün insanlığın barış, huzur ve mutluluğuna vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum. Düzenlenen bu etkinliklerin sevgi, saygı, eşitlik, adalet gibi insani yanlarımızı daha da geliştirmesini diliyorum. Neşet Ertaş diyor ki “Kadınlar insandır, biz insanoğlu” kadınlarla ilgili konulara insan penceresinden bakmak istiyorum. Bende bir kız çocuğunun babası ve dedeyim. Hiçbirini ayırmıyorum ve bütün erkeklerin de konuya bu şekilde bakmasını istiyorum. Haklar ve sorumluluklar konusunda hepimiz eşitiz” dedi.

“Belediyelere Kadın Elinin Değmesi İçin Elimden Geleni Yapacağım”

Yıldırım, “Belediyelere kadın elinin değmesi için elimden geleni yapacağım. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde, ilçelerde, arkadaşlarımızla birlikte kadınlarımızın daha fazla belediye yönetiminde söz sahibi olmaları için gayret göstereceğim. Meclis üyelerimizde kadınlarımıza yer verdik. 261 tane kadın meclis üye adayımız var. Bu az bir sayı değil. Böylece kadın erkek beraberce zorluklarda, iyi günde kötü günde birlikte omuz omuza mücadelelerin muasır medeniyetler seviyesine çıkma hedefimizi birlikte gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“HAK-İŞ Konfederasyonu ile Çok Güzel Çalışmalar Yaptık”

Yıldırım, “Görevim boyunca HAK-İŞ Konfederasyonu’nun değerli Başkanı ile ve sendika başkanlarımızla çok güzel çalışmalar yaptık. Benim hayatımda iş barışının olmazsa olmaz 3 unsuru vardır. Alınteri ve akıl terinin ne kadar kutsal olduğunu, bir an önce bu hakkın verilmesi gerektiğine her zaman inandık. Bu anlayış içerisinde işçi işveren ilişkilerinde her zaman yapıcı davrandık” dedi. 

“Hakkınızın Kaybolmasına İzin Vermeyeceğiz”

Yıldırım, “En son olarak Sayın Başkan’ın da ifade ettiği gibi 1 milyon çalışanımızın kadroya geçirilmesi konusunda büyük bir gayret gösterdik ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu işi de başardık. Ancak anladığım kadarıyla hala belediyelerde bu işlerin bir kısmı tamamlanmamış. Bu konunun da yakından takipçisi olacağım, hiçbir şekilde hakkınızın kaybolmasına izin vermeyeceğiz. Gecikmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin En Önemli Mihenk Taşının Kadın Olduğunu Biliyoruz”

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, “Bugünün kahramanı kıymetli emekçi kadınlar, Kadınlar Gününüz kutlu olsun. Sizlerle gurur duyuyoruz” dedi. Toruntay, “HAK-İŞ olarak büyüyen ve güçlenen Türkiye’nin en önemli mihenk taşının kadın olduğunu biliyor, bu anlayışla yolumuzda yürüyoruz. Türk kadınının tarihsel süreç içinde gerek özgürlük mücadelesinde gerekse ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel yaşama çok büyük katkısı olmuştur. Bu anlamda ülkemizin her alanda başarılı çalışmalar yapan kadınlarımızın sayısının artması, bizim için ayrı bir övünç kaynağıdır” şeklinde konuştu.

“Kadınların Güçlenmesi İçin Öncü Çalışmalara İmza Atıyoruz”

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, kadınların güçlendirilmesine ve gelişimine katkıda bulunmak için öncü çalışmalara imza attıklarını belirten Toruntay, “Kadınların çalışma hayatında sendikal harekette, toplumsal yaşamda daha çok yer almaları için çeşitli projeler üretiyor ve bunları eksiksiz olarak hayata geçiriyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki, kadın ve erkek birlikte, yan yana, birlikte üretmeli, birlikte bölüşmelidir. Güç birliği yaparak, hedeflerine emin adımlarla ilerleyen büyük Türkiye’ye omuz vermelidir” şeklinde konuştu.

“Yüreklere Cemre Düşürdük”

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, 6 Mart gününün baharın müjdecisi cemrenin toprağa düştü gün olduğunu belirterek, “HAK-İŞ olarak 6 Mart’ta kadına dair konuları ele alan bir panelle yüreklere cemre düşürdük. Yüreklerde ve toprakta başlayan baharın başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyadaki kadınlara barış huzur iş aş ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum” dedi.

“Kadınların Sendikal Harekette Etkin Roller Üstlenmelerini İstiyoruz”

HAK-İŞ’in onurlu mücadelesini kadınlarla birlikte yürüttüğünü anlatan Zengin, “HAK-İŞ’in en önemli motivasyonlarından birisi kadınlarımıza kendi özlerini muhafaza etmenin en büyük değer olduğunu hatırlatmaktır. HAK-İŞ olarak kadınların sendikal harekette etkin roller üstlenmelerini istiyoruz. Bunun için HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızda alt örgütlenmelerle onlara faaliyet alanı açıyoruz” diye konuştu.

“Yıldırım’dan Kadın Eli Değmiş Yeni Bir İstanbul Bekliyoruz”

15 milyon nüfusa sahip İstanbul’un 7,5 milyona yakınının kadın olduğunu vurgulayan Zengin, “Yolların mimarı, İstanbul’u kendine şiar edinen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sayın Binali Yıldırım diyor ki: ‘Kadın elinin değmediği şehir oyasız tülbente benzer’ Biz de Sayın Binali Yıldırım’dan kadın eli değmiş yeni bir İstanbul bekliyoruz. Ayrıca kadın dostu bir şehir planlaması beklediğimizi de belirtmek istiyorum” dedi.

Program, Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Binali Yıldırım’ın karşılıklı hediye takdimlerinin ardından, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın genel başkanları, Kadın Komitesi başkanları ve yöneticileri ile çekilen aile fotoğrafı ile son buldu.


8 Mart 2019 Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri Kapsamında hazırlanan ''SENDİKACI GÖZÜYLE KADIN'' Filmi



8 Mart 2019 Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri kapsamında hazırlanan HAK-İŞ Kadın Komitesi'nin Bir Yıllık Faaliyetlerini anlatan Tanıtım Filmi


08 Mart 2019 23:40, Komite Etkinlikleri


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu