ARSLAN’DAN BM GENEL SEKRETERİ ANTÓNİO GUTERRES’E MEKTUP

21 Mayıs 2019 10:30, Basın


ARSLAN’DAN BM GENEL SEKRETERİ ANTÓNİO GUTERRES’E MEKTUP

 

ARSLAN: “İSRAİL HAPİSHANELERİNDE TUTULAN MASUM FİLİSTİNLİ MAHKÛMLAR İÇİN BM’NİN HAREKETE GEÇMESİNİ İSTİYORUZ”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı ve Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği Başkanı Mahmut ARSLAN, İsrail hapishanelerindeki masum Filistinli mahkumlara karşı uygulanan insanlık dışı muamelelere dikkat çekmek ve mahkûmiyetlere son verilmesi için BM Genel Sekreteri António Guterres’e bir mektup yazdı.

İsrail’in hiçbir gerekçe göstermeden çocuk ve kadınları tutukladığını ve masum Filistinli mahkumların hapishanelerde her türlü insanlık dışı muameleye maruz kaldığını ifade eden Arslan, “İsrail Devleti, öncelikle hapishanelerinde tutuklu bulunan kadın ve çocuklar başta olmak üzere mahkumların bir an evvel serbest bırakmalı ve mahkûmlara yapmış olduğu insanlık dışı muamelelere son vermelidir” dedi.

Arslan, mektubunda şunları kaydetti:

“HAK-İŞ Konfederasyonu ve başkanlığını yürüttüğüm Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği olarak, İsrail hapishanelerindeki masum Filistinli mahkûmlara karşı uygulanan insanlık dışı muamelelere dikkatinizi çekmek ve bu mahkûmiyetlere son verilmesi için BM’nin harekete geçmesi talebimizi sunmak istiyoruz.

İsrail, hiç gerekçe göstermeden masum Filistinlileri, kadın ve çocuk ayrımı yapmadan tutuklamaya, hapishanelerde mahkûm etmeye devam etmektedir. Filistinli tutuklular, İsrail Cezaevi İdaresi'nin uyguladığı baskıcı politikalar nedeniyle son yılların en kötü şartları altında yaşamaktadırlar. Bu baskılar, her geçen gün artarak devam etmektedir.

Filistinli Mahkûmları Araştırma Merkezi’nin yayınladığı rapora göre, 2018 yılının sonunda İşgal Güçlerine bağlı farklı noktalarda bulunan 23 hapishanedeki Filistinli tutuklu sayısı 5 bin 700 'e ulaşmış bulunmaktadır. Bu mahkumlardan 47'si 20 yılı aşkın süredir cezaevinde bulunmakta, 250 mahkum ise çocuklardan oluşmaktadır. 

Ayrıca İsrail tarafından Kudüs'te 95’e yakın çocuğa keyfi karar çıkararak ev hapsi cezası verilmiştir. İsrail Hapishanelerinde tutulan, Filistinli tutuklulardan 1.100’ünde ileri derecede sağlık sorunları bulunmaktadır. Bunlardan 27 tanesi ise kanserdir.

Sadece 2018 yılı içerisinde bile 450’si çocuk, 74’ü genç kız ve kadın, 22’si ise 55 yaş üzeri kişiler olmak üzere, toplamda 1.800 Filistinli tutuklanmıştır.

Vurgulanması gereken bir başka konu ise kadın tutuklularla ilgilidir. 1967 yılından bu yana İsrail yaklaşık 16 bin Filistinli kadını gözaltına almıştır. Kadın tutuklular, gözaltı ve sorgu sırasında sözlü ve fiziksel tacize maruz kalmaktadır.

Filistinli Mahkûmlar, Cezaevlerinde Sistematik Baskılara Maruz kalmaktadır. Filistinlilerin cezaevlerindeki hücrelerine taciz ve mobbing amaçlı ani baskınlar düzenlenmektedir. İsrail güçleri, bu baskınlarda biber gazı, ses bombası, plastik mermi, cop ve köpek kullanmışlardır.

Gözaltı merkezlerinde ise, devam eden baskı politikalarının başında ‘’Hücre hapsi, para cezası, özellikle koğuş ve hücrelere yönelik baskınlar sırasında ağır darp,  aile ziyaretlerinden mahrum bırakılma, mahkûmların kitaplarına el konulması, verilen su miktarının düşürülmesi, güvenlik kameraları ve sinyal karıştırıcı cihazlar kurularak iletişimlerine engel olunması, tutukluların tedavi ya da muayeneden mahrum bırakılması, hasta tutuklunun aylar ya da yıllar sonra sırası gelecek bir tedavi listesine alınması, İsrail askerleri tarafından yaralanan Filistinlilerin herhangi bir müdahale olmaksızın o şekilde gözaltına alınması" şeklindeki uygulamalar gelmektedir.

İsrail Devleti, hapishanelerinde tutuklu bulunan kadın ve çocukları bir an evvel serbest bırakmalı ve mahkûmlara yapmış olduğu insanlık dışı muamelelere son vermelidir.

HAK-İŞ Konfederasyonu ve başkanlığını yürüttüğüm Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği olarak, bütün dünyayı İsrail’in bu zulmünü kınamaya ve beraber hareket etmeye ve mahkûmların serbest bırakılması için baskı yapmaya davet ediyoruz.

BM Genel Sekreteri olarak, İsrail Hükümetinin Filistin'de yaptığı hukuksuz ve gayri insani saldırganlığı durdurmaya, masum Filistinli mahkûmları serbest bıraktırmaya ve baskılarını sonlandırmaya yönelik gücünüzü kullanma talebimizi sunarız.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

21 Mayıs 2019 10:30, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu