ARSLAN: “İŞÇİLERİN CANI PAHASINA ÇALIŞMASININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ”
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Esenyurt’ta 11 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan olayın ardından yaptığı açıklamada, şatafatlı otelleri ve alışveriş merkezlerini inşa eden işçilerin, son derece uygunsuz koşullarda çalışmak ve yaşamak zorunda bırakıldığına dikkat çekerek, “İstanbul’un göbeğinde kış koşullarında işçilerin çadırlarda yaşamak zorunda kalması bir utanç göstergesidir. Sendikalaşma ve örgütlenmenin önü açılmalı, denetimler artırılmalı ve işçilerin canı pahasına çalışmasının önüne geçilmelidir” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
“İstanbul Esenyurt’ta bir alışveriş merkezi inşaatının şantiyesinde yatakhane olarak kullanılan çadırlarda çıkan yangında 11 işçi, gerekli önlemlerin alınmadığı, yaşam koşullarına uygun olmayan bir ortamda barınmak zorunda bırakıldıkları için hayatını kaybetmiştir. Bu konuda ilgili bütün kurum ve kuruluşlar sorumludur.
İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almayan, taşeron uygulamasından medet uman, aşırı kar hırsıyla hareket eden işverenler sorumluluk içindedir. Sendikal örgütlenmenin önünü açacak yasaların değiştirilmesine engel olan işçi ve işveren sendikaları ile hükümetler ve Parlamento kısacası herkes vicdanen sorumludur ve işlenen cinayetlerin müsebbibidir.
Esenyurt’ta 11 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan olay bir kez daha göstermiştir ki şatafatlı otelleri ve alışveriş merkezlerini inşa eden işçiler, son derece uygunsuz koşullarda çalışmak ve yaşamak zorunda bırakılmaktadır. İstanbul’un göbeğinde kış koşullarında işçilerin çadırlarda yaşamak zorunda kalması bir utanç göstergesidir. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalıdır. Her konuya müdahil olan işveren çevreleri bu trajedi karşısında da gerekli açıklamaları ve çalışmaları yapmalı, olayın sorumlularından hesap sormalıdır.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemler alınmadığı, denetim zaafı giderilmediği, cezalar caydırıcı olmadığı sürece bu tür olaylar gündemimizden hiç düşmeyecektir. Bu nedenle İş Sağlığı ve Güvenliği Yasa Tasarısı biran önce yasalaştırılarak, sorumluluk alacak ve çözüm üretecek bir mekanizma kurulmalı, sorumlular tespit edilerek yargı önüne çıkartılmalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına karşı direnen kimi çevreler de yaşanan bunca trajediden sonra nasıl bir tavır alacaklarını kamuoyuna açıklamalıdırlar.
İşyerlerinde yaşanan kazaları azaltmak için sendikalaşma ve örgütlenmenin önünün açılmasının ve denetimlerin artırılmasının zamanı gelmiştir. İşçilerin canı pahasına çalışmasının önüne geçilmelidir.
Sorumluların biran önce tespit edilerek yargı önüne çıkarılması ve gerekli cezayı alması temennisiyle, yangında hayatını kaybeden işçilere Allah’tan rahmet, yaralılara sağlık, yakınlarına da başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz.”
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu