KOVİD-19, BÜTÜN ÇALIŞANLAR İÇİN MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLMELİ
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü vesilesiyle emekçilerin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini dijital platformlardan kamuoyu ve HAK-İŞ teşkilatı ile paylaşıyor.
Arslan, HAK-İŞ’in KOVİD-19’un meslek hastalığı listesine eklenmesi talebini 1 Mayıs vesilesiyle bir kez daha dile getirdi. Arslan, “Türkiye’de ilk kez Kovid-19 salgınının tüm çalışanlar için meslek hastalığı sayılması talebimizi HAK-İŞ olarak biz dile getirdik. Bugün de Kovid-19’un tüm çalışanları kapsayacak şekilde meslek hastalığı olarak sayılması talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Ülkemizi ve dünyamızı etkisi altına alan Koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında, malesef bu yıl da binlerce emekçi kardeşimizle omuz omuza alanlarda olamayacağız.
HAK-İŞ olarak, 26 Nisan -1 Mayıs 2021 tarihleri arasında “1 Mayıs Haftası” kutlamalarımızı etkin bir şekilde gerçekleştiriyor, emekçilerin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerimizi tüm dijital platformlardan kamuoyu ve HAK-İŞ teşkilatımız ile paylaşıyoruz.
Kovid-19 salgınında kaybettiğimiz başta sağlık çalışanlarımız ve emekçiler olmak üzere bütün vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Hastanelerde tedavi gören yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.
HAK-İŞ olarak, devletimize, hükümetimize salgınla mücadele dolayısıyla teşekkür ediyor, bu zorlu mücadelede başarılar diliyoruz. Salgın sürecinde en büyük fedakârlığı başta sağlık emekçileri olmak üzere, durmadan ve yılmadan çalışan üyelerimiz gösteriyor. Bizler de bu mücadelenin en büyük neferi olan emekçilerimizin haklarını var gücümüzle savunmaya devam ediyoruz.
Ülkemiz olağanüstü bir dönemden geçerken, birçok emekçi kardeşimiz de hem salgın ile mücadele ediyor, hem de işlerine devam ediyor. HAK-İŞ olarak, iş sağlığı ve güvenliğini temel insan hakkı olarak görüyoruz. Bu dönemde en çok da iş sağlığı ve güvenliği yönünden alınacak önlemlere ihtiyacımız var.
Bu önlemlerin başında birçok ülkenin de üzerinde çalıştığı bir konu olan KOVİD-19’un meslek hastalığı listesine dahil edilmesi geliyor.
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Türkiye’de ilk kez Kovid-19 salgınının tüm çalışanlar için meslek hastalığı sayılması talebimizi salgının ilk gününden itibaren tüm platformlarda dile getirdik.
Bugün de 1 Mayıs vesilesiyle bir kez daha Kovid-19’un tüm çalışanları kapsayacak şekilde meslek hastalığı olarak sayılması talebimizi dile getiriyoruz.
HAK-İŞ olarak, biliyoruz ki salgınla mücadelede tedbirlerimizle ve dayanışmayla başarıya ulaşacağız. Bu süreçte Konfederasyon olarak, önemli tedbirleri hayata geçirdik. Konfederasyonumuz bünyesinde kurduğumuz İş Sağlığı ve Güvenliği Komitemiz ile birlikte KOVİD-19 ile mücadelede gerekli olan tüm tedbirleri hızlı bir şekilde aldık. Alınan tüm tedbirler konusunda sendikalarımızı, örgütlü olduğumuz işyerlerimizi hem üyesi olduğumuz hem de yönetiminde bulunduğumuz uluslararası sendikal hareketi salgınla mücadelemiz hakkında doğru ve şeffaf bir şekilde sürekli bilgilendirdik.
Geçen sene mart ayından bu yana iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin konuları bir raporda toplayarak üyesi olduğumuz uluslararası sivil toplum kuruluşlarına ilettik. Raporlarımız uluslararası kuruluşlar tarafından memnuniyetle karşılandı ve tüm platformlarda yayınlandı. Bu kapsamda hazırladığımız ikinci raporumuzu da önümüzdeki günlerde kamuoyu ve sosyal taraflarla paylaşacağız.
Biz HAK-İŞ olarak sorunun parçası değil, çözümün bir tarafı olma gayretimizi her alanda sürdüreceğiz.
Alanlarda buluşacağımız 1 Mayıs’lar dileğiyle, bu dünyayı inşaa eden tüm emekçilerin 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun.”
© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu