“BASIN EMEKÇİLERİNİ HAK-İŞ’TE ÖRGÜTLENMEYE DAVET EDİYORUZ”
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Gazetecilerin her türlü ekonomik ve sosyal haklarının koruma altına alınması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması temel öncelik olmalıdır. Bu nedenle gazetecilerin diğer iş kollarından daha öncelikli olarak sendikal mücadelenin içinde yer alması gerekmektedir. Tüm basın emekçilerini, Konfederasyonumuz bünyesinde bulunan Medya-İş Sendikamızın çatısı altında örgütlenmeye ve haklarını aramaya davet ediyoruz. Gelin birlikte yürüyelim, sorunlarını birlikte çözelim" dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Basın mesleğinde çalışanlarla, çalıştırılanlar arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi hakkındaki 212 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği, 10 Ocak 1961 tarihinden beri ülkemizde ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanmaktadır.
Basın, demokrasinin temel taşlarından bir tanesidir. Kamuoyunun hızlı, doğru, tarafsız haber alma hakkını temin etmesi demokratik ülkelerin en belirgin göstergesidir. Gazetecilik, fedakârlık ve sorumluluk isteyen, zor şartlarda yapılan, toplumun bilgilendirmesi noktasında oldukça önemli bir meslektir. Basın emekçileri, her koşulda toplumun bilgilendirilmesi, ülke yararı için doğru bilgilerin verilmesi, farklı görüş ve düşüncelerin objektif ve tarafsız olarak kamuoyuna aktarılması gibi önemli bir görevi yerine getirmektedirler.
“Gece Gündüz Demeden Özverili Bir Şekilde Çalışıyorlar”
Dünyaya açık, ülkesinin ve insanlığın meselelerini yakından takip eden, her konuda söyleyecek sözü olan, gerçeklerin en doğru ve en hızlı biçimde kamuoyuna aktarılmasını sağlayan basın emekçileri, toplumun sesi olma konumundadır. Bu görevi yerine getirirken kimi zaman canları pahasına, gece gündüz demeden özverili bir şekilde çalışmaktadırlar. Bunun en yakın örneğine, Covid-19 salgınının en yaygın olarak yaşandığı dönemlerde bizzat tanık olduk. Toplumun büyük bir kesiminin eve kapandığı, evlerinden çıkamadığı dönemlerde görevlerinin başında olan çalışanlardan biri de gazetecilerdi. Neredeyse bütün sektörlerde çalışmaların durduğu, evden çalışmaların yapıldığı dönemlerde bile halkın haber alma hakkı için görevlerini yerine getiren gazetecilere teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Gazetecilerin, gece-gündüz, kar-kış demeden 24 saat çalışmalarına rağmen, önlerine çok engeller ve zorluklar çıkarıldığını da yakından biliyoruz. Tirajlarını milyonlara dayandırdığını iddia eden gazeteler ve dünyanın en iyi yayınını yaptığını ifade eden televizyonların, gazete ve televizyonlarını her türlü imkanları için kullanırken, o mesleği icra eden çalışanlara sendikalı olma hakkını çok görülüyor. Gazeteciler, sendikalı olduklarında işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Büyük plazalarda, dünyanın en son teknolojisi kullanılarak gazetecilik ve televizyonculuk yapılırken, çalışanların düşük ücret ve zor çalışma koşullarına mahkum ediliyor. Toplumsal sorunları büyük bir özveriyle kamuoyunun gündemine getiren gazetecilerin ulusal ve özellikle de yerel basında kayıtdışı çalıştırılmasını maalesef üzüntüyle karşılıyoruz. Ücretleri mesleğe uygun olarak ödenmeyen, sigortası basın yasası dışında yatırılan, gazetecilik yapmasına rağmen işkolları büro işçisi gibi, şoför gibi kabul edilen gazeteciler var maalesef.
“Gazeteciler Sendikal Mücadelenin İçinde Yer Almalı”
Gazetecilerin her türlü ekonomik ve sosyal haklarının koruma altına alınması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması temel öncelik olmalıdır. Bu nedenle gazetecilerin diğer iş kollarından daha öncelikli olarak sendikal mücadelenin içinde yer alması gerekmektedir.
Konfederasyonumuza bağlı Medya-İş Sendikamız, Anadolu Ajansı’nda örgütlü ve toplu iş sözleşmelerini imzalamaktadır. Sendikamız TRT’de örgütlenme çalışmalarını tamamlamış ve yetkili sendika olmak için yeter sayıya ulaşmıştır. Sendikamız ayrıca ulusal basın kuruluşlarının yanı sıra yerel basın kuruluşlarında da örgütlenme çalışmalarını başarıyla hayata geçirmektedir.
“Gelin Birlikte Yürüyelim, Sorunları Birlikte Çözelim”
Tüm basın emekçilerini, Konfederasyonumuz bünyesinde bulunan Medya-İş Sendikamızın çatısı altında örgütlenmeye ve haklarını aramaya davet ediyoruz. Gelin birlikte yürüyelim, sorunlarını birlikte çözelim.
Gazeteciler için çalışma şartlarının daha da iyileştirildiği, tasarruf gerekçeleriyle işten çıkarılmadıkları, bürolarının kapatılmadığı, örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırıldığı bir çalışma ortamı diliyor ve bunun için sendikal mücadelemizi veriyoruz.
Gazetecilik mesleğini bütün zorluklarına rağmen yapmaya çalışan, bir sevda ve aşk gibi görülen gazeteciliği özverili çabalarıyla ileriye taşıyan basın mensubu tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü içtenlikle kutluyor, zor görevlerinde başarılar diliyorum."
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu