ARSLAN: “MKE KAPSÜL FABRİKASINDA YARALANAN EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİZİ İLETİYORUZ”

18 Temmuz 2023 15:54, Basın


ARSLAN: “MKE KAPSÜL FABRİKASINDA YARALANAN EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİZİ İLETİYORUZ”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, “Ankara’nın Mamak ilçesindeki Kayaş MKE kapsül fabrikasında meydana gelen yangın dolayısıyla geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yangında yaralanan emekçi kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz. MKE fabrikalarında bir ay içinde yaşanan patlama ve yangın, çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden birinin iş kazaları olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. Dört işçi kardeşimizin yaralanmasına neden olan bu yangının nedenleri araştırılarak, varsa kusuru bulunanlar tespit edilmeli ve gerekli cezai işlem uygulanmalıdır” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ankara’nın Mamak ilçesindeki Kayaş MKE kapsül fabrikasında meydana gelen yangın dolayısıyla geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yangında yaralanan işçi kardeşlerimize de acil şifalar diliyoruz. 

MKE’nin Ankara Elmadağ ilçesindeki Roket ve Patlayıcı Fabrikasında da bundan kısa bir süre önce meydana gelen patlamada 5 emekçi kardeşimiz hayatını kaybetmişti. İnsan hayatı her şeyin üstündedir. Bu ve benzer kazaların yaşanmaması için daha dikkatli olunması, işyerlerindeki iş sağlığı ve güvenliği önlemleri konusunda tedbirlerin mutlaka alınması gerekmektedir. 

MKE fabrikalarında bir ay içinde yaşanan patlama ve yangın, çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden birinin iş kazaları olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır. İşçi kardeşlerimizin yaralanmasına neden olan bu kazanın nedenleri iyi araştırılmalı, kazanın teknik bir arızadan mı yoksa ihmalden mi kaynaklandığı tespit edilmeli, varsa kusuru bulunanlara ilişkin gerekli cezai işlem uygulanmalıdır.

Türkiye’de son 20 yıl içinde iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli yasal düzenlemeler yapılmasına karşın, yaşanan bu elim olaylar sosyal ve ekonomik bir yara olarak iş kazalarının çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu bizlere acı bir şekilde hatırlatmaktadır. İş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir kazalar olmasına karşın, neredeyse her gün, koruyucu önlemlerin alınmadığı ya da ihmal edildiği işyerlerinde ortaya çıkan ‘kazalar’ sonucunda işçiler hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Gerekli önlemler alınmadığı, denetim zaafı giderilmediği, cezalar caydırıcı olmadığı sürece bu tür kazaların gündemimizden hiç düşmeyeceği bir kez daha ortaya çıkmıştır. 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, sendikal örgütlenmenin arttığı, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının olmadığı bir çalışma hayatı talebimizi yineliyor, yaşanan patlamada varsa kusuru bulunanların tespit edilerek cezalandırılmasını ve iş kazalarında yaralanma ve can kayıplarının sona ermesini istiyoruz. 

Kazada yaralanan emekçi kardeşlerimize ve ailelerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

18 Temmuz 2023 15:54, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu