ULUSLARARASI SENDİKACI KADINLARDAN FİLİSTİNLE DAYANIŞMA MESAJI

08 Mart 2024 14:11, Basın


ULUSLARARASI SENDİKACI KADINLARDAN FİLİSTİNLE DAYANIŞMA MESAJI 

HAK-İŞ Konfederasyonu Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Filistinli Kadınlarla Uluslararası Dayanışma Konferansı”nı gerçekleştirdi. Konferansa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başta olmak üzere 37 ülkeden 60 sendikacı kadın lider ve Türkiye’nin 81 ilinden 5 bine yakın HAK-İŞ’li kadın emekçi katıldı. Uluslararası alanda bir ilke imza atılan konferansta, ortak bildiri yayınlanarak Filistinli kadınlarla dayanışma mesajı verildi. 

Yayınlanan ortak bildiride şu görüşlere yer verildi:

“HAK-İŞ Konfederasyonu, Filistinli Kadınlarla Uluslararası Dayanışma Konferansı öncesinde 5 Mart 2024 tarihinde 32 ülkeden 56 kadın sendikacı liderin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Farklı ülke ve konfederasyonlardan gelen 34 katılımcı konuşma yaparak, Filistin ile dayanışma mesajları verdi. Toplantıda; HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Kayabaşı, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin katılımcılara hitap etti. 

Filistinli Kadınlarla Uluslararası Dayanışma Konferansı 6 Mart 2024 tarihinde Ankara ATO Congresium’da, ulusal ve uluslararası sendikal hareketin liderleri ile başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. 

Konferansa; Azerbaycan, Arnavutluk, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Eritre, Filistin, Senegal, Uganda, Yemen, Zambiya, Gabon, Kenya, Kuzey Makedonya, Malavi, Moritanya, Pakistan, Libya, Nepal, Benin, Kazakistan, Gambiya, Somali, Ürdün, Fas, Kosova, Endonezya, Ruanda, İran, Filipinler, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fil Dişi Sahili, Namibya, İran, Nijerya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden oluşan 32 ülkenin işçi sendikaları Konfederasyonlarından 56 kadın sendikacı lider ile HAK-İŞ’e üye sendikalarımızın 81 ilinden katılan kadın üyelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum temsilcileri katıldı. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Mahinur Özdemir Göktaş konferansa katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin konuşmasını gerçekleştirdi. Daha sonra HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan misafirlere hitap etti. Filistinli Kadınlarla Uluslararası Dayanışma Konferansında ayrıca ITUC, PERC, ATUC, OATUU temsilcileri de katılımcılara Filistinli kadınlar ile dayanışma mesajı verdi. 

5 ve 6 Mart 2024 tarihlerinde gerçekleşen toplantılarda uluslararası katılımcılarla ortak olarak aşağıdaki konularda görüş birliğine varılmıştır.  

Bizler Emek hareketinin temsilcileri olarak;

1. Siyonist İsrail’in yıllardır süren zulmü altında ezilen Filistinli kardeşlerimizle dayanışma duygularımızı yineliyoruz. Çünkü Gazze’de sadece Filistinliler değil insanlık ölüyor. İnsanlık onuru katlediliyor. 

2. Filistinli kardeşlerimiz her gün, her saat, her saniye ölüm tehdidi ile yaşamak zorunda bırakıldığı gibi gıda, su, barınma, ilaç gibi temel ihtiyaçlara erişememektedir. Uluslararası bütün kuruluşlara insani yardımlarını ivedilikle Gazze’ye ulaştırmaları için çalışmalar yapılması adına çağrıda bulunuyoruz.

3. 76 yıldır Dünyanın gözü önünde, Siyonist İsrail’in Filistin’e yönelik gerçekleştirmiş olduğu bir insanlık dramı yaşanmakta, büyük bir soykırım yapılmaktadır. Bu katliam, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana şiddetini artırılarak devam etmektedir. Gazzelileri açlığa mahkûm eden İsrail’in, yardım kuyruğundaki masum sivilleri hedef alması, gıda, su, ilaç gibi insani yardımların ulaşımını engellemesi Filistin halkını bilinçli biçimde ve toplu olarak yok etmeyi hedeflediğinin delilidir. 

4. Filistinli Kadınlarla Uluslararası Dayanışma Konferansı’nda; BM Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği, Arap Birliği ve İslam İş birliği Teşkilatı başta olmak üzere tüm uluslararası ve bölgesel örgütleri bu katliamın ve soykırımın ortadan kaldırılması ve durdurulması için gerekli adımları atmaya ivedilikle davet ediyoruz. 

5. ITUC ve ETUC başta olmak üzere bütün Dünya Sendikal Hareketine, tüm imkanları zorlayarak Filistin halkı ile dayanışma içinde olması konusunda çağrıda bulunuyoruz. 

6. 26 Ocak 2024 tarihinde Lahey Uluslararası Adalet Divanı tarafından verilen ara kararla Siyonist İsrail’in, Gazze’de yürüttüğü soykırımın hesabını hukuk, tarih ve hakikat önünde vermesinin önü açılmıştır. Uluslararası Adalet Divanı’nın geç de olsa aldığı bu karar, katil İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırımın hesabını vermesi açısından önemlidir. Uluslararası sendikal hareket olarak İsrail aleyhinde açılmış olan soykırım davasını yakından takip ediyor ve destekliyoruz. İsrail’in Gazze’de işlemekte olduğu suçlardan ötürü er veya geç adalet karşısında hesap vereceğine inanıyoruz.

7. Bununla birlikte ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde, Gazze için acil insani ateşkes talebine ilişkin karar tasarısına veto kararı vermesini kınıyoruz. 

8. 76 yıldır, çocuk, kadın, yaşlı ve engelli ayrımı yapmadan katliamlarını devlet politikası haline getiren İsrail’in halen devam eden saldırılarını bir kez daha lanetliyoruz. 

9. Siyonist İsrail devletinin Filistin topraklarını işgal eden anlayışına dur diyoruz. Siyonist İsrail’in, Filistin topraklarını istila etmesinin önüne ivedilikle geçilmesi gerektiğini belirtiyoruz. 7 Ekim’de Siyonist İsrail Devleti tarafından esir alınan bütün Filistinli işçilerin ivedilikle serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

10. Müslümanlar için kutsal ay olan Ramazan ayında Filistin’de barış ve huzur ortamının sağlanmasını, insani yardımların ivedilikle ulaştırılmasını talep ediyoruz. Mescid-i Aksaya yönelik yapılan, en temel özgürlük olan ibadet özgürlüğünü hedef alan bütün kısıtlamaların ivedilikle kaldırılmasını talep ediyoruz. 

11. Bizler, bugün burada Filistin’de akan kan ve gözyaşının durmasını istiyoruz. Kadınların ve çocukların ağlamadığı bir Filistin istiyoruz. Başkenti Kudüs olan özgür ve bağımsız Filistin devleti kuruluncaya kadar birlikte mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlenen Filistinli Kadınlarla Uluslararası Dayanışma Konferansı’na ulusal ve uluslararası katılım sağlayan tüm katılımcılara, destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz”

Yaşasın Gazze Direnişi

Yaşasın Filistin Direnişi

Yaşasın Özgür ve Bağımsız Filistin

HABERE AİT GÖRSELLER :

08 Mart 2024 14:11, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu