2. GÖÇ PLATFORMU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilen 2. Göç Platformu toplantısı 27 Nisan 2017 tarihinde Gaziantep’te gerçekleştirildi.
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun koordinatörlüğünü yürüttüğü, Gazi Üniversitesi, Almanya-Köln’den Hasene Derneği, Fransa-Strasbourg’tan Cojep International’ın ortak olduğu projenin 2. Göç Platformu Toplantısı üst düzey ve yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.
Proje kapsamında toplamda 3 defa yapılması öngörülen Göç Platformu Toplantısı’nın ikincisine Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, HAK-İŞ Gaziantep İl Başkanı Mehmet Geçer, MEMUR-SEN Gaziantep İl Başkanı Ahmet Gök, İŞKUR Kilis İl Müdürü Nurettin Köksal, Konfederasyonumuz HAK-İŞ Proje Koordinatörü Recep Atar, Proje İdari İşler Asistanı Elif Yıldırım, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü adına Mithat Büyükhan, İŞKUR Gaziantep Şube Müdürü Turgut Durdu’nun yanı sıra, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), T. C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD ), Kilis ve Gaziantep yerel medya organları temsilcileri katıldı.
Toplantıda Proje Koordinatörü Recep Atar bir sunum yaparak ‘Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi’ hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Atar, söz konusu projede önceliğin mültecilere temel düzeyde (A1-A2 seviyesinde) dil öğretecek ve çamaşırhane ve bulaşıkhane görevlileri (seviye 2) mesleklerinde eğitim almalarının önünü açacak program ve modüllerin ortaya konulması olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanlığı – Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen proje kapsamında mültecilere yönelik önyargıların kırılarak sosyal entegrasyon süreçlerine katkı verecek 15 dakika süreli bir belgesel filmin hazırlıklarına başladığını kaydeden Atar, projenin 1 Eylül 2015 – 31 Ağustos 2017 tarih aralığında 24 ay süreyle Türkiye, Almanya ve Fransa’da uygulandığını hatırlattı.
Proje İdari Asistanı Elif Yıldırım ise projenin entelektüel çıktılarının (yabancılara temel düzeyde dil öğretilmesi, bulaşıkhane ve çamaşırhane görevlisi (seviye 2) program ve modülleri son durumu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Yıldırım, proje faaliyetleri kapsamında Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Gaziantep’te İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezleri ile görüşmeler yapıldığını ve sürecin doğru yönetilmesi yönünde gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.
Yıldırım, ayrıca proje entelektüel çıktılarının testi için İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Siraç Ekin, Gaziantep İl MEM Hayatboyu Öğrenme Şefi Hatice Cantorun ve Şehit Kâmil Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet Bülent Çelik ile görüşülerek, kursiyer adaylarının temini konusunda İŞKUR’un veritabanından faydalanılabilmesinin ve modüllerin test aşamasında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğine gidilmesinin mümkün olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
Toplantıda konuşan Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, Gaziantep Nizip’te bulunan mülteci kamplarında bulunan mülteci sayısı hakkında bilgilendirme yaptı.
HAK-İŞ’in öncülük ettiği ‘Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi’ni çok önemsediğini belirten Vali Yardımcısı Uyumaz, projenin çok yararlı olacağını düşündüğünü söyledi.
Toplantının sona ermesinin ardından HAK-İŞ olarak Suriye Nizip’te bulunan Nizip Çadır ve Konteyner Kent Konaklama Tesisleri ziyaret edildi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) İl Müdürü Sinan Atakan bir sunum yaptı.
Sunumda Nizip Konteyner Kenti Konaklama Tesisi’nde kalan mülteci sayısı, mültecilere sunulan imkanlar ve hizmetler, mülteciler için eğitim, sanat ve kültürel anlamda sunulan faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulundu ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
Sunumun ardından Nizip Konteyner Kent heyet eşliğinde gezilerek Suriyeli misafirlere sunulan eğitim-öğretim, sağlık, barınma imkanları yerinde görüldü.
© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu