HAK-İŞ TARAFINDAN YÜRÜTÜLMEKTE OLAN YENİLİKÇİ YÖNTEMLERLE KADIN ÇALIŞANLARIN EĞİTİM YOLUYLA GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ'NİN KAHRAMANMARAŞ EĞİTİMİ TAMAMLANDI
Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi’nin üçüncü eğitimi 27-28 Eylül 2018 tarihinde HAK-İŞ Kahramanmaraş İl Başkanlığı’nda gerçekleştirildi.
Açılış programında HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti bir konuşma yaptı. Konuşmasında eğitim için Kahramanmaraş’ta olmaktan duydukları memnuniyeti ifade eden Serdengeçti, HAK-İŞ’in faaliyetleri hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, “HAK-İŞ Türkiye’nin ve uluslararası sendikal camianın saygın bir üyesidir” dedi.
Serdengeçti, HAK-İŞ Yönetim Kurulunda alınan karar gereği gerçekleştirilen toplantılarda 15 Temmuz’u unutmamak ve unutturmamak için çalıştıklarını söyledi.
Konuşmasında, HAK-İŞ’in Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri hakkında bilgi veren Serdengeçti, “Ekim ayında güzel bir programla yıldönümü etkinliğimizi gerçekleştirileceğiz” dedi.
Konuşmasının sonunda, tüm katılımcılara başarılar dileyen Serdengeçti, eğitimin faydalı olması temennisinde bulundu.
“Kadınlar Güçlenirse Toplum Güçlenir”
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, proje kapsamında dördüncü eğitimi Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdiklerini söyledi. Proje illerindeki eğitimlerden önemli çıktılar elde ettiklerini belirten Zengin, HAK-İŞ ulusal ve uluslararası alandaki çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Çalışma hayatında kadının rolünün önemine değinen Zengin, “Kadınlarımız eğitim yoluyla güçlendirilmelidir. Kadınlar güçlenirse, bir toplum güçlenir” dedi.
Konuşmasında iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması konusuna da değinen Zengin, kadın ve erkeklerin eğitimlerde birlikte yer almasının önemli olduğunu vurguladı.
Eğitimin açılışında konuşan HAK-İŞ Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Çınar, HAK-İŞ İl Başkanlığı olarak Kahramanmaraş’ta bu eğitime ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, sendikal mücadelede kadınların her zaman yer alması gerektiğine söyledi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, sendikacılık anlayışının günümüzde çok önemli bir boyuta taşındığını söyleyerek, işçi ve işverenlerin toplu iş sözleşmelerini birlikte oluşturmalarının önemine dikkati çekti. Çetinkaya, programın hayırlara vesile olmasını dileğinde bulundu.
İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce, çalışma hayatında milli seferberliğin 2. faslına devam edildiğini ve bu kapsamda büyük sorumlulukları olduğunu belirterek, kadın ve gençler için teşvikler olduğunu söyledi. Yüce, programın hayırlara vesile olmasını diledi.
AK Parti Kahramanmaraş İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Cesur, hak ve hukuk konusunda kadınlara faydalı olmayı hedef aldıklarını söyledi. Kadınların sorunlarının olduğunu belirten Cesur, bu sorunların çözülmesi halinde kadınların çok daha önemli işlere imza atacaklarını söyledi.
“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algısı, Kapsamı ve Mobbing” Eğitimi
Açılış konuşmalarının ardından projenin modül eğitimlerine geçildi.
Projenin modül eğitimlerine, konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikası, Öz Sağlık-İş Sendikası, Öz Büro-İş Sendikası, Öz-Güvensen Sendikası, Öz İplik-İş Sendikası ve KKTC Kamu-Sen’e üye kadın ve erkek katılımcılardan oluşan 60 kişi katıldı.
Birinci günün ilk eğitimi Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nuran Belet tarafından gerçekleştirildi. Eğitimci hoca tarafından katılımcılara, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algısı, Kapsamı ve Mobbing” konusunda eğitim verildi. Dr. Nuran Halise Belet, eğitim sonunda katılımcıların kendisine yönelttiği soruları cevaplandırarak eğitimini tamamladı.
“Cinsiyet Eşitliği Alanında Uluslararası Referanslar” Eğitimi
Birinci günün ikinci eğitimi ise, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Neşe Yıldız tarafından “Cinsiyet Eşitliği Alanında Uluslararası Referanslar” konusunda verildi.
Dr. Neşe Yıldız eğitimde, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında olduğunu, bu çerçevede kabul edilmiş uluslararası sözleşmelerin ve tavsiye kararlarının kabul edildiğini, G20 kapsamında cinsiyet eşitliği çalışmalarının var olduğunu, İslam İşbirliği Teşkilatı, ILO, BM, AB gibi uluslararası kuruluşların toplumsal cinsiyet alanındaki sorunlarını, antlaşmalarını, sözleşmelerini, bildirgelerini, tavsiye kararlarını, Strateji Belgeleri’ni, Eylem Planları’nı katılımcılara anlattı. Yıldız, eğitim sonunda kendisine yöneltilen soruları cevaplandırarak eğitimi tamamladı.
"Sivil Toplum ve Sendikal Hayatta Sosyal Diyalog Mekanizmaları ve Kadın Temsili-Aktif Vatandaşlık" Eğitimi
Üçüncü eğitim, HAK-İŞ Uzmanı Elif Yıldırım tarafından "Sivil Toplum ve Sendikal Hayatta Sosyal Diyalog Mekanizmaları ve Kadın Temsili-Aktif Vatandaşlık" konularında gerçekleştirildi. Yıldırım eğitimde, sivil toplum ve sendikal harekette gönüllü faaliyetlerin önemini ve sosyal diyalog kavramını anlattı. Yıldırım, HAK-İŞ Konfederasyonu'nun sendikal mücadeledeki yeri ve önemini, ulusal ve uluslararası sosyal diyalog mekanizmalarında temsil edildiği komiteleri, konseyleri ve kurulları katılımcılarla paylaştı. Ayrıca, HAK-İŞ'in sendikal harekette kadına verdiği değer ve HAK-İŞ'li kadınların yer aldığı sendikalardaki temsil durumlarına değindi.
“İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması” Eğitimi
Birinci günün öğleden sonraki bölümünde, “İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması” konu başlığındaki eğitim, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından gerçekleştirildi. Eğitim sunumunda, kadınların iş ve aile yaşamlarının uyumlaştırılmasında yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini anlatan Özaydın, Türkiye’deki kadın profiline ilişkin bilgileri katılımcılara aktardı.
"Toplu İş Sözleşmelerinde Müzakere Teknikleri" Eğitimi
Öğleden sonraki son eğitim ise, Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından "Toplu İş Sözleşmelerinde Müzakere Teknikleri" konusunda yapıldı. Katılımcılar işyerlerinde karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak sorular yönelttiler. Özaydın, tüm soruları cevapladı ve katılımcıları hakları konusunda bilgilendirdi.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından birinci günün eğitimi tamamlandı.
“Çalışma Yaşamındaki Kadın Hakları ve Hukuksal Referanslar” Eğitimi
İkinci günün ilk eğitimi ise; Hizmet-İş Sendikası Avukatı Kiraz Bilge Akçomak Süren tarafından “Çalışma Yaşamındaki Kadın Hakları ve Hukuksal Referanslar” hakkında verildi. Katılımcılar işyerlerinde yaşadıkları gerek doğum izinleri gerek fazla çalışma süreleri gibi konularda karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak birtakım sorular yönelttiler. Süren, tüm soruları cevapladı ve katılımcıları hakları konusunda bilgilendirdi.
"İletişim Teknikleri" Eğitimi
Günün son eğitimi Kişisel Gelişim Uzmanı Rahim Aladağ tarafından "İletişim Teknikleri" konusunda gerçekleştirildi. Eğitime tüm katılımcılar interaktif bir şekilde katıldı. Eğitime yoğun ilgi gösteren katılımcılar iletişim teknikleri ve davranış kuralları konusunda kapsamlı bilgiler edindiler.
Günün sonunda tüm katılımcılara Katılım Sertifikası ve çanta hediye edildi.
Sertifika töreninden sonra eğitime katılan tüm katılımcılarla toplu fotoğraf çekilerek Kahramanmaraş’taki eğitimler başarıyla tamamlandı.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu