ÇALIŞMA HAYATI VE SENDİKAL HAYATTA KADIN KONULU MERSİN İL EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

16 Şubat 2020 07:11, Komite Etkinlikleri


ÇALIŞMA HAYATI VE SENDİKAL HAYATTA KADIN KONULU MERSİN İL EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ


HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komitesi tarafından hazırlanan "Çalışma Hayatı ve Sendikal Hayatta Kadın Eğitim Programı"nın 4'üncüsü, Öz Finans İş Sendikası ev sahipliğinde 15 Şubat 2020 tarihinde Mersin'de   gerçekleştirildi. 

Programa, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner, Öz Finans İş Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Abdulkadir Sağlam, Atıf Güdül, Saim Esken,  HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ Mersin İl Başkanı Hüseyin Gün, HAK-İŞ'e bağlı sendikaların Kadın Komite başkanları, üyeleri ve çalışanlar katıldı.

HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner, HAK-İŞ'in ifadeleriyle, anlayışıyla, ortaya koyduğu politikalarla bugün çok ileri bir noktada olduğunu belirterek, "Çalışma hayatına ilişkin bütün konularda yeni çözümler ve politikalar üretiyoruz. Her geliştirdiğimiz çözüm önerisi ve politikayla da ortaya yeni bir kavram koymuş oluyoruz. Sendikal İletişim, fıtratta farklılık haklarda eşitlik, sendikal inşa, kadın sendikacı liderler gibi sendikal hayatta kabul gören kavramları HAK-İŞ olarak biz geliştirdik ve geliştirmeye de devam edeceğiz" dedi. 

Ulusal ve uluslararası tüm platformlarda Konfederasyonumuzun çalışma hayatının en önemli aktörü olduğunu ifade eden Güner,  "HAK-İŞ tarafından ortaya koyulan politikalar çalışma hayatındaki tüm sosyal taraflar nezdinde daima karşılık bulmuştur. Bu başarı dünden bugüne değil, 50 yıllık bir birikimin ve tecrübenin eseridir. İnsan ve emeği merkez alan, kararlı ve ilkeli duruşundan vazgeçmeyen bu büyük teşkilat siz değerli üyelerimizin destekleriyle daha da güçlenecektir" diye konuştu.  HAK-İŞ'in Kadın Stratejisi ve Eylem Planı hazırladığını anımsatan Güner,  şunları kaydetti:

"Hedeflerimizi ve amaçlarımızı belirledik, bu hedefler doğrultusunda kadınlara yönelik faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Kadın üyelerimizin yeterliliklerini geliştirmek ve kapasitelerini arttırmak için bu gibi eğitimleri çok önemli bir araç olarak görüyoruz. Bugün de bu yüzden burada birlikteyiz. HAK-İŞ olarak amacımız sadece sorunları tespit etmek değil, çalışma hayatına ilişkin yenilikçi çözüm önerileri ortaya koymaktır. Bu yüzden sendikalarımızla sahadayız, Yenilikçi politikalar üretiyoruz. Komiteler kuruyoruz ve işletiyoruz. Ulusal ve uluslararası projeler yürütüyoruz, strateji oluşturuyoruz. Eğitim modülleri hazırlıyoruz. Sosyal diyalog anlayışı ile sosyal taraflarla ortak çalışmalar yapıyoruz. Yani elimizi taşın altına koyarak sorumluluk alıyoruz, mücadele ediyoruz. Çünkü biz erdemli sendikacılık anlayışı ile hareket ediyoruz. Ülkemizde ve çalışma hayatında yaşanan hiçbir soruna duyarsız kalmadık, kalamayız. Biz ülkemize, üyelerimize ve sendikal harekete karşı sorumluluk bilinci ile hareket ediyoruz."

HAK-İŞ için kadınların sendikal hayata daha aktif katılım sağlamasının çok önemli olduğunu ifade eden Güner,  "Bu konuda da yeni bir üslup ve vizyon geliştirdik, sendikacı kadın lider dedik. Bunun yolunun da eğitimden geçtiğini biliyoruz. Hayat boyu öğrenme anlayışı ile beceri ve yetkinliklerin gelişmesini hem eğitimi alan kişilerin hem de sendikalarımızın kurumsal kapasitelerinin güçlenmesini hedefliyoruz. Bu eğitimleri planlarken de yine yol haritamız üzerinden gidiyoruz" dedi.  

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, "Kayseri, Eskişehir, Erzurum'dan sonra bugün 4. düzenlediğimiz, Öz Finans İş Sendikamızın ev sahipliğinde gerçekleşen eğitimimize hoşgeldiniz" diye başladığı konuşmasında, HAK-İŞ Kadın komitesinin faaliyetleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Zengin, "Hak-iş kadın komitesi olarak, kadın ve aileye dair ulusal ve uluslararası çalışmalar yürütmekteyiz. Biz HAK-İŞ olarak, kadın erkek hep birlikte mücadelemizi sürdürmekteyiz. Kadına şiddete hayır diyoruz. Hiç bir canlıya yapılan şiddeti kabul etmiyoruz. Bizler toplu iş sözleşmelerimize şiddeti önleyici maddeler ekliyoruz. Toplumumuzu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.  İnanıyoruz ki toplumsal değerlerimizi güçlendirirsek ve korursak, daha barışçıl ve adaletli bir dünyada yaşayabiliriz" diye konuştu.

Öz Finans İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Saim Esken, "Banka, finans ve sigorta" iş kolunun kadın çalışan oranı en yüksek iş kollarından olduğuna işaret ederek, buna karşın iş kolunda sendikacı kadın sayısının düşük olduğuna dikkati çekti. Kadın çalışanların sendikalı olması için çalışmalar yaptıklarını aktaran Esken, "Sendikamızın yaklaşık olarak yüzde 41'ini kadın üyelerimiz oluşturmaktadır. Toplu iş sözleşmelerinde kadın çalışanlarımızın hak ve menfaatlerini korumaya yönelik güncel ve sürekli düzenlemeler yapılması konusunda gereken adımları atma gayreti içindeyiz. Bunun yanında finans sektöründe çalışan sendikalı kadınlarımız için çeşitli sosyal projeler gerçekleştirerek iş hayatında sendikal faaliyetler içerisinde daha aktif rol almalarını istiyoruz" diye konuştu.

Öz Sağlık İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı  Tuba Gülpembelioglu, "Öz Sağlık-İş Sendikamız, Sağlık Bakanlığı’nda ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yetkili tek sendikadır. Bizler örgütsel dilimizi oluştururken üyelerimizin sadece sosyal ve mali hakları için değil eğitim e kültürel hakları içinde mücadele ediyoruz. Ve biliyoruz ki kadınlar aile kurumunun teminatıdır. Onlar  olmadan ne sağlıklı bir aile ne de sağlıklı bir toplum mümkün değildir. Sadece kadın olmanın bile zor olduğu günümüzde çalışan kadın olmak hele hele çalışan anne olmak herkesin kaldırabileceği bir yük değildir. İşte bu yüzden kadına dair yasal haklarımızı korumak ve geliştirmek için daha iyi haklar elde etmek için güvenli ve sağlıklı bir iş ortamında çalışmak için işyerindeki haksız uygulamalara ve ayrımcılığa karşı durabilmek için kendimiz, ailemiz ve çocuklarımızın geleceği için sendikalı kadın – HAK-İŞ’li kadın, güçlü kadın diyoruz” dedi.

"Çalışma Yaşamında Kadın Hakları ve Hukuksal Referanslar, Etkili İletişim becerileri ve empati, Stres Yönetimi, Sendikal Harekette Kadın ve HAK-İŞ Kadın Komitesi Faaliyetleri" konularında sunumların gerçekleştirildiği programda katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

16 Şubat 2020 07:11, Komite Etkinlikleri


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu