TBMM KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN KOMİSYONU’NA KATILDIK
Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kadına yönelik şiddetin sebeplerinin tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla oluşturulan Meclis Araştırması Komisyonu toplantısına Konfederasyonumuzu temsilen HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin katıldı.
Komisyon Başkanlığını TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanı Öznur Çalık’ın yaptığı toplantıya komisyon üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Konfederasyonumuzun kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda işçi, işveren ve kamunun işbirliğinin önemini vurgulayan Zengin, “Kadına şiddetin önlenmesinde ve şiddet sonrası hayatın olağan bir şekilde devam ettirilmesinde kadının sosyal güvencesinin ve düzenli gelir akışının olması büyük bir önem arz etmektedir. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak aile içi şiddete uğrayan, koruma altına alınan çalışan kadınların; iş akitlerinin devam etmesi ve iş güvencelerinin sağlanması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Zengin, “Şiddete maruz kalan veya maruz kalma ihtimali olan çalışan kadınların izin kullanımlarının kolaylaştırılması, makul süre boyunca işten çıkarılmasının yasaklanması, iş ve gelir güvencesinin devlet tarafından sağlanması ve bu konuda mevzuat düzenlemesi yapılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Üçlü sosyal diyalog mekanizmalarının geliştirilmesinin, çalışma hayatındaki şiddetin önlenmesinin yanı sıra aile içi şiddetin önlenmesi ve koruyucu tedbirlerin alınması noktasında da katkısı olacağına inandıklarını söyleyen Zengin, “Şiddet ve tacizi sona erdirebilmemiz mümkün ve bunu yapmak zorundayız” dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 2021 yılı Haziran ayında yürürlüğe giren Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin ILO 190 sayılı Sözleşmesinin Türkiye tarafından da onaylanmasını talep ettiklerini söyledi.
Zengin, “HAK-İŞ olarak, ‘Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik’ diyoruz. Kadının fıtratının getirdiği farklılıklar dikkate alınarak çalışma hayatının düzenlenmesini, sorumluluk ve yükümlülüklerinin fıtratına uygun olarak belirlenmesini, ücret ve diğer sosyal haklara ilişkin eşitliğin sağlanmasını istiyoruz” sözlerine yer verdi.
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, “Kadına şiddetin son bulması için toplumun tüm kesimleriyle birlikte HAK-İŞ Konfederasyonu olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye birlikte çalışmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu