OECD - TUAC İrtibat Komitesi Toplantısına Katıldık

01 Mart 2022 15:40, Uzmanlar


OECD - TUAC İrtibat Komitesi Toplantısına Katıldık

OECD ve TUAC arasındaki İrtibat Komitesi Toplantısı (LCM), “İyileşmeyi Çizmek: Geçiş Halindeki Bir Dünya için Çıkış Yolları” temasıyla sanal olarak 21 Şubat 2022'de gerçekleşti. Toplantıya, HAK-İŞ adına Dış İlişkiler Koordinatörümüz Merita Yıldız panelist olarak katıldı. 

İrtibat Komitesi Toplantısı (LCM), OECD Sekretaryası, OECD ülke delegasyonları, TUAC liderliği ve bağlı kuruluşlarının biraraya geldiği ve OECD'nin çalışmalarıyla ilgili olarak sendikalar için temel politika önceliklerinin tartışıldığı ve müzakere edilmek etmek üzere yıllık olarak yapılmaktadır. 

Açılış konuşmaları; TUAC Başkan Vekili Marc Leemans , OECD Genel Sekreteri Matthias Cormann ve İtalya'nın OECD Büyükelçisi Antonio Bernardini tarafından yapıldı.

Toplantıda, COVID-19 sonrası iyileşmede ve sosyal diyaloğun rolünü güçlendirmek için üç temel konuya odaklanıldı:

1. Emeğin Ekonomideki Merkeziliği :  Bireysel düzeyde işçiler için insana yakışır işler, adil ücret ve çalışma koşulları, - makro düzeyde ise çalışmanın sadece bir üretim girdisi olarak değil, aynı zamanda toplam talebin arkasındaki itici güç, dolayısıyla sürdürülebilir ve sağlam ekonomik büyümenin temeli olarak önemini geri kazanmaktadır.

2. Adil Geçiş İhtiyacı: Hükümetlerin, iklim değişikliğiyle mücadele için gereken yapısal politikalar ile ilgili sosyal mutabakata dayalı, iklim değişikliğine karşı güçlü, tutarlı bir küresel tepkiyi devreye sokması gerekmektedir. Yani iklim eylemlerinin sosyal maliyetlerinin ve faydalarının adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için adil bir geçiş hayati öneme sahiptir.

3. OECD'ye çağrı: Sosyal uyumun sağlaması için, sosyal ortaklar, sendikalar ve işverenlerle yapıcı ve etkili diyalog yoluyla ortak bir hedef olarak uluslararası politika oluşturma ve diyalog için itici güç olan rolünü daha da güçlendirmeye yönelik bir çağrı yapıldı.

HAK-İŞ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Merita Yıldız; toplu pazarlık yoluyla tedarik zinciri esnekliğinin geliştirilmesi konusunda konuşmasını gerçekleştirdi.

Türkiye’nin OECD nezdinde görev yapan Daimi Temsilci/ Büyükelçi Kerem Alkin, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, İsrail, İtalya, Japonya, Hollanda, Güney Kore Büyükelçileri dahil olmak üzere bir dizi OECD delegasyonu, tartışılan konular ile ilgili söz aldı.

Toplantı, TUAC'ın OECD'nin iki resmi danışma komitesinden biri olarak, işçilerin bakış açısını masaya getirmedeki ve tüm OECD ülkelerindeki işçiler için politikalar sunma ihtiyacını vurgulayan önemini bir kez daha teyit etti.


HABERE AİT GÖRSELLER :

01 Mart 2022 15:40, Uzmanlar


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu