ARSLAN: “ÜLKEMİZİN VASIFLI ELEMANA İHTİYACI VAR”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, ülkemizin vasıflı eleman ihtiyacına dikkat çekerek, mesleki yeterlilik sağlayan merkezler ve projeler ışığında çalışan işçileri vasıflı eleman statüsüne çıkaracak projelerin hayati önem taşıdığını söyledi.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 31 Ağustos 2015 tarihinde Öz Gıda-İş Sendikası tarafından düzenlenen “Gıda Sektöründe İşgücünün Yeterliliğine Dayalı Müfredat Hazırlama Projesi” kapanış toplantısına katıldı. Toplantıya Genel Başkanımızın yanı sıra, Genel Başkan Yardımcılarımız, Mehmet Şahin ve Mustafa Toruntay, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, Yıldız Holding Unlu Mamüller Grup Başkanı Şener Astan, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Şaban Cengiz ile HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın başkanları ve şube başkaları katıldı.
Toplantının açılışında “Gıda Sektöründe İşgücünün Yeterliliğine Dayalı Müfredat Hazırlama Projesi” sunumu gerçekleştirildi. Sunumun ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Arslan: “HAK-İŞ Projeli Yaşam Konusunda En Güçlü Konfederasyon”
Gıda Sektöründe İşgücünün Yeterliliğine Dayalı Müfredat Hazırlama Projesi’ni HAK-İŞ’in geleceğe dair öngörülerini, hayallerini, umutlarını ve beklentilerini gerçekleştirme konusunda önemli ve somut bir adım olarak gördüğünü ifade eden Arslan, “Projenin bir yıl içerisinde başarı ile sonuçlandırılması çok önemli, HAK-İŞ ve Öz Gıda-İş ile bağlı sendikaların gerek AB gerek uluslararası projelerde kapsam, sonuçlar ve çıktıları ile en güçlü konfederasyon olduğunu söylemek doğrudur. HAK-İŞ projeli yaşamı sendikal mücadelenin bir ayağı olarak görmektedir” dedi.
Projenin sektörde bir ilk olduğunu vurgulayan Arslan, “Gıda sektörü, ithalat, ihracat ve ülke ekonomisi için oldukça önemli bir konumda bulunmaktadır. Bu sebeple proje büyük önem arz etmektedir. HAK-İŞ’in de bu projeye öncülük etmesi doğal bir süreçtir” dedi.
Proje sürecinin emek ve fedakârlık gerektiren bir zaman dilimi olduğunun altını çizen Arslan, “HAK-İŞ’in bu başarıları takdire layıktır. Ancak biz bunu yeterli görmüyoruz. Biz daha yolun başındayız, bu alanda büyük bir farkındalık yarattık. Ancak çalışmalarımızı daha da artırarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.
“MYK Oluşumunda HAK-İŞ’in Payı Büyük”
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun oluşturulmasında, kanunun çıkmasında, yönetim kurulunun oluşturulmasında ve faaliyetlerinde en büyük pay sahibinin HAK-İŞ olduğunu vurgulayan Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız’ın da işçileri temsilen Yönetim Kurulu’nda yer aldığını ifade etti. HAK-İŞ’in Mesleki Yeterlilik alanında üye sendikaların yürüteceği faaliyetlere kayıtsız destek sağlayacağını belirten Arslan, HAK-İŞ bünyesindeki Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’nin de (MEYEP) sendikal harekette bir farkındalık oluşturduğunun altını çizdi.
“Ülkemizin Vasıflı Elemana İhtiyacı Var”
Ülkemizin vasıflı elemana bugünlerde daha çok ihtiyacı olduğunu dile getiren Arslan, “Biz yıllarca ülkemizin gençlerine sahip çıkamadık. Gerek ideolojik çatışmalarla, gerekse farklı tartışmalarla çok zaman kaybettik. Bugün işsizlik oranı yüzde 10 seviyelerinde, buna karşılık büyük bir tezatla ülkemizde vasıflı elaman açığı var. İşte bu sebeple bu ve buna benzer mesleki yeterlilik sağlayan merkezler ve projeler ışığında çalışan işçileri vasıflı eleman statüsüne çıkaracak projelerin hayati önem taşıdığını bir kez daha göstermiş oluyoruz” dedi.
Şahin: “ Gıda Sektörü En Hayati Sektör”
Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Öz Gıda-İş Sendikası’nın kurulduğu günden bu yana endüstri ilişkiler sisteminde hep alternatif sosyal politikalar üretme girişimi içerisinde, sürdürülebilir, öncü ve etkin sendikacılığın peşinde olduğunu vurguladı.
Gıda sektörünün en hayati sektör olduğunu ifade eden Şahin, “Ekonomik kalkınmayı etkileyen en önemli faktör gıda sektörüdür. Bu açıdan gerçekleştirmiş olduğumuz proje büyük önem taşımaktadır. Gıda sektörü çalışanlarının niteliklerini ölçme, değerlendirme ve belgelendirme işlemleri ve çalışanların mesleki yeterlilik belgesi alması konusunda yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Proje ile 4 dalda, ekmek, bisküvi, çikolata ve yağ ile 4 sektörde ulusal meslek standardı oluşturduk. Hali hazırda meslek modülleri olmayan dallarda da modül oluşturulmasına bu proje sayesinde yardımcı olunacaktır. Bu bağlamda proje çalışmalarında bize destek olan iştirakçilere ve proje yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Sarıeroğlu: “Başarılarda En Önemli Faktör Sinerjidir”
AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, başarılarda en önemli faktörün sinerji olduğunu vurgulayarak, HAK-İŞ ve bağlı sendikaların misyon ve vizyon olarak ortak çalışmayı en iyi şekilde gerçekleştiren konfederasyon olduğunu, bu sebeple proje ekibi, ortaklar ve iştirakçilere teşekkürün bir borç olduğunu ifade etti.
Sarıeroğlu, 4 dal ve 4 seviyede çok önemli bir çalışmaya imza atıldığını belirterek, müfredat hazırlama ve hocaların kalifikasyonunun artırılmasında tarihi bir sürecin yaşandığını, 12 ayın uzun bir süre olduğunu ve bu bağlamda çalışmaların geleceğe yönelik önemli adımlar atılmasını sağlayacağını ifade etti.
Toplantıda, Yıldız Holding Unlu Mamuller Grup Başkanı Şener Astan, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Şaban Cengiz, Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı da birer konuşma yaptı.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu