ARSLAN, 19. FASLIN AÇILMASINI İSTEDİ

02 Eylül 2015 14:00, Haberler


ARSLAN, 19. FASLIN AÇILMASINI İSTEDİ


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye’nin 19. Faslın açılması konusundaki çabalarının ne yazık ki sonuçsuz kalmasının büyük bir eksiklik olduğunu belirterek, 19. Faslın açılmasını istedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız 2 Eylül 2015 tarihinde Ankara Hilton Otel’de Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından düzenlenen toplantıya katıldı. Genel Başkanımızın yanı sıra toplantıya, ILO Genel Direktörü Guy Ryder, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, ILO Bölge Sorumlusu Heinz Koller, ILO Özel Danışmanı James Howard, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, ILO Genel Direktörü Guy Ryder’ın Uluslararası Çalışma Örgütü bünyesinde köklü bir değişim gerçekleştirme ve sorunların çözümü üzerine yoğunlaşma çabasının takdir edilmesi gerektiğini vurguladı. Arslan, Türkiye’nin ekonomi gibi birçok alanda ilerleme sağladığını ve uluslararası alanda da önemli roller üstlendiğini söyledi.

 

“19. Fasıl Açılırsa Sorunlar Daha Kolay Çözüm Bulacak”

 

Cenevre’de yapılan görüşmenin olumlu sonuçlar içermesinin yanı sıra, Türkiye’nin 19. faslın açılması konusundaki çabalarının ne yazık ki sonuçsuz kalmasının büyük bir eksiklik olduğunu vurguladı. Arslan, “HAK-İŞ olarak 19. Faslın açılış kriterlerinin kapanış kriterlerine dönüştürülmesini ve Türkiye’deki mevzuat eksikliği giderilmezse faslın kapatılmaması konusundaki önerimiz ne yazık ki AB tarafından bir türlü kabul edilmiyor. Bizim aslında buradaki sorunumuz şu, Türkiye, bu sürece girerse, 19. fasıl açılırsa sorunlarımızın çözümü daha kolay olacak. Mevzuat değişikliğini daha kolay yapma imkânımız olacak. İlerlememiz daha kolay olacak. O yüzden biz daha pragmatist bakıyoruz meseleye, yani sonuç almak istiyorsak eğer 19. faslın açılışını gerçekleştirelim. Burada istenen düzenlemeleri kapanış kriteri olarak koyalım ve Türkiye’nin burada daha fazla ilerleme sağlayacağını düşünüyorum. O yüzden ILO’nun almış olduğu inisiyatifi, bu konuda AB tarafına da biraz daha güçlü bir şekilde hissettirirse inanıyorum ki buradaki süreci biz daha kolay aşabileceğiz” dedi.

ILO tarafından göç konusunda özellikle ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan’ın çabalarıyla Suriyeli göçmenlere yönelik bir proje hazırlanmasının da olumlu çalışmalar olduğunu dile getiren Arslan, “Türkiye’nin aldığı inisiyatifinin yaptığı fedakârlığın, ILO tarafından da takdir edilmiş olması ve buna yönelik yapacağımız projenin çıktılarını bütün dünyayla paylaşarak önemli bir başarıyı elde edeceğimizi düşünüyorum. Bu projeye de destek veriyoruz. Bu ve buna benzer projelerin ILO tarafından gerçekleştirilecek olmasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

 

“Demokrasilerde Sosyal Diyalog Sihirli Değnek Görevindedir”

 

Demokrasilerde diyalog mekanizmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Arslan, HAK-İŞ’in de sosyal diyalog mekanizmasına önem verdiğini, sosyal diyaloğun sorunların çözümünde bir nevi sihirli değnek görevi gördüğünü belirtti. Arslan, “Türkiye gibi dinamik ve bölgesinde çok özgün bir yapısı olan bir ülkede sorunlarımızın gerçekten fazla olması bizi korkutmuyor, ama bu sorunların çözümü konusunda bir yaklaşım ortaya koymamız gerekiyor. Bu yaklaşımda sosyal diyalog mekanizmalarını iyi kullanmamız ve bu konuda gücümüzü hükümetler üzerine baskı olarak kurup, düzenlemelerin yapılması konusunda çabalarımızı sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

 

“Kanun ve Mevzuat Konusunda Köklü Değişimler Yaşanıyor”

 

Son yıllarda Türkiye’de ciddi mevzuat değişikliklerinin yapıldığının altını çizen Arslan, 2000’li yıllardan başlayarak iş yasasında, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nda ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile taşeron sorunu konusunda köklü değişiklikler yapıldığını, kayıtdışı istihdam sorununun da her geçen yıl azalan bir ivme kazandığını vurguladı. Yapılan yasal düzenlemeler sonucunda 2013 yılında yayınlanan istatistiklerde konfederasyon ve bağımsız sendikalara üye işçi oranının yüzde 9 düzeyinde bulunduğunu anımsatan Arslan, bugün bu rakamların yüzde 11 seviyelerine çıktığını söyledi. Arslan, rakamsal bazda kısmen bir başarı sağlanmasına rağmen hala oranların yeterli olmadığını ve bu oranların daha üst seviyelere taşınması için çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

 

“Terör Olayları İvedilikle Sona Ermeli”

 

Özellikle son dönemde ülkemizde yaşanan terör olaylarına ilişkin olarak, şehit olan güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize geçmiş olsun dileklerini ileten Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı olarak Akil İnsanlar heyetinde yer aldığı dönemde bölgede çatışmasızlığın sürdürülmesi için yoğun çalışmalar gerçekleştirildiğini, ancak günümüzde terör örgütünün ateşkesi sona erdirerek güvenlik güçlerimize yönelik saldırılar gerçekleştirdiğini, olayların ivedilikle tekrar çözüme yönelik ve çatışmanın ortadan kaldırılmasına yönelik yeni bir olumlu gelişmeyle sona ermesini arzu ettiğini ifade etti.

 

ILO Genel Direktörü Guy Ryder ise, toplantıya katılım sağlayan bütün konfederasyonlara teşekkür ederek, toplantıda bütün konfederasyonların açıkladığı sorunları dinlediğini bu sorunlar hakkında detaylı çalışmaların gerçekleştireceğini ifade etti.

 

Ryder, “Sendikal haklar, toplu sözleşmeler, grev ve örgütlenme ile ilgili sorunlar hakkında talepleriniz olduğunu gördük. Bunların çözümü konusunda ilerlemeler kaydettik. ILO üzerine düşen görevi yerine getirecektir. Özellikle burada sosyal diyaloğa önem verilmesi bizim için oldukça olumlu bir yaklaşım. Bunların yanı sıra 2017 yılında ILO bölgesel toplantısının Türkiye’de yapılması planlanıyor. Bu ve benzeri sorunların, detaylı olarak analiz edilmesi için bu toplantıyı bir fırsat olarak görüyorum” dedi.

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

02 Eylül 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu