ETUC GENEL KURULUNA KATILDIK
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız ve Dış İlişkiler Uzmanlarından oluşan HAK-İŞ heyeti, 29 Eylül – 2 Ekim 2015 tarihlerinde Paris’te yapılan ETUC’un 13. Genel Kuruluna delege olarak katıldı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Kongrenin ikinci ETUC Genel Kurulunda bir konuşma yaptı. Arslan, “Bugün HAK-İŞ Konfederasyonu’nu temsilen aranızda bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. HAK-İŞ Konfederasyonu kurulduğu 1976 yılından bu yana uluslararası işbirliğine büyük önem vermiş bir teşkilattır” dedi.
Türkiye’nin, Suriye, Irak ve Libya gibi yoğun silahlı çatışmaların yaşandığı bölgelere yakın bir coğrafi konuma sahip olduğuna dikkat çeken Arslan, bölgede yaşanan gelişmelerin neticesinde, iki milyonu aşkın Suriyeli ve beş yüz bini aşkın Iraklının evlerini terk ederek Türkiye’ye sığındığını, bunlara sayıları tam olarak bilinmeyen Afganların da eklendiğini kaydetti. Arslan, şöyle devam etti:
"Elbette sığınmacıların göç yolu üzerinde bulunan her devlet, her teşkilat ve her birey bu konuda tedbir almakla yükümlüdür. Ancak göç olaylarının birleştiği bir noktada bulunan Türkiye, bu konuda büyük zorlukları göğüslemektedir. Türk toplumu ve sivil toplum kuruluşları konuya misafirperverlik açısından bakmaktadır. Türkiye’deki tüm kamu kurumları kendi alanlarında göçmenlere yönelik stratejik eylem planı geliştirmektedir. Öncelikle Türkiye her yabancıya kucak açmaktadır. Kayıtlara giren tüm göçmen bireylerin ihtiyaçları devlet tarafından sağlanır. Her mülteci sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadır. Yetişkin mültecilerin çalışma izinleri artan oranda verilmektedir. Bütün mültecilerin meslek haritaları çıkarılmaktadır. Tüm göçmen çocuklarına eğitim imkanı verilmektedir. Çocuklar eğitimden uzaklaşmak istese bile, onlara ulaşılmak istenmektedir.”
Bu mültecilerin dört yüz elli bininin Avrupa Birliği ülkelerine sığınma başvurusu yaptığını, ancak sadece 158 bin başvurunun kabul edildiğini ifade eden Arslan, “Tüm Avrupa sadece 158 bin insanı kabul ederken, Türkiye tek başına iki buçuk milyon insana kucak açmaktadır. Son 5 yıl içinde Akdeniz’de 5.950 mülteci boğularak can vermiştir. Türk Sahil Güvenlik birimleri bu 5 yıllık sürede 53.228 kişiyi kurtarmıştır. Tüm bu iyi niyetli çabalara rağmen, Türkiye’nin kaynaklarının bir sınırı olduğu da göz ardı edilmemelidir. Türkiye bu süreçte mülteciler için 7.6 milyar dolar harcamıştır. Buna karşılık tüm Avrupa Birliği ülkelerinin bu konuda harcadığı para 418 milyon dolardır” diye konuştu.
Gelinen bu noktada Avrupa’nın sorumluluk alması ve mültecilere esneklik sağlamasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Arslan, “Bu sadece politik değil, aynı zamanda insani bir gerekliliktir. ILO’nun göçmenlerle ilgili kapsamlı bir proje uygulamasını memnuniyetle karşılıyor, projeye destek veriyoruz” dedi.
Arslan, bu süreçte sendikaların da aktif rol üstlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, Türkiye’de yeni çıkartılan kanunlar ile mültecilerin sendika üyesi olmasının önündeki engellerin kaldırıldığını, bunun yapılmasında HAK-İŞ Konfederasyonu’nun da önemli bir payı olduğunu kaydetti. Mültecilerin önündeki önemli tehditlerden birisinin kayıtdışı sorunu olduğunu söyleyen Arslan, “Sendikanın olduğu yerde kayıtdışılık olmaz” dedi.
Genel Başkanımız Arslan, başta Suriye olmak üzere, Orta Doğu bölgesinde, bir an önce silahların susması ve insanların barış içinde yaşayacakları bir ortamın yaratılması çağrısında bulundu. Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Orta Doğu Liderleri başta olmak üzere tüm dünya liderlerini barışın tesisi ve sürdürülmesi yönünde adımlar atmaya davet ediyoruz. ETUC’un da bu kongrede bu konuyla ilgili karar almasını memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
Avrupa genelinde yaklaşık 43 milyon işçiyi temsil eden ETUC Kongresinde yapılan seçimlerde genel başkanlık görevine Belçika'dan Rudy de Leeuw getirilirken, İtalya'dan Luca Visentini ise genel sekreterliğe seçildi.
Genel Başkanımız Arslan, ETUC Genel Sekreteri Luca Visenti’niyi tebrik etti.
ETUC Kadın Komitesi Yönetim Kurulu Üyeliğini yürüten ve Kongreye Kadın Komitesi Delegesi olarak katılan Pınar Özcan, Kadına Karşı şiddetin son bulması ve sığınmacılara destek amacıyla Kadın Komitesiyle birlikte yürütülen kampanyalara HAK-İŞ adına destek verdi. Özcan, ayrıca ETUC Kadın Komitesi adına göçmen kadın işçilerin örgütlenmesinin önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı.
HAK-İŞ Tanıtımı Kongre Kılavuzunda
ETUC’un 13. Genel Kurulu için hazırlanan Kongre Kılavuzunda Türkiye’den sadece Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in tanıtımına yer verildi. İngilizce ve Fransızca olarak hazırlanan Kongre Kılavuz kitapçığında, HAK-İŞ’in hem İngilizce hem de Türkçe olarak tanıtımı yer aldı.
Türkçe tanıtım için Tıklayınız..
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu