ÇALIŞMA BAKANI SÜLEYMAN SOYLU’DAN HAK-İŞ’E ZİYARET

30 Aralık 2015 14:00, Haberler


ÇALIŞMA BAKANI SÜLEYMAN SOYLU’DAN HAK-İŞ’E ZİYARET


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, HAK-İŞ’i ziyaret ederek Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile görüştü. Arslan, taşeron işçilikten, geçici işçiliğe, işsizlikten kayıtdışı istihdam sorununa kadar çalışma hayatına ilişkin sorunları ve çözüm önerilerine Bakan Soylu’ya iletti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’de sendika hayatının çok önemli bir kurumunda bulunuyoruz” diyerek şunları kaydetti:


“1980 darbesinin mağduru, antidemokratik girişimlerin mağduru, demokrasiyle ve halk gücüyle, emek gücüyle bunu aşmaya çalışan sürekli olarak doğrunun hakkın ve memleketimizin değerlerinin yanında olan HAK-İŞ’te bugün bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu da ifade etmek istiyorum. HAK-İŞ’in önemli bir sloganı var, bu slogan Türkiye’nin ileri doğru bir yürüş içerisinde olduğuna inanan bir sendika olarak kendisini tanımlamaktadır. Elbette ki, Türkiye’nin geçtiğimiz dönemlerinde de demokrasinin tehlikeye düştüğü, ülkemizin istikrardan yoksun bırakılmak istendiği tüm dönemlerde HAK-İŞ tüm unsurlarıyla birlikte ve bütün anlayışıyla birlikte, şunu ifade etmek gerekir ki, demokrasinin yanında saf tutmuştur. Bu emek hayatı açısından da, demokrasimiz açısından da, ülkemizin büyümesi ve gelişmesi açısından da son derece önemli ve ülkemizin yarınlarına ait kıymetli bir duruştur. Özellikle şunu ifade etmek istiyorum, bu tip duruşlar 14 yıldır Türkiye’nin almış olduğu mesafenin, Türkiye’nin büyümesinin, Türkiye’nin demokratikleşmesinin ve Türkiye’nin değişmesinin en önemli destekçileri olmuştur. Bugün Türkiye’de gerçekleşen reformlar, yapılan ilerlemeler, atılan adımların tamamı bu anlayışlarla birlikte gerçekleştirilmiştir.”

ARSLAN, TAŞERON VE GEÇİCİ İŞÇİLERİN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Sayın Bakanımızın HAK-İŞ’i ziyareti için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sayın Bakan’ı yakından tanıyoruz, siyasi geçmişini, demokrasi mücadelesini ve bu geçmiş içerisindeki diyalog yaklaşımlarını, arayışlarını biliyoruz. Her ne kadar Çalışma Bakanlığı’nda yeni olsa da bu alanı da yakından takip ettiğini biliyorum. O nedenle yeni dönemde Sayın Bakanımızla birlikte önümüzde var olan sorunların ortadan kaldırılması konusunda beraber çalışacağız. Bakanımızın göreve geldiği andan itibaren sosyal diyalog mekanizmalarına üçlü danışma kurulu taraflarına ve bu ilişkilere gösterdiği ilgi ve verdiği değer bizim için önemli ve anlamlı. Bundan dolayı da biz mutluyuz, umutluyuz” dedi.

Türkiye’de özellikle kayıtdışı ve işsizlik konusunda yeni adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Arslan, şunları kaydetti:


“Taşeron işçi konusu tabiki gündemimizin en önemli maddelerinden birisi. Sayın bakanımızın o konudaki çabalarını biliyorum. Bu sorunun çözümü konusunda da yapıcı ve bizi de rahatlatıcı çalışmalar yapacağından eminim. Özellikle taşeron işçilerin toplu sözleşme ve kadro sorunlarının gündemde olduğu dönemde bunun da hükümetin kısa dönem eylem planında yer aldığı için söylüyorum. Bunları da gerçekleştirmemiz gerekiyor. Geçici işçilik sorununu 5 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin süre kısıtının kaldırılmasıyla taşeron uygulamalarının büyük bir ölçüde azalacağını düşünüyoruz. Bu konuda beklentilerimiz var. Tabiki bizim iş sağlığı iş güvenliği gibi çok temel sorunlarımızdan yasalarını gerçekleştirdiğimiz halde maalesef hala ölümleri engelleyemediğimiz durum söz konusu bu konuda da yapılması gereken zihniyet değişimini birlikte çalışarak halletmek zorundayız.”

HAK-İŞ’in darbelerin, vesayetlerin, büyük bedelini ödeyerek geldiğini, hem 12 Eylül’ün büyük bedellerini, hem de 28 Şubat dönemi post modern darbesinin ağır bedellerini ödediğini ifade eden Arslan, “Bu bedelleri bundan sonra da demokrasi için özgürlükler için ülkemiz için emekçiler için ödemeye devam edeceğiz. Tarihi yürüyüşümüzün hiçbir yerinde bir kırık notumuz yok Allah’a şükür. Hiçbir yerinde yalpalamamız, geri adım atmamız olmadı” dedi.


“Türkiye’nin inşaası konusunda emekçiler olarak, HAK-İŞ olarak bize düşen sorumlulukların farkındayız” diyen Arslan, “Bunu elimizden geldiği kadar, gücümüzü, imkanlarımızı, enerjimizi, dinamizmimizi de koyarak gerçekleştirmek için çaba sarfedeceğiz” dedi.


Hükümet tarafından başlatılan yeni anayasa çalışmalarını heyecanla takip edeceklerini ifade eden Arslan, “HAK-İŞ olarak yeni bir anayasa konusunda her türlü desteği, her türlü katkıyı yapmaya hazırız. Anayasa teklifimizi daha önce Meclise sunmuştuk ama yeniden bu çalışmalara katkı vermek istiyoruz” dedi.


Asgari ücretin yükünün işverenlere tamamen yüklenmesinin getireceği bir kısım sıkıntılara dikkat çeken Arslan, “Özellikle kayıtdışı, işçi çıkarmalar gibi tehditler vardı. Bu yaklaşımın yüzde 40’ının özellikle yeni asgari ücretle eski asgari ücretin arasındaki farkın yüzde 40’ının hükümet tarafından üstlenilmiş olması bence çok saygıdeğer bir tutumdur. Bundan dolayı teşekkür ediyorum. Önemli bir adımdır. Bizim arzumuz tabi bütün yeni ve eski asgari ücret arasındaki farkın, karşılanan bu yüzde 40’ın tüm ücretlerde karşılanması gibi bir önerimiz, bir talebimiz vardı. Ancak 8 milyon için de yapılmış olması önemli. Arzu ettiğimiz, tam olarak gerçekleşmemiş olsa da bugün geldiğimiz nokta bence bunu parlamento da kısa sürede gerçekleştirir” dedi.

 

 

 

 

 

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

30 Aralık 2015 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu