“HAK-İŞ’Lİ KADINLAR ANKARA’DA BULUŞTU”

07 Mart 2016 14:00, Haberler


“HAK-İŞ’Lİ KADINLAR ANKARA’DA BULUŞTU”


HAK-İŞ KADIN EMEĞİ BULUŞMASINA


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE EŞİ DE KATILDI


HAK-İŞ üyesi binlerce kadın, Dünya Kadınlar Gününde Ankara’da buluştu. Genel Başkanımız Mahmut Arslan, taşeron-mevsimlik-geçici ve kampanya işçilerinin sorunlarını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a kürsüden iletme fırsatı buldu.


HAK-İŞ’in “Kadınların Sendikal Hayata Katkı ve Katılımı İçin Eğitim” sloganıyla 7 Mart 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdiği “Uluslararası V. Kadın Emeği Buluşması”na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan Hanımefendi başta olmak üzere Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, milletvekilleri, bürokrat, sivil toplum kuruluşu başkan ve temsilcileri, Sendikalarımızın Genel Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri ile ulusal ve uluslararası sendikal hareketten kadın temsilciler ile 81 ilden binlerce HAK-İŞ’li kadın katıldı. HAK-İŞ’in “Uluslararası V. Kadın Emeği Buluşması”na üyesi bulunduğumuz Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) ile Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) temsilcileri başta olmak üzere dünyanın değişik coğrafyalarında yer alan 33 ülkeden çok sayıda sendika temsilcisi kadın katıldı.


Erdoğan HAK-İŞ’li Kadınlara Seslendi


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kadını, 'başında örtü var, başında örtü yok' diye ayrıma nasıl tabi tutarsın? Yani 'başında örtü varsa kadın değil, başında örtü yoksa kadındır', böyle bir tanımlama olabilir mi? Yıllarca bu ülkede bu yapıldı. Eğer başında örtü varsa üniversiteye, okullara, devlet dairelerine, işe almadılar, yoksa aldılar. Ayrımcılığın ta kendisi bu, bunu yaptılar. İşte bunu biz değiştirdik. İnsan olduğu için değer verdik, giyiminden kuşamından dolayı değil”  dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'den Suriye için gelecek destekle ilgili olarak, “3 milyar avro destek vereceğiz dediler, 4 ay geçti hala verecekler” dedi. Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Brüksel’de olduğunu anımsatarak, “Sayın Başbakan şu anda Brüksel'de. Temenni ederim ki bu parayı alarak döner. Bakın bir taraftan 'mülteciler gelmesin' diyorlar. Tamam da mültecileri biz göndermiyoruz ki, bak denizden geliyorlar. Bunların birçoğu da maalesef ölüyorlar. Biz şu ana kadar sadece denizlerden 100 bine yakın mülteciyi botlarımızla kurtardık. Ama diğerleri botları şişleyerek onların ölümüne neden oldular. Farkımız bu. Biz insana böyle bakıyoruz, onlar ise öyle bakıyorlar” diye konuştu.


“Sömürge düzenine rıza göstermeyeceğiz”


“Altı zenginlik, üstü sefalet kaynayan Afrika'daki sömürge düzeni çok daha ağır bir şekilde bugün Suriye'ye ve tüm Ortadoğuya, Kuzey Afrika'ya uygulanmak isteniyor” diye konuşan Erdoğan, “Biz buna asla rıza göstermeyeceğiz. Celladına aşık kurbanların ihanetine rağmen bölgede kurulmak istenen bu düzene karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.


“Bu ülkede, parlamentoya girip de hala terör estirenlere karşı ben, parlamentodaki diğer siyasi partilerin, bunlar hakkında atılması gerekli adımları geciktirmeden atmalarının gereğine inanıyorum” diyene Erdoğan, konuşmasına        “Anayasa, yasalar ortada. Bunların yaptığı özgürlükçü bir mücadele değildir. Bütün bunların bedeli, silahla parlamentoya girmek değildir. Siz silahla mı girmek istiyorsunuz? O zaman buyurun Anayasanın, yasalarının amir hükümleri ortadadır, bunun gereğini yaparız, iş olur, biter. Geldin, girdin parlamentoya, demokratik şekilde mücadeleni ver, sözle, kalemle ver ama 'silahla' dersen kusura bakma” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nasıl dünyanın her yerinde zalimlere karşı mazlumların safındaysak, adalet için onurları, haysiyetleri, hakları için mücadele eden tüm kadınların da sonuna kadar yanındayız” dedi.


Erdoğan, insanoğlunun kendi geleceği ve bekası için kadına hak ettiği değeri vermek zorunda olduğunu belirterek, “Kadına haksızlık eden tüm insanlığa haksızlık etmiş olur” dedi.


Erdoğan, “Bugün ülkemizde örgütlenme modeli batıya dayansa dahi ilhamını tarihimizden ve medeniyetinden alan bir sendika anlayışına ihtiyacımız olduğuna inanıyorum” dedi.


Kadın istihdamı oranlarından da bahseden Erdoğan, 2004 yılında kadın istihdamının yüzde 20 olduğunu, 2014 yılı sonunda ise bu oranın yüzde 30'u geçtiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:


“Veriler güncellendiğinde bu oranın üçte birlik düzeye ulaştığını göreceğimize inanıyorum. Bu gelişmeler kadın istihdamı konusunda uygulamaya geçirilen teşviklerin sonuç vermeye başladığını gösteriyor. Benzer gelişmeyi kadınların siyasete katılımlarında da görüyoruz. 1 Kasım seçimleriyle oluşan Mecliste kadın oranı 81 milletvekili ile yüzde 15'e yakındır. 2002 meclisinde bu oran yüzde 4.5 bile değildi.”


Arslan’dan Kadınlara: “Birlikte Mücadele Edelim Çağrısı”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Bugün büyük HAK-İŞ ailesi olarak tarihi bir buluşmaya şahitlik ediyoruz” diyerek başladığı konuşmasında bu buluşmanın HAK-İŞ davası için yeni bir başlangıç, yeni bir tazelenme, yeni bir merhale olduğunu söyledi. Arslan, bu başlangıcın en önemli mimarlarının her türlü zorluğu göze alarak yollara düşüp Ankara’ya gelen HAK-İŞ’li kadınlar olduğunu söyledi. Arslan, bu tarihi buluşmaya tanıklık eden uluslararası sendikal hareketin temsilcilerini de selamladı.


Arslan, terör olaylarında hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmetle andığı konuşmasında, şunları kaydetti “Evet acımız büyük, yüreklerimiz yanıyor, ocaklara ateşler düşüyor, evlatlarımızı kaybediyoruz. Ancak bütün bunlar olsa da ülkemizi savunacak gücümüz, irademiz, inancımız, azmimiz daha da artarak büyümekte. Bizi esas üzen ise içimizdeki hainlerin iftiralarına, yalanlarına itibar eden sözde müttefiklerimizin uluslararası toplumun ve uluslararası üst örgütlerimizin çifte standart tutumlarıdır. Bu iki yüzlü yapıları nefretle kınıyorum. HAK-İŞ olarak devletimizin terörizmle yaptığı mücadelede başarılı olması için her türlü katkı ve desteği vermeye devam edeceğiz. Ülkemizin birliğine, kardeşliğine kasteden hainlerin hesapları, tuzakları geçmişte olduğu gibi bugün de boşa çıkarılacaktır. Türkiye olarak bugün dünden daha güçlüyüz. Bu gerçeği bütün dünya böyle bilmeli, buna göre davranmalı. ”


Genel Başkanımız Arslan, 8 Mart’ın bütün kadınların özellikle de emekçi, kadınların seslerini yükseltecekleri, emeğin onuru ile duruş gösterecekleri bir gün olduğunu belirterek, “Emeğin vicdanı olan kadınların bu onurlu gününü yürekten kutluyorum” dedi. “Emeğin onur kalesi, HAK-İŞ’in” bugünlere gelmesi için mücadele eden HAK-İŞ’li kadınları minnet ve şükranla andığını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:


“HAK-İŞ’li kadınların ortaya koydukları onurlu duruşları, samimi çabaları, erdemli bir sendikal inşanın önünü açacaktır. HAK-İŞ’in her alanda olduğu gibi kadın sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinde de özgün bir duruşu vardır.


Erkeği erkek, kadını kadın yapan tüm özelliklerin ortadan kaldırıldığı, özgürleşmeyi kadın bedeni üzerinden ifade eden modern paradigmalar ne yazık ki zahire odaklanmış durumdadır. Oysa kültürel, dini, ahlaki boyutunu unutmamak, batına yönelmek kadim geleneğimizin bir gerçeğidir.”


Medeniyetimizin kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı ve istismarı reddeden kadın ve erkeği beraber gören, kadınların mücadelesini hak mücadelesi bilen kadim bir anlayışa sahip olduğuna dikkat çeken Arslan, bu anlayışın tarih boyunca zaman zaman gerileyip, zayıf düşse de hep var olduğunu kaydetti.


Medeniyetimizdeki kadın mücadelesine Bacıyan-ı Rum bugünkü adı ile Anadolu Kadınları Birliği ve onun lideri Fatma Bacıyı örnek olarak gösteren Arslan, bu günün dünyasında da Fatma Bacılara çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi.


Bosna Hersek, Afganistan, Irak, Filistin, Gazze, Mısır, Suriye ve Hocalı’da yaşanan savaş ve saldırılarda kadınların yaşadığı drama dikkat çeken Arslan, “AB ülkeleri ve Amerika'nın kısaca bütün dünyanın gözleri kör, kulakları sağır olmuşken bu topraklar, bu ülke tek başına Irak’tan Suriye'den gelen kardeşlerine kapılarını, sofralarını açmıştır. Tıpkı Ensar’ın muhacirlere yaptığı gibi. Ülkeme, milletime insanlık adına teşekkür ediyorum” dedi.


Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun ülkemizde, bölgemizde, küremizde bütün olup bitenlerin farkında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


“Her zaman her yerde sürekli tekrar ettiğimiz gibi buradan da bütün dünyaya haykırıyoruz. Ülkemizin, bölgemizin, küremizin bütün mazlumlarına HAK-İŞ olarak borcumuz var. Borcumuzu ödemek için bütün gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Rabbim bize yardım edip gücümüzü artırsın. Mazlumlara borcumuzu ödemeyi nasip etsin.


Biz şuna inanıyoruz; HAK-İŞ'in büyümesi Türkiye'nin büyümesidir. HAK-İŞ'in güçlenmesi Türkiye'nin güçlenmesidir. HAK-İŞ'in güçlenmesi bütün mazlumların güçlenmesidir. HAK-İŞ'in gücü erdemli bir sendikal inşaanın önünün açılmasıdır. Yeni bir dünyanın kuruluşunun ilk işaret fişeğidir. HAK-İŞ'li kadınlar bu kutlu yürüyüşün öncüsü, emek hareketinin vicdanı, sendikal hareketin yarınlarıdır.”


HAK-İŞ’in kadın çalışmaları hakkında da bilgi veren Arslan, HAK-İŞ’in kadın konusunda farkındalık oluşturacak çok özgün projelere imza attığını, ancak tüm bunlara rağmen çözülmesi gereken hala çok fazla sorun bulunduğunu söyledi. Arslan, “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın olmak, çalışan kadın olmak, eş olmak, anne olmak, sendikacı kadın olmak çok fazla bedel ödemekle mümkün olabilmektedir. Bütün bu zorluklara göğüs gerip bu kutlu yürüyüşümüzde bize yol arkadaşlığı yapan tüm HAK-İŞ'li kadınlara selam olsun” dedi.


Hergün daha fazla emekçi kadın HAK-İŞ'le buluştuğunu, 2012 yılında yüzde 7 olan kadın üye oranımız 2016 yılı başında yüzde 23.3'e yükseldiğini belirten Arslan, “Buradan HAK-İŞ’li olan ya da olmayan bütün kadınlara sesleniyorum, gelin hep birlikte gür bir sesle “Gücümüz Örgütümüzdür” diyelim. HAK-İŞ’te HAK-İŞ’e bağlı sendikalarda örgütlenelim. Kadın-erkek, genç-yaşlı omuz omuza mücadele edelim. Geleceğimizi birlikte inşaa edelim” dedi.


“Taşeron-Mevsimlik-Geçici ve Kampanya İşçilerin Sorunları”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, taşeron-mevsimlik-geçici ve kampanya işçilerinin sorunlarını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a iletti. Arslan, şunları kaydetti:


“Taşeron konusunda da önemli adımlar atıldı. Bütün bu adımlar için Cumhurbaşkanımız olarak size ve AK Parti Hükümetine teşekkür ediyoruz.


Ancak taşeron işçiler için hala pek çok sorun devam ediyor. Yerel yönetimlerde, üniversitelerde, bazı kamu kurumlarında örgütlenme sorunları devam ediyor. TİS imzalamada çok fazla engellerle karşılaşıyoruz. Taşeron işçilerin en büyük hayali kadro talepleri artarak devam ediyor. İnşallah sizlerin her zaman olduğu desteklerinizle taşeron işçilerin kadrolarına kavuşacağına inanıyoruz.


Ormanda çalışan geçici işçilerin kadro taleplerinin karşılanmasını istiyoruz.


ÇAYKUR işçisinin kampanya süresi ve kampanya dışında boşta geçen süreleri konusundaki taleplerinin dikkate alınarak çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.


İnşallah en kısa zamanda bu taleplerimiz hakkında gerekli adımların atılarak sorunların çözümünü hep birlikte gerçekleştiririz.”


Yavuz: “Hedefimiz Yüzde 50 Kadın Oranına Ulaşmak”


HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nü marjinal söylemlere sıkıştırılmış bir gün olarak değil, gerçekten kadınlık onurunun, kadınlık değerinin yeniden hatırlandığı bir gün olarak kabul ettiğini söyledi. Yavuz, “Onun için 81 ilden 7 bin kadın emekçiyle buradayız, birlikteyiz. Onun için de, emeğe adanmış kadınların çabalarını, gözyaşlarını kutsal biliyoruz” dedi. HAK-İŞ’in kadın odaklı çalışmaları hakkında bilgi veren Yavuz, “Bu çabalar doğrultusunda ve her yıl düzenli olarak olarak yaptığımız HAK-İŞ ve bağlı sendikalarında kadın çalışmaları anketi sonuçlarına göre 2009 yılında yüzde 2 olan üye sayımızı 2016 yılında yüzde 23'e yükselttik. Elbette kadın üye oranlarımızın daha ileri seviyelere gelmesi için daha çok çalışmamız gerektiğinin farkındayız ve bunun içinde 2023 yılı için hedeflediğimiz yüzde 50 kadın üye sayısına ulaşmamızın bir ödevimiz olduğunu biliyoruz” dedi.


Taşeron İşçisi Güngör, İşçilerin Taleplerini Cumhurbaşkanına İletti


Toplantıya Bolu’dan katılan taşeron işçisi Hacer Güngör de bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bugüne kadar yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür eden Güngör, şunları kaydetti:


“Taşeron işçiler olarak sendikalara üye olma ve toplu iş sözleşmesi yapma hakkını elde ettik. Ancak, hala çözüm bekleyen sorunlarımız var. Taşeron işçiler olarak Yasal hakkımız olan Toplu İş Sözleşmelerimizin biran önce sonuçlanmasını istiyoruz. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Toplu İş Sözleşmelerimizin sonuçlanması için uğraşıyor. Toplu iş sözleşmelerimizin imzalanması konusunda daha önce olduğu gibi şimdi de yardımlarınızı esirgemeyeceğinize inanıyorum. Çok sıkıntıdayız. Toplu iş sözleşmelerimizin sonuçlanmasını dört gözle bekliyoruz. Taşeron işçilerden başka içi yanan, sizlerden destek bekleyen arkadaşlarımız da var. Hem memleketim Bolu’dan biliyorum hem de burada dışarda arkadaşlarımla da konuştum. Ormanda ve çay fabrikalarında geçici ve mevsimlik işçi olarak çalışan arkadaşlarım yılın yarısında çalışamıyor. Evine ekmek getiremiyor. Mevsimlik, geçici ve kampanya işçilerinin sorunlarının çözümü için desteklerinizi bekliyoruz. Bu arkadaşlarımızı unutmayacağınızı biliyoruz ve size duacıyız. Ayrıca kayıtdışılığın ızdırabını yaşayan arkadaşlarımın sıkıntılarını da sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir de arkadaşlarımın teşekkürlerini iletmek istiyorum. Hilton’da toplu sözleşmeye kavuştukları için arkadaşlarım size teşekkürlerini iletmemi istediler. Son bir şey daha söylemek istiyorum. Ülkemizi terör belasından temizlemenizi bekliyoruz. Artık terör nedeniyle analar ağlamasın, acı çekmesin istiyoruz.”


Toplantıda ETUC Konfederasyonu Sekreteri Montserrat Mir de bir konuşma yaptı. Mir, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda yaptığı çalışmalardan övgüyle bahsetti. Mir, ETUC’un çalışma hayatında kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusunda yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.


Toplantıya, Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Suruç kampında yaşayan mülteci kadınları temsilen bir grup da katıldı. Kadınları Temsilen, Kürt Feride Zeydem, Arap Gazve Hac Hasan ve Türkmen Hayfa El Mustafa bir konuşma yaptı.


Suruç kampından gelen ve yöresel kıyafetler giyen altı çocuğun yer aldığı Mülteci Çocuk Korosu Türkçe, Kürtçe ve Arapça “Hepimiz Kardeşiz” şarkısını söyledi.


“Uluslararası V. Kadın Emeği Buluşması”nda konuşmalardan önce TRT Sanatçısı Selma Geçer ve ekibinin söylediği şarkı ve türkülerle salondakiler renkli dakikalar yaşadı.

 

Konuşmaların ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Erdoğan ve Eşi Hanımefendiye merhum annesi Tenzile Erdoğan ile olan bir fotoğrafı hediye etti. Toplantı fotoğraf çekimi ile son buldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

07 Mart 2016 14:00, Haberler


© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu