ARSLAN ITUC-ETUC TEMSİLCİLERİ İLE BİRARAYA GELDİ

13 Ekim 2016 16:35, Haberler



Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 13 Ekim 2016 tarihinde ITUC ve ETUC heyeti ile ortak toplantıda biraraya geldi.

Arslan, HAK-İŞ’in ITUC ve ETUC’un vizyonu ve misyonunu önemsediğini belirterek, şunları kaydetti:

            “ITUC’un ve ETUC’un 15 Temmuz’u doğrudan bizden duymaları önemli. Aslında 15 Temmuz’da yaşanan Türkiye’ye bir işgal girişimidir. İşgal girişiminde TBMM, demokrasinin kalbi bombalanmıştır. Haberleşme uydu merkezlerimiz, polis merkezleri, Genel Kurmay, Cumhurbaşkanlığı uçaklarla ve helikopterlerle bombalanmıştır. Kamu kurumları işgal edilmiştir. Bu işgale karşı duran, sadece ellerinde Türk bayrağı olan halk maalesef teröristler tarafından katledilmiştir. Halkın direnişi bu işgal girişimini başarısız kılmıştır. Konfederasyonumuz ve mensuplarımız ile bu direnişin ilk anından itibaren en ön safında yer aldık. 100’e yakın üyemiz yaralandı, ağır yaralanan 15 üyemizin tedavileri hala devam ediyor.

Son olarak özellikle OHAL’den sonra kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere çok sayıda işten atılma, açığa alınma, tutuklamaların olduğunu biliyoruz. Bu konuyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızla, Sayın Başbakanımızla ve bakanlarımızla görüşerek endişelerimizi ve bu konudaki olabilecek sorunları kendileriyle paylaştık.”

 

Toplantıda ayrıca Türk-İş, DİSK ve TİSK ile ITUC ve ETUC temsilcileri söz alarak değerlendirmelerde bulundular.

 

Ortak Deklarasyon Yayınlandı

 

Toplantının ardından ETUC, ITUC, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, KESK Ortak Deklarasyon yayınladı. Deklarasyonda şu görüşlere yer verildi:

            “ETUC ve ITUC’un 12-13 Ekim 2016 Ankara Ziyaretinde Kabul Edilmiştir.

  Ortak bir ITUC ve ETUC Delegasyonu, 12-13 Ekim 2016 tarihlerinde Ankara’yı ziyaret etmiştir.

Uluslararası ve Avrupa sendikal hareketini temsilen ziyaretimizin amacı; başarısızlıkla sonuçlanan darbe sonrası Türkiye Halkı ve Türk sendikaları ile dayanışma içerisinde olmaktır. Aynı zamanda dört üye teşkilat [Türk-iş, Hak-iş, Disk ve Kesk] ile Türkiye’deki sendika üyelerinin son durumunu ve yakın zamanda yaşanan gelişmeleri değerlendirmektir.  

Delegasyon özellikle;  Türk Hükümetinin çoğu zaman hiç bir kanıt ya da ispatı olmadan ve hukukun üstünlüğü ile bağdaşmayan biçimde işçileri ve kamu çalışanlarını kitlesel dalgalar halinde işten çıkarmasından endişe duymaktadır.

Toplantıya katılan bütün örgütler, darbe girişimini demokrasiye karşı bir saldırı olarak kınamış, yönetimi ele geçirmeyi ve demokrasiyi ortadan kaldırmayı amaçlayan her türlü terörizm ve anayasaya aykırı girişimlere karşı çıkılması gerektiğini ifade etmiş, ancak bu durumun demokratik hakların kısıtlanmasına neden olacak anayasal değişikliklere ya da binlerce işçinin geçiminin yıkımına yol açmaması gerektiğini belirtmişlerdir.

Ortak delegasyon, AB Delegasyonu ve ILO Ofisi ile yapılan toplantılarda ILO Sözleşmeleri, Uluslararası şartlar ve Avrupa şartında belirlenen demokratik değerlere,  sendika özgürlüklerine ve aynı zamanda hukukun üstünlüğüne tam olarak saygı gösterilmesine koşulsuz desteğini yinelemiştir.

Avrupa, Türkiye ve uluslararası toplum barış, demokrasi, ekonomik kalkınma, eşitlik ve insan onuruna yakışır işlerin yaygınlaşması için gösterdiği çabayı artırmak zorundadır.

Sendikalaşma özgürlüğü, grev ve toplu pazarlık hakları da dahil olmak üzere Türkiye’de sendikal hakların tam olarak uygulanması konusuna ve bu haklara saygı gösterilmesine özel önem verilmelidir. 

ITUC, ETUC ve üyeleri bu değerler için beraberlik içerisindedir ve bu temel ilkeleri korumak amacıyla herkesle birlikte çalışacaktır. 

ETUC, ITUC, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, KESK”

HABERE AİT GÖRSELLER :

13 Ekim 2016 16:35, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu