ÜRETEN TÜRKİYE KONUŞUYOR TOPLANTILARI VAN'DA BAŞLADI

14 Mart 2017 13:37, Haberler


ÜRETEN TÜRKİYE KONUŞUYOR TOPLANTILARI VAN'DA BAŞLADI


Genel Baskanımız Mahmut Arslan, Üreten Türkiye Konuşuyor Toplantısının ilk toplantısı için Van’da. 


Üreten Türkiye Konuşuyor Toplantısının ilki 14 Mart 2017 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Nihat  Zeybekci, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan başta olmak üzere TOBB, MEMUR-SEN, TESK, TİSK, TÜRK-İŞ, Türkiye KAMU-SEN, TZOB, ASKON, MÜSİAD, TİM, TÜGİAD, TÜGİK, TÜMSİAD ve TÜRKONFED başkan ve temsilcilerinin katılımıyla Van'da gerçekleştirildi.


Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Sivil Toplum Kuruluşları ile beraber 2011 yılında Van depremi yaşanır yaşanmaz hemen Van’a geldiklerini anımsatarak, “Vanlı kardeşlerimizin acısını paylaşmış, büyük bir yardım kampanyası yapmıştık. Bu memleketin mayasında birlik ve beraberlik olduğunu, o gün hepimiz tekrar gördük. Bir olduk, birlik olduk” dedi.

 

Yine bir ve beraber olarak hayırlı bir iş için Van’da bulunduklarına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Üreten Türkiye Konuşuyor toplantılarının ilkine, Van’dan başlıyoruz. Sadece Van’la olan gönül bağımızdan dolayı buradan başlamadık. Biliyorsunuz dünyada zenginlik yeniden batıdan doğuya kayıyor. Yani güneş yeniden doğudan yükselmeye başlıyor. Türkiye’de güneşin ilk yükseldiği şehir burası. Biz de güneşin doğduğu şehirde, güzel insanların şehrinde, Van denizinde “Üreten Türkiye” olarak konuşmaya başlıyoruz. Buradaki müthiş katılım için Vanlı hemşerilerime yürekten teşekkür ediyorum. Biz Van’ı ne kadar bağrımıza basıyorsak, Van da bizi daha fazla sahipleniyor, bağrına basıyor. Bu anlayışınız için hepinize yürekten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


-“Üreten Van konuşacak, hükümetimiz dinleyecek”


Bu toplantıları niye düzenlediklerini anlatan TOBB Başkanı şunları kaydetti: “Bildiğiniz gibi zor bir seneyi geride bıraktık. Sözde birbiriyle ilgisi olmayan PKK, DAEŞ, FETÖ gibi terör örgütleri aynı dönemde ülkemizi hedef aldı. FETÖ’nün hain darbe girişimi ülkemize pek çok sıkıntı yaşattı. Diğer taraftan etrafımızdaki coğrafya tam bir ateş çemberi haline geldi. Emin olun bu yaşananların yarısı başka ülkenin başına gelse hiçbiri ayakta kalamazdı. Ama biz dimdik ayaktayız. Allah’a şükür milletimizin tek vücut olarak basiretli duruşuyla bütün dünyaya gösterdik ki; 7’si değil, 70’i bir arya gelse birliğimizi bozamaz, bozamayacak.


Bu süreçte küresel ekonomideki riskler de giderek artmaya başladı. Önce Brexit, sonra yeni ABD Başkanıyla birlikte küresel ekonomide yeni bir belirsizlik başladı. Küresel dengelerin yeniden oluştuğu farklı bir döneme giriyoruz. Bu yeni döneme iyi hazırlanan, reform yapmakta öne geçen ülkeler geleceğin kazananı olacak. Yani hazırlığı iyi yapan ülkeler, toz duman dağıldığında hızla yoluna devam edecek”.


Türkiye olarak bu döneme çok iyi hazırlanmak gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “şehirlerimizi bu dönemde dünya ekonomisinde öne çıkarmamız lazım. Bütün bunlar için de yeni yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak adımlara ihtiyacımız var. İşte bu yüzden dışarısı kötüleşirken, içeride safları sıkılaştırmalıyız. Gün el ele, omuz omuza verme günüdür. İşçi, işveren, üretici ve kamu görevlileri olarak, hep birlikte çalışma günüdür” dedi. 


“Elimizde büyük fırsat var. Karşımızda müthiş bir anlayış var” diyen Hisarcıklıoğlu, “Eskiden siyasetçilerimiz konuşurdu, biz dinlerdik. Şimdi tam tersi. Siyasetçilerimiz diyor ki, ‘siz konuşun biz dinleyelim.’; ‘Siz söyleyin, biz reformları yapalım.’ İşte bugün ‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ toplantısında tam olarak bunu yapacağız. Bakanlarımız açılış konuşmalarını yapacak. Bazı konularda bilgilendirme yapacaklar. Sonra biz kürsüden ineceğiz, söz sizde olacak. Van’ın, Bölgenin, Türkiye’nin ekonomisini istişare edeceksiniz. Bütün beklenti ve taleplerinizi özgürce dile getireceksiniz. Toplantının sonunda bakanlarımız tekrar sizinle birlikte olacak. Toplantının sonuçlarını, sizin görüşlerinizi dinleyecekler. Bu sonuçları daha sonra detaylı olarak hükümetimize de ileceğiz. Yani değerli dostlarım, ‘Üreten Van’ konuşacak, hükümetimiz dinleyecek” şeklinde konuştu. 


-“Ortak akıl ve istişarenin gücüne inanıyoruz”


Hisarcıklıoğlu, Van’ın yol haritasını, yine Van’ın kendi insanının çizeceğini, böylece devlet ve millet buluşmasının en güzel örneğini sergileyeceklerini, müzakereci demokrasiyi en iyi şekilde işleteceklerini söyledi.


Ortak akıl ve istişarenin gücüne inandıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bu anlayışı muhafaza ettiğimiz sürece, Türkiye’nin geleceğine umutla bakıyoruz. İstişare istikrarı getirir. İstikrar da güveni artırır. Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği tüm kazanımların temelinde, bu güven ve istikrar yatıyor. Önümüzdeki yeni dönemde de, güveni ve istikrarı muhafaza etmeliyiz. Bize düşen görev, Türkiye’yi geleceğe bakan, daha güçlü bir ülke haline getirmektir. Milletimizi daha müreffeh yapmaktır. Türkiye’nin sivil toplum kuruluşları olarak bizler, ülkemizin geleceği için daha çok çalışacak ve üreteceğiz. İnanıyoruz ki, birlik ve beraberliğimizi muhafaza edersek, bu dönemden güçlenerek çıkacağız. İnşallah el birliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacağız”. 


-Bakan Tüfenkci


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de ekonominin aktörlerini bir araya getirmek üzere planladıkları, Türkiye olarak daha fazla üretme iradelerini gösterecekleri “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantılarının ilkini gerçekleştirmek üzere Van’da bir araya geldiklerini söyledi.


Bakan Tüfenkci, Van’ın Türkiye ticari hayatında önemli bir potansiyeli bünyesinde barındırdığını, Van ve Erciş Ticaret ve Sanayi Odalarında kayıtlı 5194 faal tacirin bulunduğunu, Van Ticaret Borsasında ise 152 tacirin faaliyet gösterdiğini anlattı.


Van’ın 2016 yılında toplam dış ticaret hacminin 97 milyon doları geçtiğini ifade eden Bakan Tüfenkci, “Dış ticaretin sektörel dağılımına bakıldığı zaman giyim eşyası imalatı sektörü yaklaşık 6 milyon Dolar ile ihracatta birinci sektördür. Van’ın dış ticareti en çok yaptığı ülke İran’dır. Yalnızca geçtiğimiz yıl, İran’a Van’dan 26 milyon Dolar’lık ihracat gerçekleştirdik” dedi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

14 Mart 2017 13:37, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu