Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in “Anayasa Değişikliğine Tam Destek, Geleceğimiz İçin Evet” sloganıyla başlattığı “40 günde 40 ilde” anayasa değişikliği kampanyası kapsamında, 30 Mart 2017 tarihinde Yalova'da Hizmet-iş sendikamızın eğitim seminerine katıldı.
Eğitim seminerinde konuşan Arslan, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Başkanlar Kurulunda aldığı karar doğrultusunda “Anayasa Değişikliğine Tam Destek Geleceğimiz İçin Evet” sloganıyla temasıyla yola çıktığını belirterek, “40 günde 40 il projesiyle illerimizde Anayasa değişikliğini anlatıyoruz.
HAK-İŞ’in 1979 yılında kurulduğunda bu güne 41 yıl tamamlandı. 41 yıllık tarihimizin her aşamasında demokrasiden yana temel hak ve hürriyetlerden yana özgürlüklerden yana insan hakları temelinde bir dünya, bir Türkiye talebimizi hep söylemiştik. İsmimiz özel olarak seçilmiştir adı HAK yani ADALET demektir. Biz hem ülkemizde hem yeryüzünde hem çalışma hayatında her alanda adalet diye yola çıktık adaletsizliklere karşı haksızlıklara karşı hakikaten bizlerin hak ve hukukuna saygı göstermeyenlere karşı bir mücadelenin adıdır HAK-İŞ” bu yüzden 16 Nisan’da oylanacak anayasa değişikliğine evet diyoruz” dedi.
“DARBELER HEP İŞÇİYİ VURDU”
12 Eylül 1980 askeri darbesinin en büyük mağdurlarının çalışanlar olduğunu belirterek, “12 Eylül darbesini yapanlar ilk iş olarak sendikaları TÜRK-İŞ’in dışındaki sendikaları kapattılar bizde dahil faaliyetlerimize son verdiler mal varlıklarımıza el koydular. Bütün yöneticilerimiz hakkında soruşturma başlattılar ve uzun süre faaliyetlerimiz durduruldu sendikal faaliyetleri yapamadık. Toplu sözleşmelerimiz yaptırılmadı 1980 12 Eylül’ünden 1985’e kadar toplu sözleşme yapamadık. O süreçte darbeciler haklarımıza el koydular maalesef bir konfederasyonun genel sekreterini bakan yaparak kazanılmış haklarımızı geri götürdüler sendikal örgütlenmeyi zorlaştıracak yeni düzenlemeler getirdiler. İlk defa ikramiyelerimize sınır getirdiler, kıdem tazminatımıza sınır getirdiler ve biz 12 Eylül darbesinin en büyük mağduru pozisyonuna düştük. 1980 darbesi yapıldığı zaman sendikalara kayıtlı üye işçi sayısı toplam işçi sayısının yüzde 50’sinden fazlaydı. Bugün bu oran toplam yüzde 11. 12 Eylül rejimi sendikal hareketi tasfiye etmiştir. Sendikalar geleceğini ciddi şekilde kaybetmiştir” diye konuştu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu