ARSLAN, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ BİZİ İLGİLENDİRMEZ DİYEMEYİZ

10 Nisan 2017 19:51, Haberler



ARSLAN, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ BİZİ İLGİLENDİRMEZ DİYEMEYİZ


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ olarak bütün Türkiye’ye yönelik yoğun bir referandum kampanyası yürütüyoruz. Anayasa değişikliği bizi ilgilendirmez diyemeyiz. Anayasa değişikliği bizi hem doğrudan hem de dolaylı olarak ilgilendirmektedir” dedi.


Arslan, HAK-İŞ’in “Anayasa Değişikliğine Tam Destek, Geleceğimiz İçin Evet” sloganıyla “40 ilde 40 toplantı” projesi kapsamında Elazığ’da konuştu.


Genel Başkanımız Arslan, yetki karmaşasının yönetim krizlerine, yönetim krizlerinin de ekonomik krizlere yol açtığına işaret ederek, “Siyasal krizler ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan ekonomik krizlerin en çok kaybedeni emekçiler olmuştur. Ülkemiz yeni krizler yaşamasın, emekçiler yoksullaşmasın diye anayasa değişikliğine evet diyoruz”  dedi.


YETKİ KARMAŞASI YÖNETİM VE EKONOMİK KRİZLERİNE NEDEN OLUYOR


Türkiye’nin yakın tarihinin yetki karmaşasından dolayı yaşanan siyasi krizlerle dolu olduğunu ifade eden Arslan, “Kenan Evren cumhurbaşkanı, Merhum Özal başbakan iken sürekli bir çatışma içindelerdi. Özal cumhurbaşkanı oldu, kendi adamı denilen Yıldırım Akbulut’la bile kavgalı duruma geldi. Cumhurbaşkanı Demirel ile aynı partiden olan Başbakan Çiller arasında kavga yaşandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Ecevit anlaşamadı. Bütün sorumluluklar hükümette, ama yetkiler cumhurbaşkanında. Bu da doğal bir çatışmayı beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.


Arslan, 1994, 1999 ve 2001 ekonomik krizleri yetki karmaşasından kaynakların siyasi krizlerin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Türkiye’nin başına açtığı musibetler Türkiye’nin sırtında bir kambur olarak kalmıştır. Dönemin Başbakanı Ecevit’e anayasa kitapçığını fırlatmasından kaynaklanan kriz sonucu binlerce esnaf iflas etti, binlerce emekçi işsiz kaldı. O krizde 160 milyar dolar birilerinin hesabına aktarıldı. Dünya Bankası’nın araştırmasına göre 2001 Krizi olmasaydı bugün Türkiye’nin kişi başına düşen milli geliri 10 bin dolar değil, 17 bin dolar ve üzerinde olacaktı. Türkiye Avrupa’nın 6. değil 3., dünyanın 17. değil 13. ekonomisi olacaktı. Krizin sebebi Ahmet Necdet Sezer’in elindeki yetkilerden kaynaklanıyordu. Ama kendisine hesap sorulamadı.


YALANLARA KARŞI GERÇEKLERİ BİLMELİYİZ


Bugün tartıştığımız anayasa değişikliğinin de en önemli alanını Cumhurbaşkanının yetkilerinin oluşturduğuna dikkat çeken Arslan, ‘Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı tek adam yapmak içindir’ şeklindeki eleştirileri eleştirdi. Arslan, “Bu bilgisizlikle söylenen bir yalandır. Getirilmek istenen değişikliklerle değil, mevcut anayasadaki yetkilerle tek adam olunur. Çünkü yetkiler sınırsız. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan yetkiler cumhurbaşkanına verilmiştir. Oysa getirilmek istenen düzenleme ile yetkiler sınırlandırılıyor. Sorumluluklar veriliyor. Bu yalana karşı bunları bilmeliyiz. 1982 Anayasasına evet demek, otomatik olarak Kenan Evren’i cumhurbaşkanı seçmek demekti. Bu anayasa Kenan Evren için yapıldığından dolayı bütün yetkiler Cumhurbaşkanına verilmiş oldu. Yetkisi çok, ama hiç sorumluluğu yoktu” dedi.


Genel Başkanımızın konuşması öncesi, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ile HİZMET-İŞ Sendikamız Elazığ Şube Başkanı Kazım Cavlı da kısa bir konuşma yaparak, referandumun önemine dikkat çektiler.


Genel Başkanımız Arslan’ın verdiği konferansta Öz Toprak-İş Genel Başkanı Metin Özben, HAK-İŞ ve Memur-Sen’e bağlı sendikaların şube ve il başkanları da hazır bulundular.


ELAZIĞ BELEDİYESİ’NDE TOPLU SÖZLEŞME ARSLAN’IN KATILIMLARIYLA İMZALANDI


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konferans öncesi Elazığ Belediyesi ile HİZMET-İŞ Sendikamız arasında imzalanan toplu iş sözleşme imza törenine katıldı.


Toplu iş sözleşmesi Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve HİZMET-İŞ Sendikamız Elazığ Şube Başkanı Kazım Cavlı arasında imzalandı.


İki yıl süreli olarak imzalanan toplu iş sözleşmesi gereği, HİZMET-İŞ Sendikamız üyesi işçilerin ücretlerinde ortalama yüzde 9 oranında artış sağlandı.


ARSLAN, HAK-İŞ’E BAĞLI SENDİKALARIN ELAZIĞ ŞUBE VE İL BAŞKANLARIYA BİR ARAYA GELDİ


Arslan, Elazığ’daki temaları sırasında HİZMET-İŞ Sendikamız Elazığ Şube yönetimi, İşyeri sendika temsilcileri HAK-İŞ’e bağlı sendikaların şube ve il başkanlarıyla da bir araya geldi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

10 Nisan 2017 19:51, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu