Genel Başkanımız Mahmut Arslan 7 Mayıs 2017 tarihinde Hizmet-İş 6 Nolu Şube 2. Olağan Genel Kurulu’na katıldı.
Emek Konukevi’nde gerçekleştirilen genel kurula HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, konfederasyonumuza bağlı sendika başkanları ve yöneticileri katıldı.
Arslan konuşmasında taşeron işçilerin sorunlarını ve ÖSP sorununu dile getirdi.
“Belediye ve kamuya kadrolu işçi alımlarının önünün açılması gerekiyor”
Sendikal hareketin büyük bir güç kaybettiğinin altını çizen Arslan, “Belediyelere kadrolu işçi alınmıyor. Bizimle birlikte mücadeleye katılan taşeron işçilerimizin sorunları var. Bunların kadro sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Belediyelere ve kamu kurumlarına yeniden kadrolu işçi alımlarının önünün açılması gerekiyor” dedi.
“Kıdem tazminatı vermemek için yapılan hileleri artık biz bile anlayamıyoruz”
HAK-İŞ’in 2014 yılında taşeronla ilgili bir düzenleme yaptırdığını ve bunun sonucunda taşeronların kıdem tazminatı sorununun çözülmüş olduğuna işaret eden Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıdem tazminatı konusu devlet güvencesine geçti. Böylelikle sorun çözülmüş oldu. Hangi taşeron firma kıdem tazminatını ödemiyorsa devlet onun adına o tazminatı ödemeyi kabul etti. Bu sorunu HAK-İŞ olarak çözdük. Ama Türkiye’de sadece 1 milyon çalışan yok ki geriye kalan 13 milyon sigortalı kıdem tazminatı alamıyor. Neden alamıyor çünkü işverenler hile yapıyor. Bir işçi bir şirkette çalışmaya başlıyor. 6 ay sonra başka bir şirkete aktarılıyor. 1 yıl boyunca çalışmadığı için de kıdem tazminatı alamıyor. Bazı yerlerde işçiler işe girerken ellerinden istifa dilekçesi alıyorlar. Canları istediği zaman bu istifa dilekçelerini işleme koyuyorlar. Kıdem tazminatı vermemek için o kadar çok hile var ki artık biz bile anlayamıyoruz.”
“Kıdem tazminatı konusunda yeni bir düzenlemeye ihtiyacımız var”
Arslan, HAK-İŞ’in kıdem tazminatı konusundaki görüşünü şu sözlerle açıkladı; “Biz var olan kıdem tazminatı haklarımızı geriye götürmeden bu hakları koruyacak ama kıdem tazminatı alamayan arkadaşlarımızın da alabileceği yeni bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Bunun adı fon olur, sandık olur farklı bir şey olur.”
“Türkiye’deki istihdamın yüzde 90’ını küçük işyerlerinde çalışan işçiler oluşturuyor”
Türkiye’deki istihdamın yüzde 90’ını küçük işyerlerinde çalışan işçilerin oluşturduğunu açıklayan Arslan, “Bu insanların haklarını, hukuklarını korumak bize düşüyor. İşverenler hile yapıyorlar ve kimseye kıdem tazminatı vermemek için düzen kurmuşlar. 2013 yılında SGK verilerine göre 1 yıl içerisinde giriş çıkış yapan işçi sayısı 14 milyon olarak açıklanıyor. O tarihte Türkiye’de toplam 13 milyon işçi var. İşverenler bir işçiyi 3 ay çalıştırıp çıkartıyor, başka bir işe gönderiyor. Böylelikle 1 senesi dolmadığı için kıdem tazminatı hakkı elinden alınmış oluyor. HAK-İŞ olarak bizim bu sorumluluğu üzerimizde taşıdığımızı, ona göre de bir çözüm istediğimizi bilmenizi istiyorum’’ ifadelerini kullandı.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu