ARSLAN, ILO İŞÇİ GRUBU TOPLANTISINDA KONUŞTU

03 Ekim 2017 13:10, Haberler


ARSLAN, ILO İŞÇİ GRUBU TOPLANTISINDA KONUŞTU


2-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı’na HAK-İŞ Konfederasyonu olarak katkı vermeye devam ediyoruz.

2 Ekim 2017 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ILO Heyeti ve Türkiye’den çalışan kesimi temsilen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın’ın katılımıyla Resmi Olmayan Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya İşçi Grubu Temsilcisi olarak katılan Genel Başkanımız Mahmut Arslan toplantıda, göçmenlerin Avrupa bölgesi ve Türkiye’nin içinde bulunduğu durum ve HAK-İŞ’in göçmenler için yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Arslan, her sabah gerçekleştirilen ILO Genel Kurul Oturumu öncesinde gerçekleştirilen İşçi Grubu Toplantısında konuştu.

Önceki gün resmi olmayan bakanlar kurulu toplantısında yaptığı açıklamaları anlatan Arslan, HAK-İŞ konfederasyonu tarafından Suriye’deki göçmenler için yürütülen ‘Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi’ bulunduğunu açıkladı.

Bu proje sayesinde mültecilerin sosyal yaşamlarında ve iş yaşamında daha uyumlu hale gelmelerini hedeflediklerini aktaran Arslan, proje kapsamında HAK-İŞ ve sosyal ortaklarıyla birlikte ‘Yabancılar İçin Türkçe Öğretim Modülü’ kitabının çıkarıldığını söyledi.


Resmi olmayan Bakanlar Kurulu toplantısında konuşmalarından alıntılar yapan Arslan şu açıklamalarda bulundu: “Suriye krizini çıkaranlar bugün neden ilgisiz ve göçmenlerin sorunlarına yönelik destek ve katkı vermiyorlar. Türkiye’nin bu konuda hem Suriye’deki durumu hem de dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan savaşlar sonucunda göç etmek zorunda kalan göçmenlere yönelik yapılan çalışmaların ciddi bir altyapı oluşturduğunu belirttik. Kızılay, Diyanet Vakfı, İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve AFAD gibi bazı sivil toplum örgütlerinin bu konuda önemli çalışmalar yaptığını ve bu çalışmaların dünyada da referans alınacak olan örgütler olduğundan bahsettik. Avrupa Birliği’nin göçmenler konusundaki çifte standardını eleştirdik. Çifte standart ne yazık ki ülkelerine gelecek olan göçmenlerin temel olarak eğitimli olmalarını, dil bilmelerini, meslek sahibi olmaları gibi şartlar koymalarının insan haklarına aykırı olduğunu söyledik. Çünkü insanların kendi yaşadıkları bölgelerden keyfi olarak değil zorunlu olarak göç ettiklerini bunların mesleklerinin ve dilinin olup olmadıklarını sormanın insan haklarına aykırı olduğunu ve AB’nin bu konudaki çifte standardını eleştirdiğimizi söyledik.”

Resmi olmayan Bakanlar Kurulu toplantısının işçi kesimi adına oldukça yararlı ve kapsamlı bir toplantı olduğuna dikkati çeken Arslan, “Biz de bu toplantıya katılarak geniş çerçevede görüşlerimizi ifade ettik” dedi.

Toplantıya işçi grubu adına ILO Raporlama Komitesi görevini HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız aldı.

Toplantıda konuşan Yıldız, “Bugün gelecek olan öneriler bir taslak haline getirilecek ve akşam bu tartışmaları kararlar komitesinde devam ettireceğiz” dedi.

İşçi grubundaki katılımcıların önerilerine açık olduklarını belirten Yıldız, söz konusu önerilerin kararlar komitesinde sonuca bağlanacağı bilgisini verdi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

03 Ekim 2017 13:10, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu