HAK-İŞ KONFEDERASYONU GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU SONUÇ BİLDİRİSİ

21 Ekim 2017 17:44, Haberler


HAK-İŞ KONFEDERASYONU

GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU

SONUÇ BİLDİRİSİ

21 Ekim 2017 / ANKARA


HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu 42. Kuruluş Yıldönümünü kutlamak amacıyla, Türkiye’nin gündeminde bulunan taşeron işçiler, geçici mevsimlik işçiler, iş sağlığı ve güvenliği, işsizlik başta olmak üzere çalışma hayatının temel konuları ile 15 Temmuz hain darbe girişiminin yıldönümü gibi önemli konuları değerlendirmek üzere 20 Ekim 2017 tarihinde Ankara HAK-İŞ Genel Merkezinde toplanarak aşağıdaki kararları almıştır:

1. HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu 42. Kuruluş Yıldönümünün gururunu yaşadığını belirterek şu hususların altını çizer: 

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak 42. Yılımıza ulaştığımız için çok gururluyuz, onurluyuz ve her zamankinden daha umutluyuz. 42 yıl önceki inşa sürecinin bugün heyecanını yaşamaktayız. Bundan 42 yıl önce sendikalarımızın bir araya gelerek kurduğu HAK-İŞ, dünden daha güçlü, kendinden daha çok emin, kendine daha çok güvenen, geleceğine umutla bakan, önemli bir tarihi noktada bulunmaktadır.

HAK-İŞ, sıkıntı çeken emekçilerin sığınma merkezi olmuştur. Bu yüzden Gazze’deyiz, Moritanya’dayız, Pakistan’dayız. Çünkü biz HAK-İŞ olarak coğrafyaya ve yüz yıl önce yapay olarak çizilmiş sınırlara bakmadan, nerede bir mağdur varsa onun yanında yer almayı ilke edindik.

2. Taşeron, Geçici ve Mevsimlik İşçiler ile Çalışma Hayatının Diğer Sorunlarının Çözümü İçin Etkin Mücadeleye Devam Edeceğiz: 

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, Türkiye’nin öncelikli gündem maddelerinden birinin taşeron işçilerimiz ve geçici mevsimlik işçilerimiz olduğunu biliyor, bu işçilerimizin bir an önce kamuda işçi kadrosunda istihdam edilmeleri talebimizi katıldığımız her platformda sürekli olarak dile getiriyoruz. 

Taşeron çalışanların sıkıntılarının giderilmesi ve çalışma hayatında huzurun sağlanması açısından HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak bıkmadan, usanmadan ve yılmadan mücadele etmekteyiz.

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, taşeron işçilerimiz, geçici ve mevsimlik işçilerimizin sorunlarının hükümet tarafından daimi olarak bir an evvel çözülmesini talep etmektedir.

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya her zaman itiraz ettik ve itiraz etmeye devam ediyoruz. İşsizlik sorununa çözüm bulmak amacıyla yeni sistem ya da model geliştirilmesini istiyoruz. İstihdam seferberliği gibi politika ve uygulamaları önemli bulduğumuzu ve desteklediğimizi belirtmek istiyoruz.

3. İş Güvenliği Önlemleri ve Denetimleri Arttırılmalıdır: HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, iş sağlığı ve güvenliği konusunun son derece önemli ve hassas bir konu olduğunun altını çizer. Binlerce gencecik insanımız iş kazaları yüzünden, denetimsiz işyerlerinde hayatlarının baharında can veriyorlar. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bütün proje, çalışma ve tasarıları destekliyor, içerisinde aktif olarak rol almak istiyoruz. Çünkü artık iş kazaları yüzünden gencecik insanların öldüğünü görmek istemiyoruz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan ve HAK-İŞ olarak imza atarak destek verdiğimiz “İş Sağlığı ve Güvenliği Hedef Sıfır Deklerasyonu” kampanyasının hedefine ulaşması için sorumluluk alıyor, katıldığımız her platformda kayıt dışı işçi çalıştırmanın ve iş kazalarının ülkemiz ve insanlarımız için ne denli tehlikelere yol açtığını belirtiyoruz.

17 Ekim Salı günü Şırnak’ta ruhsatsız olarak çalıştırılan maden ocağında yaşanan kaza sonucunda 7 maden işçimizin hayatını kaybetmesi yüreklerimizi yakmıştır. Bu elim kazanın yaşanması maden ocaklarında denetimlerin daha da artırılması gerektiğini açıkça göstermiştir. 

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız olmak üzere ilgili bakanlıkların acilen bu konuyu gündemlerine alarak bu konunun üzerine gitmelerini önemle talep ediyoruz. Soma maden faciası gibi yeni faciaların yaşanmaması için yetkililerin bu konuyu öncelikli olarak gündemlerine almaları ve bu kazaların önüne geçebilmek adına acilen gerekli çalışmaları yapmalarını istiyoruz.

Artık bu kazaları ve kazaların sonucunda oluşan ölümleri ve yaralanmaları önleyecek daha etkin tedbirler alınmasını istiyoruz. Bu konuda milli seferberlik ilan edilmeli, başta sendikal örgütlenmenin önünün açılması olmak üzere kayıt dışı ile etkin olarak mücadele edilmelidir. Denetimler yerinde, kapsamlı, objektif ve önleyici tedbirleri hayata geçirmeye dönük olarak yapılmalıdır.

4. 15 Temmuz’u Unutmayacağız, Unutturmayacağız, Terörü Kınıyoruz.

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak bu yıl 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanan hain, kanlı, alçakça düzenlenen Türkiye’yi işgal ve darbe girişiminin yıldönümünü kutladık. Türkiye tarihinin en uzun ve en karanlık gecesini yaşamamızın üzerinden tam 1 yıl geçti ama izleri hala dün gibi taze, dün gibi dipdiri bir şekilde hafızalarımızda duruyor.

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak, 15 Temmuz şehit ve gazilerimizi yalnız bırakmamak, hainlerin silahlarına, uçaklarına bombalarına, tanklarına, tüfeklerine direnen milletimizle dayanışma içerisinde olmak ve sorumluluk almak için ‘Çatı Davası’ ve ‘Akıncı Üssü’ davalarına müdahil olma talebinde bulunduk. 15 Temmuz davalarını daha yakından takip etmek amacıyla kurulan Ankara Platformu kapsamında Sincan Cezaevi Kampüsü önünde kararlılıkla Adalet Nöbetleri tutmaya hala devam ediyoruz.

17 Ekim Salı günü Mersin ilimizde polis servis aracının geçişi esnasında gerçekleştirilen bombalı hain  saldırıyı şiddet ve nefretle kınıyoruz.

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, ülkemizin birlik ve bütünlüğünü hedef alan her türlü terör saldırısını nefretle kınıyoruz. Hayatlarının baharında vatan için şehit olan askerlerimize, polislerimize, korucularımıza ve ülkemizin değişik bölgelerinde teröristlerce yapılan bombalı saldırılar sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Haktan rahmet, milletimize başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, ülkemiz üzerine oynanan siyasi oyunlara, kaos oluşturma çabalarına, demokrasi dışı yöntemlere ve bütün darbe girişimlerine karşı olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz. Herkesin barış ve istikrar içerisinde, huzur ve güven ortamında, birlik ve dayanışma içerisinde yaşadığı bir Türkiye istiyoruz. Terörün bir an önce son bulmasını istiyoruz. Türkiye'nin devleti, milleti ve kurumlarıyla bir bütün halinde terörle mücadele konusunda daha aktif ve etkin çalışmaları hayata geçireceğine inanıyoruz.

5. HAK-İŞ VI. Kısa Film Yarışması: HAK-İŞ Konfederasyonu Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Türkiye’nin büyük işçi konfederasyonlarından biri olan HAK-İŞ’in, klasik sendikacılık anlayışı yerine hayata ve insana dair her alanda faaliyet göstermekte ve Türkiye’nin gelişme yönündeki toplumsal dönüşüm sürecine katkısını sürdürmekte olduğunu vurgular.

HAK-İŞ 6’ıncı Uluslararası Kısa Film Yarışmamızın başvuruları 15 Ekim tarihinde 5 bin 404 film başvurusuyla rekor sayıda bir rakama ulaşarak sona ermiştir. Yarışmamıza yapılan başvurularda katılımcılar tarafından gösterilen ilginin beklediğimizden çok daha fazla olması bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Katılımın bu denli yoğun olması insanların emeğe olan duyarlılığı, ilgisi ve saygısının da bir timsali olmuştur.

Kısa Film Yarışmamıza yurt içi ve yurtdışından film göndererek katılım sağlayan tüm film emekçilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

6. Kudüs ve Filistin’e Destek İçin 2. Uluslararası Sendikalar ve Meslek Örgütler Konferansını gerçekleştireceğiz.

Başkanlığını Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın yaptığı, “Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği” tarafından, 23-24 Ekim tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan 2. Uluslararası Sendikalar ve Meslek Örgütler Konferansı gerçekleştirilecektir.

Yaklaşık 50 ülkeden 250 civarında yabancı katılımcının beklendiği bu konferans, HAK-İŞ ve MEMUR-SEN ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir.

Söz konusu konferans ile Filistin ve Kudüs konusunda uluslararası sendika desteği ve yardımı sağlamak, Filistin ve Kudüs davalarına karşı sendikanın rolünü hayata geçirmek, bu konuda işbirliği yapmayı amaçlıyoruz.

HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu olarak, HAK-İŞ Konfederasyonumuzun dünya sendikaları ve sivil toplum örgütleri arasında önemli bir yer edinmiş olması bizim için büyük bir onur ve gurur kaynağı olduğunu vurgulamak istiyoruz.


HABERE AİT GÖRSELLER :

21 Ekim 2017 17:44, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu