EMİNE ERDOĞAN, BİNLERCE HAK-İŞ’Lİ KADINLA BULUŞTU

21 Kasım 2017 14:18, Haberler


EMİNE ERDOĞAN, BİNLERCE HAK-İŞ’Lİ KADINLA BULUŞTU


HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komitesi tarafından yürütülen ‘Sendikal Bakış Açısıyla Kadın Çalışanlar İçin Sorun Çözme Yöntemleri’ Projemizin kapanış toplantısı 21 Kasım 2017 tarihinde ATO Congresium’da gerçekleştirildi.

Toplantıya Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Ak Parti Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Ak Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Şahin, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan, yönetici ve temsilcilerinin yanı sıra binlerce HAK-İŞ’li kadın emekçi katıldı.

“Kadınlara Çok Şey Borçluyuz”

Programda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ olarak 42 yıllık onurlu mücadelemizin getirdiği noktada kadınlara çok şey borçluyuz. Emekçi kadınlarla beraber bizim her türlü kahrımızı, her türlü zorluğumuzu çekerek bize katlanan evdeki eşimizden, çocuklarımıza, annemizden, babamızdan ve bütün kadınlardan gördüğümüz destek, bizleri bugünlere kadar taşımıştır” dedi.

“HAK-İŞ’teki Kadın Varlığını Güçlendirmek İçin Kararlar Aldık”

HAK-İŞ genel kurulunda kadına yönelik olarak çeşitli kararlar aldıkları bilgisini veren Arslan, “Bu kararlar arasında HAK-İŞ’teki kadın varlığını daha da güçlendirmek, HAK-İŞ’teki kadınları daha da ileriye taşımak bulunuyor. Bu kararlarımız HAK-İŞ genel kurulumuzda oy birliğiyle kabul edilmiştir” diye konuştu.

“Her Alanda Kadın ve Erkek Dengesini Kurmaya Çalışıyoruz”

“Konfederasyonumuzda çalışmaya başlayacak emekçilerin kadın-erkek dengesinden tutun da sendikalarda daha etkin görev almaları konusunda attığımız adımlara kadar her alanda kadın ve erkek dengesini kurmaya çalışıyoruz” diyen Arslan sözlerine şu şekilde açıklık getirdi; “HAK-İŞ olarak kadın-erkek fıtrat farklılığına rağmen hak ve eşitliklerde eşit olmayı talep ediyoruz. Bu HAK-İŞ’in temel ilkesidir. Onun için bu mücadelemizi kadın ve erkek ayrımı yapmadan birlikte yapmamız gerekiyor. HAK-İŞ olarak, ayrımcılıktan yana değil kadın ve erkekler olarak birlikte bu sorunları çözme konusunda mücadele etmeli, birbirimizi anlamalı, birbirimize empatiyle bakmalı, birbirimizin eksikliklerini tamamlamalı, birbirimizin zayıf yönlerini takviye etmeliyiz. HAK-İŞ bu kompozisyonu, duruşu, bu anlayışıyla sadece bu ülkede değil, dünyada da örnek bir konfederasyondur.”

HAK-İŞ’in sadece ülkemiz ve bölgemiz için değil, yeryüzünün bütün mazlumları için yola çıktığına işaret eden Arslan, kadın konusundaki çabalarını tüm yeryüzüne taşımak istediklerini söyledi.

“Biz Sadece Şikayet Eden Bir Konfederasyon Değiliz”

Çalışma hayatında kadınların birçok sorunu bulunduğunu anlatan Arslan, “HAK-İŞ olarak bütün bu sorunlara yönelik çözümler üreterek bunlarla mücadele etmek istiyoruz. Biz sadece şikayet eden, itiraz eden, karşı çıkan, slogan atan değil aynı zamanda çözüm üreten, çözümleriyle beraber sorunları da aynı şekilde kuşatan ve onları büsbütün bir yaklaşımla çözebilen bir iradeye sahibiz” ifadelerini kullandı. 

“390 Bin Taşeron İşçinin 330 Bini HAK-İŞ’te Örgütlü”

2014 yılında Türkiye’de tarihi bir adım atıldığını belirten Arslan, şu açıklamalarda bulundu: “2014 yılında liderimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde bir kanun çıkartıldı. 2014’ün Temmuz ayında çıkartılan bu kanun, taşeron işçilerin Türkiye'nin her yerinde örgütlenmelerinin önünü açtı. Taşeron işçiler böylece sendikalı olup, toplu sözleşme haklarını elde ettiler. Elbetteki kıdem tazminatı başta olmak üzere pek çok hakları güvence altına alındı. Bu çok tarihi bir olaydır. Bu adımdan dolayı AK Parti iktidarına ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz.

Bugün yine Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve bizim de medarıiftiharımız Çalışma Bakanımızın da katkı ve destekleriyle yeni bir aşamaya doğru gidiyoruz. Bizim tespitlerimize göre 390 bin sendikalara üye taşeron işçi kardeşlerimiz var. Bunların yaklaşık 330 bini HAK-İŞ'e bağlı sendikalarda örgütlüdür. Dolayısıyla yasal düzenleme yapılırken bunların, kendi sendikalarından kopartılmasına izin verilmemeli. Bu sorunun çözümünü Türkiye’nin gündemine taşıyan, çok önemli bir yasal düzenlemeyle taşeron işçilerin sendikal örgütlenme, toplu sözleşme başta olmak üzere bir kısım haklarını güvence altına alan hükümetimiz, işçilerimizi kamu işçisi olarak istihdam ederek bunu taçlandıracaktır. Buna inanıyoruz."

“HAK-İŞ’i Bu Gayretleri Nedeniyle Kutluyorum”

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, HAK-İŞ Konfederasyonuna şükranlarını sunarak geçtiğimiz yıl yine bu çatı  altında yine bir araya geldiklerini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kadınlar için önemli bir projenin açılışını yaptıklarını anımsattı.

Kadınların karşılaştığı sorunların tespit edilmesi adına yapılan bu projenin bugün meyvelerini topladıklarına işaret eden Emine Erdoğan, “Bu projenin birçok  açıdan faydalı olduğunu düşünüyorum. Hem kadınlarımızın sorunlarının analizi hem  de sendikal ihtiyaçların yeniden dizaynı adına inşallah tatminkar sonuçlar  verecektir. Sahayı derinlemesine bilme çabası somut kazanımları da beraberinde  getirir. HAK-İŞ’i bu gayretleri nedeniyle kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Anadolu kadınının çok yönlü olduğunu, bu  nedenle sorunlarının da çok boyutlu olduğunu bildiren Emine Erdoğan, gerek ev içi sorumluluklar  gerekse çalışma hayatının getirdiği sorunların kadınlara ağır yükler yüklediğini  belirterek şu açıklamalarda bulundu; “Bu nedenle bizler geleneklerimizle, medeniyet değerlerimizle örtüşen  bir denklem kurarak bu yükleri hafifletmeliyiz. Devletimiz bunun gayreti  içindedir. Son 15 yılda medeni kanunda, iş kanununda ve nihayetinde anayasamızda  yapılan değişikliklerle önemli aşamalar kaydedilmiştir. Hükümetimiz, aile ve iş  hayatını uyumlu hale getirmek için çalışan kadınlara hamilelik, doğum ve süt  izinlerini kullanabilecekleri esnek çalışma imkanı getirmiştir. İzinde geçen süreyi kademe ilerlemelerinde saydırmış, kadın istihdamını teşvik eden birçok  düzenleme yapmıştır. Annelik yapan, evini çekip çeviren, çalışan, üreten  kadınlarımız için yapılacaklar elbette daha bitmemiştir. Kadınlarımızı karar  mekanizmalarında daha çok görmek hepimizin arzusudur. Kadının olmadığı bir siyaset, kadın bakışının yansımadığı bir yönetim sadece kadınlar için değil tüm  toplum için eksikliktir. Başarısı uluslararası alanda yankılanan iş kadınları,  gençlerimizin ufkunu açan kadın akademisyenler görüyorum, bunlar hepimize gurur  veriyor. Küçük adımlarla kendi işini kuran, müteşebbis kadınlarımız umudumuzu  daha da arttırıyor."

Kadınların, dünyanın çarpıklıklarını düzeltmeye katkı  sunabileceğini belirten Emine Erdoğan, “Yeter ki kendimize inanalım. Yeter ki gücümüze,  dünyayı değiştirme potansiyelimize inanalım” ifadelerini kullandı.

“Bu Projeyi Can Simidi Olarak Görüyorum”

Kadın ve erkek dayanışması içinde geleceğin şekilleneceğini belirten Emine Erdoğan, “HAK-İŞ gibi çatılar bu dayanışmanın sergilendiği yerlerdir.  Yürüdüğümüz yolda sorunlarla birlikte mücadele edersek, büyük hedeflere birlikte ulaşırız. Sendikal Bakış Açısıyla Kadın Çalışanlar İçin Sorun Çözme  Yöntemleri Projesinin, bu anlamda çalışan kadınlarımız için bir can simidi olarak  görüyorum. Kadınlarımız aldıkları eğitim sayesinde inşallah sorunlarla mücadele noktasında metotlar geliştirebilecekler” diye konuştu.

“Kadın Aslında Birçok Şeydir”

Programda konuşan HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz, “Kadını sadece bir kimlik olarak nitelendirmek istemiyorum. Kadın aslında birçok şeydir. Bir kadın hayattır, cennettir, annedir, ailedir, kız çocuğudur, iffettir, peygamberi doğuran anadır” diye konuştu.

“2735 Kadın Üyemizle Anket Yaptık”

Projenin 4 aşamada tamamlandığı belirten Yavuz, proje ile ilgili şu bilgileri aktardı; “İlk olarak kadın komitelerimizin desteği ile 2735 kadın üyemize çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlara ilişkin derinlemesine anket çalışması yaptık. Anket çalışmamız komitelerimiz tarafından yüz yüze gerçekleştirildi. 5 pilot ilde toplam 150 kişi ile swot analizi çalışması yaptık. Sadece çalışan kadınların sorunlarını değil bu sorunları sendikal bakış açısıyla nasıl çözebileceğimizi tartıştık. Swot analizi ve anket çalışmamızdan çıkan sonuçlar ışığında sivil toplum kuruluşları arasında bir ilki gerçekleştirerek fıtratta farklılık haklarda eşitlik eğitim modüllerini hazırladık ve kitap haline getirdik.”

“Kadınlar İçin Teşvik Edici Çalışmalar Yapıyoruz”

HAK-İŞ olarak kadın odaklı faaliyetlerde kadın çalışanların karşılaştıkları problemleri çözmek için yenilikçi yöntemler geliştirdiklerini vurgulayan Yavuz, “Kadınların karar mekanizmalarında daha fazla yer alabilmesi için teşvik edici çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

YAVUZ, EMİNE ERDOĞAN’DAN TAŞERONA KADRO İÇİN DESTEK İSTEDİ

HAK-İŞ olarak kadınlarla birlikte güçlenmeye devam ettiklerini dile getiren Yavuz sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Fakat bir sıkıntımız var. Ben burada bütün HAK-İŞ’li kadınların sesi olarak tüm samimiyetimle zatı alinizden bir talepte bulunmak istiyorum. Türkiye cumhuriyetinin kadın lideri olarak First Lady’si olarak ve en samimi ifadeyle annemiz olarak kadın konusunda her platformda verdiğiniz mücadelede olduğu gibi taşeron konusunda da HAK-İŞ’li kadınların sesi olmanızı, hükümetimizin, bakanlarımızın da bildiği gibi, özel sözleşmeli personel ya da benzeri bir statü değil taşeron emekçi kardeşlerimizin kadınlarımızın işçi olarak kadroya alınması için zat-ı alinizin biz HAK-İŞ’li kadınlara destek vermenizin ve bizlerin sesi olmanızın onurunu yaşayacağımızı söylemek istiyorum. Biz bu üyelerimizi de kaybedersek bu fotoğraf yara alacaktır.”

Program sonunda Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Emine Erdoğan’a kristal işlemeli  bir gondol hediye etti. HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz ise Emine Erdoğan’a  “Sendikal Bakış Açısıyla Sorun Çözme Yöntemleri” ve “Fıtratta Farklılık Haklarda  Eşitlik” isimli iki kitap takdim etti.

21 Kasım 2017 14:18, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu