ARSLAN: “KUTLU YÜRÜYÜŞÜMÜZ KONYA’DA BAŞLAMIŞTI”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 15 Nisan 2018 tarihinde konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikamız Konya Şubesi’nin 9. Olağan Genel Kuruluna katıldı.
Genel kurula Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Av. Hüseyin Öz, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Ak Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, Selçuklu Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ziya Yalçınkaya, HAK-İŞ Konya İl Başkanı Vacit Sır, HAK-İŞ Antalya İl Başkanı Muhammed Talha Kandil, MEMUR-SEN Genel Başkan Yardımcısı Latif Selvi, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Hizmet-İş Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın şube başkanları, delegeler ve basın mensupları katıldı.
“Kutlu Yürüyüşümüz Konya’da Başlamıştı”
Genel kurula hitap eden Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “40 yıl önce kutlu yürüyüşümüz Konya’da başlamıştı. Kutlu yürüyüşümüzün birinci aşaması 1976 yılında HAK-İŞ’in kuruluş felsefesini oluşturan en önemli sendikalarımızdan bir tanesi Konya’da kurulmuştu. Bu 43 yıllık kutlu yürüyüşümüzün ikinci aşamasını 1979 yılında başlattık. 40 yıllık mücadelemizin bugün meyveye durmuş olması, kendisini geliştirerek büyümesi, kendisini ispat ederek Türkiye’nin en büyük işçi sendikası olmasının gururunu yaşarken, en büyük işçi sendikamızın da en büyük şubesinin Konya’da olmasının gururunu yaşıyoruz. Bizim yol arkadaşlığımız 40 yıl önce başladı ve inşallah sonsuza kadar devam edecektir” dedi.
“Bu Memleketin Evladı Olmaktan Gurur Duyuyorum”
Konya’nın kendisi için çok özel bir yeri olduğunu belirten Arslan, “Bu memleketin bir evladı olmaktan ve bu şehirde bulunmaktan her zaman gurur duyuyorum. İyi ki Konya var. Bu şehir hep davanın orta direği olmuştur. Bu şehir yeryüzünün bütün mazlumları ile zaman zaman feryadını, zaman zaman isyanını, zaman zaman sevincini buradan paylaşmıştır. Bu şehir zora düştüğümüz anda her zaman davasına, tarihine ve inancına sahip çıkmıştır” diye konuştu.
SENDİKACILIKTA HZ. MEVLANA FELSEFESİ
“Biz Sendikacılığımızı bu şehrin piri olan Hz. Mevlana’nın bize verdiği istikamet üzerine inşa ediyoruz” diyen Arslan sözlerine şu şekilde açıklık getirdi: “Hz Mevlana’nın tarif ettiği pergelin sabit ayağı bizim değerlerimizde, inancımızda, medeniyetimizde sımsıkı dururken, hareketli ayağıyla 72 milleti gezeriz. Bu büyük düşünce HAK-İŞ’in de kuruluş felsefesini oluşturuyor. Biz bir yönüyle kendi değerlerimizle, kendi medeniyetimizde, kendi inançlarımızla, kültürümüzle kendimiz olacağız. Ama diğer taraftan evrensel değerleri de bu mücadeleye katacağız. İşte HAK-İŞ’i böyle tarif ediyoruz. HAK-İŞ bir yönüyle yerli ve milli, bir yönüyle evrensel değerleri de içinde taşıyan uluslar arası bir kuruluştur. Bu felsefenin kurucusu olan Hz. Mevlana’nın yaşadığı topraklarda HAK-İŞ büyüyor ve gelişiyor. Hz. Mevlana’nın ikliminde yaşamanın büyük bir manevi havası vardır. Bugün bu duruma gelmemizde bunun çok önemli bir yeri vardır.”
Hizmet-İş Konya Şubesinin HAK-İŞ’in ve HAK-İŞ’e bağlı sendikaların bütün kongrelerinde her zaman sorumluluk aldığını vurgulayan Arslan, “Konya şubemiz hep toparlayıcı, kucaklayıcı ve fedakarlık yapan taraf olmuştur. O yüzden HAK-İŞ’in 43 yıllık yürüyüşünde ve HİZMET-İŞ’in 40 yıllık yürüyüşünde Konya her zaman çok önemli bir misyonu beraberinde taşımıştır” ifadelerine yer verdi.
“Davanın ve Fedakarlığın Ne Demek Olduğunu Burada Öğrendik”
Arslan, “Biz davanın ve fedakarlığın ne demek olduğunu burada öğrendik. Gelecek için, insanlık için, dava için neler yapılması gerektiğini burada öğrendik. Bugün bu salonda 9. Genel kurulumuzu yaparken aslında biz 40 yıllık Konya yürüyüşümüzün de bir özetini veriyoruz” dedi.
Konuşmasında taşeron işçilerin kadroya alınması konusuna da değinen Arslan, “Taşeron işçilerimizin kadroya alınmasıyla çalışma hayatında demokrasi tarihinin en büyük reformu gerçekleştirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihinde daha önce bu kadar büyük reformları yaşamadık. Batılılar ve küresel güçler sermayenin serbestçe dolaşabilmesi için ‘kamuyu küçültün’ ‘kamu hizmetlerini özelleştirin’ çağrısında bulunuyorlar. Taşeron işçilerin kadroya alınması Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Jülide Sarıeroğlu, Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal ve hükümetimizin bütün küresel güçlere karşı bir meydan okumasıdır. Büyük bir reforma imza atılmıştır” diye konuştu.
Taşeron konusundaki büyük değişimi ve reformu Türkiye için çok önemli bulduğunu anlatan Arslan şöyle devam etti: “Uluslar arası alanda üye olduğumuz kuruluşlar olan ITUC ve ETUC’tan tebrik mektupları aldık. Bu başarıdan dolayı HAK-İŞ’i ve Türkiye’yi tebrik ediyorlar. Bunu bilenler biliyorlar ve biz bu işin öneminin farkındayız. Sosyal tesislerde çalışan, hastane bilgi yönetimi sisteminde çalışan, KİT’lerde çalışan arkadaşlarımız başta olmak üzere maalesef taşeron düzenlemesinin dışında kaldılar. Büyük fotoğrafı gördük ve teşekkür ettik. Eksiklikler için yeni bir yol haritası oluşturduk. Bu sorunu çözmek için de bir mücadele gerçekleştireceğiz. Kadro dışı kalan arkadaşlarımız mahzun olmasın, umutsuzluğa kapılmasın. Bizim onlarla birlikte sonuna kadar mücadele edeceğimizi bilsinler. Biz onlar için varız. HAK-İŞ’e güvensinler. HAK-İŞ’in emek mücadelesindeki rolü ve yeri günden güne değişmekte ve gelişmektedir.”
ARSLAN’DAN KONYA’DAKİ BÜTÜN İŞÇİLERE ÇAĞRI
Arslan Konya’da çalışan emekçilere şu çağrıda bulundu: “Konya’daki bütün emekçileri HAK-İŞ’li olmaya ve HAK-İŞ’le birlikte aynı safta mücadele etmeye davet ediyorum. Çünkü HAK-İŞ’in büyümesi Türkiye’nin büyümesidir.”
“Konya’da Sendikacı Olmak Öyle Sıradan Bir Şey Değildir”
Genel kurulda konuşan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, genel kurulun hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.
Sorgun, “Bu kongrenin bizim için çok büyük önemi ve yeri vardır. Bu şehir dava çadırının orta direğidir. Konya’da sendikacı olmak öyle sıradan bir şey değildir. Konya’da HAK-İŞ’in 20 bini geçen üyesi olduğunu görmek mutluluk verici bir durumdur” dedi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu