EMEĞİN SESİ ÇUKUROVA'NIN BEREKETİYLE BULUŞTU

01 Mayıs 2018 09:45, Haberler


EMEĞİN SESİ ÇUKUROVA'NIN BEREKETİYLE BULUŞTU

HAK-İŞ, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü on binlerce emekçi ve vatandaşın katılımıyla Adana’da coşku, heyecan, sevinç ve yeni umutlarla kutladı.

“Daha Çok Örgütlenme, Daha Güçlü HAK-İŞ” ve “Ücretlerdeki Vergi Yüküne Hayır” talepleriyle gerçekleştirilen kitlesel 1 Mayıs kutlaması, Adana İstasyon Meydanını dolduran on binlerin coşkusuna sahne oldu.

Konfederasyonumuz HAK-İŞ, tüm üye sendikalarıyla ve on binlerce işçi üyesiyle birlikte kutlamaların yapıldığı meydanı hınca hınç doldurdu. Kutlamalara kadını-erkeği, yaşlısı-genci, engellisi binlerce Adanalı yoğun ilgi gösterdi. Emekçiler, HAK-İŞ’in 1 Mayıs’ı Adana’da kitlesel olarak kutlamasının sevincini davul-zurnalar, halaylar, oyun havaları, türküler, şarkılar ve şiirlerle paylaştılar. 



Mitinge, Adana ve çevre illerden katılan on binlerce HAK-İŞ’li emekçi, HAK-İŞ ve Türkiye sevdalısı vatandaşlar, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Konfederasyonumuz Genel Başkan Yardımcısı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Şahin, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı A. Cengiz Gül, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Hizmet-İş Sendikası Kurucu ve Onursal Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Arnavutluk BSPSH Genel Başkanı Gezim Kalaja, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ve konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş, Öz Büro-İş, Çelik-İş, Öz Finans-İş, Öz Gıda- İş, Öz-İş, Öz Orman-İş, Öz İplik-İş, Öz Sağlık-İş, Öz Taşıma-İş, Öz Güven-Sen, Oleyis, Öz Ağaç-İş, Enerji-İş, Liman-İş, KKTC Kamu-Sen, Medya-İş, Öz Toprak-İş, Öz İletişim-İş, Öz Petrol-İş, Öz İnşaat-İş ve Öz Maden-İş Sendikalarımızın on binlerce üyesi katıldı.

Miting alanı folklor ekibinin yöresel halk oyunları ile görsel bir şölene sahne oldu. On binlerce emekçi Adana İstasyon Meydanını hınca hınç doldurarak kutlama coşkusuna katıldı.

Program şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

Vatan uğrunda korkusuzca can veren tüm şehitlerimiz için okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti tüm işçiler tarafından huşu ve sessizlik içinde saygıyla dinlendi.

ARSLAN’IN KONUŞMASI

Açılış konuşmasının ardından alana seslenen HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Adanalıları ve tüm katılımcıları coşkuyla selamladı.

Arslan, Adanalılara “Yürekleri Toroslar kadar yüce, Çukurova kadar engin, Aziz yol arkadaşlarım” şeklinde hitap etti.  Arslan, “Bugün buradan, İstasyon Meydanı’ndan; tarih boyunca bir ana gibi 72 milleti kucaklayan, barındıran, doyuran, emek kapısı, bereketli topraklar diyarı Adana’dan sesleniyoruz. Emekçilerin diyarı Adana’dan bütün dünyaya, ülkeme selam olsun” dedi.

“1 Mayıs’ı, Her Yıl Farklı Bir İlde Kutlama Kararı Aldık”

1 Mayıs’ın 1886 yılında Şikago’da işçilerin 8 saat çalışma talepleri ile başlayan; insan onuruna yakışır çalışma isteğinin ve en önemlisi hak ve emek mücadelesinin adı olduğunu vurgulayan Arslan, “Tüm dünya emekçileri 132 yıldır bugünü Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlamaktadırlar. Biz de HAK-İŞ olarak; ülkemizde 1 Mayıs’ı, adına yakışır bir şekilde kutlamak için her yıl farklı bir ilde kutlama kararı aldık. Bu nedenle, 2011’de Taksim’de, 2012’de Ankara’da, 2013’te Karabük’te, 2014’te Kayseri’de, 2015’te Konya’da, 2016’da Sakarya’da ve 2017’de Erzurum’daydık. Bugün ise Adana’dayız, tüm Türkiye’de alanlardayız” diye konuştu.

“Hay Market Anıtı’na, HAK-İŞ Levhamızı Astık ve Adımızı Sonsuza Kadar Yazdırdık”

HAK-İŞ’in ve bağlı sendikalarının başarılı, örnek çalışmaları ve emek mücadelesinde ön sıralarda yer almasından dolayı geçen yıl Şikago’ya davet edildiğini ve Şikago’da 1 Mayıs’ın başlangıç noktası olan Hay Market Anıtı’na, HAK-İŞ levhasının asıldığını, bu sayede HAK-İŞ adının sonsuza kadar yazıldığını hatırlatan Arslan, “Buradan tüm dünya emekçilerinin 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü yürekten kutluyorum. İnsanca yaşamak için, evine ekmek götürebilmek için, namerde muhtaç olmamak için işyerlerinde en ağır şartlarda çalışırken hayatlarının baharında iş kazalarında kaybettiğimiz emekçi kardeşlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

“Taşeron Emekçi Kardeşlerimizin Kadroları Hayırlı Olsun”

Arslan, “Geçen yıl 1 Mayıs’ta Erzurum’da ‘Taşeron işçilere kamuda kadro istiyoruz’ diyerek hep beraber haykırdık. Mevsimlik ve geçici işçilerimizin sorunları çözülsün dedik. Özel sözleşmeli personel statüsünü asla kabul etmediğimizi ifade ettik. Bugün 1 Mayıs’ta Adana’dan onurla ve gururla sesleniyoruz. Taşeron işçilere kadro mücadelesini birlikte kazandık. Kamuda çalışan taşeron emekçi kardeşlerimizin kadroları hayırlı olsun. Ayrıca, 5 ay 29 gün çalışan geçici ve mevsimlik işçilerimiz de artık 9 ay 29 güne kadar çalışabilme yolu açıldı. HAK-İŞ’e inandınız, HAK-İŞ’e güvendiniz. Bizler de güveninizi boşa çıkarmadık. Bu başarı hepimizin başarısıdır. Bu kutsal ve zorlu mücadelede bize yol arkadaşı oldunuz. Bizimle bu kutlu yürüyüşe çıktınız. Bize inandınız, bize güvendiniz. Birlikte yorulduk, birlikte başardık. Hükümetimiz, 1 milyona yakın taşeron işçisini kadroya almakla, ‘Küresel Kapitalizme Karşı Devlet Küçülmelidir’ diyenlere karşı büyük bir meydan okuma gerçekleştirmiştir. Taşeron emekçisi kardeşlerimizin kadroya geçirilmesi ve geçici ve mevsimlik işçilerimizin çalışma sürelerinin uzatılması konularının ilk başından beri yakın takipçisi olan,  çalışma hayatının en büyük reformunu gerçekleştiren, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a, Çalışma Bakanımız Sayın Jülide Sarıeroğlu’na, Maliye Bakanımız Sayın Naci Ağbal ile hükümetimizin bütün üyelerine, tüm milletvekillerimize ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyoruz” dedi.

KADROYA GEÇEN İŞÇİLERDEN DAHA FAZLA ÇALIŞMA SÖZÜ

Alanı dolduran on binlerce emekçiye seslenen Arslan, “Taşeronlar kadro alırsa çalışmaz diyenlere karşı daha çok çalışacağımıza, daha fazla gayret göstereceğimize söz veriyor musunuz?” diye sordu. Alanı dolduran on binlerce emekçi de Arslan’ın bu çağrısına ‘Evet, daha fazla çalışacağız’ şeklinde söz verdi.

KİT’lerde çalışan işçilerin kapsam dışı kaldığını hatırlatan Arslan, “Kadroya geçemeyen bütün taşeron işçilerimizin haklarını elde etmesi ve sorunlarının çözümü yolunda mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Kiralık araç, hastane bilgi yönetim sisteminde çalışanlar, kadroya geçemedi. Kadroya geçemeyen arkadaşlarımız için yeniden mücadeleye başlayacağız. Biz taşeron işçilerimizin yanında yer aldık. Bu mücadeleyi yeniden başlatıyoruz. Başarımızı unutmayacağız, eksikliklerimiz için çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

“Kudüs ve Mescid-i Aksa’dan Asla Vazgeçmeyeceğiz”

ABD’nin Büyük Elçiliğini Kudüs’e taşıma kararını lanetlediklerini ve asla kabul etmediklerini belirten Arslan, “Üç dinin kutsal şehri Kudüs’e yönelik alınan, tek taraflı kararları asla kabul etmiyoruz. Kudüs ve Mescid-i Aksa’dan asla vazgeçmeyeceğiz. İstanbul neyse Konya, Bursa, Ankara neyse Kudüs de odur. Emperyalist Amerika ve Siyonist İsrail Hükümetinin kirli ve şeytani planlarını asla kabul etmeyeceğiz. Uluslararası Filistin ve Kudüs’e Destek Sendikalar Birliği Başkanı olarak bütün dünyayı bu oldu bitti karara karşı mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.

“HAK İŞ, Darbelere Karşı Sarsılmaz Bir İnançla Direnecektir”

12 Eylül Darbecileri gibi 28 Şubat Post Modern Darbecilerinin de yargı önüne çıkarılıp cezalandırılmalarını önemsediklerini dile getiren Arslan, “Bu karar eksik ve yetersizdir. 28 Şubat’ın sürecinin sivil uzantılarına dokunulmamıştır. Ülkemizin ve milletimizin tekrar bu karanlık müdahale dönemlerini bir daha yaşamamasını temenni ediyoruz. HAK İŞ, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da darbelere karşı sarsılmaz bir inançla direnecektir.” sözlerine yer verdi. Arslan, 15 Temmuz hain darbe girişimi konusuna da değinerek, “Hain darbe girişimini asla unutmadık. Unutturmayacağız. Hainlerin davalarının biran önce sonuçlandırılmasını ve hainlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz” dedi. 

“HAK-İŞ, Her Zaman Demokrasiden Yana Tavır Almıştır”

2017 yılında yapılan 16 Nisan Referandumuna Türkiye’de istikrarın sağlanması için ‘EVET’ deme kararı aldıklarını bildiren Arslan sözlerine şöyle devam etti: “Halk oylaması sürecinde ‘40 günde, 40 ildeyiz’ temasıyla “Anayasa Değişikliğine Tam Destek, Geleceğimiz İçin Evet” sloganıyla yola çıkmıştık ve anayasa değişikliğini milletimize en doğru şekilde anlatmak için yoğun bir çaba sarf etmiştik. Biz her zaman demokrasiden, gelişmeden yana taraf olduk. Olmaya da devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere meclisimiz 24 Haziran’da erken seçim yapılacak. Türkiye yeni bir hükümet sistemine geçiyor. HAK-İŞ, her zaman demokrasiden yana tavır almıştır. Daha özgür, daha demokratik, daha katılımcı yönetim sistemlerini benimsemiştir. Türkiye’nin belirsizlikleri bir an evvel aşması gerekmektedir. Bu nedenle 24 Haziran seçimleri Türk demokrasi tarihinin en önemli seçimlerinden biridir. Milletimiz basireti, vatanseverliğini ortaya koyup sandığa gidecektir. HAK-İŞ olarak 24 Haziran’da gerçekleşecek seçimlerin ülkemiz, vatanımız ve milletimizin iradesi ve kararlılığıyla olumlu sonuçlanacağını umut ediyoruz. Bütün üyelerimizi ve bütün vatandaşlarımızı sandığa gitmeye ve oy kullanmaya davet ediyoruz. Özellikle, 24 Haziran seçimleri sonrası hükümetin ilk görevlerinden biri yeni bir sivil anayasa hazırlanması çalışmaları olmalıdır. Buradan 24 Haziran için milletimize bir çağrım var. 24 Haziran’da milli iradeyi, demokrasiye sahip çıkın.”

ARSLAN, HAK-İŞ’İN TALEPLERİNİ SIRALADI

Arslan, HAK-İŞ’in taleplerini şöyle sıraladı: “Ülkemizde ücretlerden kesilen vergi yükü çok fazladır. Vergi toplamadaki temel ilke az kazanandan az, çok kazanandan çok almak olmalıdır. İşçinin eline geçen net ücret yüksek vergi tarifeleri nedeniyle yıl başından yıl sonuna kadar giderek erimektedir. Bu yüzden ağır vergi yükleri için HAK-İŞ olarak yeni bir çalışma başlattık. İşçinin hele ki asgari ücret ile çalışıyorsa ilave bir yükün altında girmesi doğru değildir. Bu yüzden ısrarla bir kez daha söylüyoruz ki, ücretlerdeki ağır vergi yükü kaldırılmalıdır. Bunun yerine, daha adil ve emekçiden yana bir vergi sistemi uygulanmalıdır. Kadınların, gençlerin, emeklilerin ve işsizlerin sorunları var. Bu sorunların çözülmesini istiyoruz. Örgütlenme sorunumuz var. Sendikalaşma oranları ülkemizde ne yazık ki çok düşük. Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını, örgütlenen işçilerin işten çıkarılmamasını istiyoruz. Örgütlülüğün daha geniş tabana yayılmasını istiyoruz. Hep birlikte daha çok örgütlenmeli, ülkemize yakışan sendikalaşma oranlarına bir an evvel ulaşmamız gerekmektedir. Canımızı yakan iş kazaları var. İş kazalarında daha çok canımız yanmasın istiyoruz. Ülkemizdeki milli istihdam seferberliğinin başarılı olmasını ve işsizlik rakamlarının tek haneli rakamlara indirilmesini istiyoruz. İstihdam temelli kalkınma politikaları oluşturulsun istiyoruz. Kıdem tazminatı fonu kurulmasını istiyoruz. Çalışanların kıdem tazminatından, işverenin inisiyatifine bırakılmadan yararlanmasını istiyoruz. Çocuk işçiliği mücadele yılı olarak kabul edilen 2018 yılında bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Enflasyon rakamlarının aşağı seviyelere inmesi, kişi başına düşen milli gelirin artması, daha iyi ücret seviyelerinin belirlenmesini istiyoruz. Emekçiler olarak ücret artışlarında, enflasyon kadar zam dayatmasına hayır diyoruz. Büyüyen gelişen Türkiye’den emekçiler daha fazla pay alsın diyoruz. Kayıtdışı istihdamın azaltılmasını, insan onuruna yakışmayan, güvencesiz çalışma sisteminin sona erdirilmesini, daha iyi bir sosyal güvenlik sisteminin oluşturulmasını istiyoruz. Teşvik mekanizmalarında sendikalı işyerlerine öncelik verilmesini istiyoruz. Sosyal diyalogun etkin işletilmesi, birlikte çalışma kültürünün yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Ücretlilerin milli gelirden aldığı payın artırılmasını, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz. İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye ekonomisi istiyoruz. Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının karşılanmasını istiyoruz. Gençlerin eğitim, staj, işe giriş ve istihdam imkânlarının geliştirilmesini istiyoruz. Engellilerin toplumsal yaşama etkin bir şekilde katılımının sağlanmasını istiyoruz. Ülkemize sığınan bütün göçmen kardeşlerimiz için uygulanabilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası politikaların geliştirilmesini istiyoruz.”

ARSLAN, TÜM EMEKÇİLERİ HAK-İŞ’TE ÖRGÜTLENMEYE ÇAĞIRDI

Adana’dan sendikasız olan tüm emekçilere seslenen Arslan, “HAK-İŞ olarak, buradan, bu meydandan haykırıyoruz, sesimizin duyulmasını istiyoruz. Örgütsüz, sendikasız, sahipsiz olan tüm kardeşlerimize sesleniyorum: “Ne olursan ol, yine gel”, “Örgütlü ol, Sendikalı ol, HAK-İŞ’li ol” diyorum. Emeğin ve emekçilerin önündeki bütün engellerin kalkmasını, örgütlenmenin önünün bir an önce açılmasını istiyoruz. Alın teriyle ekmeğini kazanan bütün emekçi kardeşlerimizi, Adana’dan, 1 Mayıs alanından, bir kez daha sendikalı olmaya davet ediyorum. Sizin sorunlarınızı çözecek, olumlu bir sendikal inşayı sadece HAK-İŞ ile yapabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

“1 Mayıs’ın Mücadele, Güç ve Ruhunu Geleceğe Taşımak İçin Buradayız”

HAK-İŞ 1 Mayıs Tertip komitesi adına konuşan HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, “1 Mayıs bir hesaplaşma günü değil, gerginliklerin yaşandığı bir gün olmaktan çıkarılıp bir bayram havası içinde kutlanan, çalışanların sorunlarının gündeme taşındığı ve çözümlerin bulunduğu gün olmalıdır. Bugün hep beraber omuz omuza, 1 Mayıs mücadele güç ve ruhunu, geçmiş on yıllardan geleceğe taşımak için buradayız. Emeğimize, barışa, demokrasiye, kazanımlarımıza sahip çıkmak için buradayız” dedi.

HAK-İŞ’in uzun zamandır gündemimizde olan taşeron şirketlerde çalışan tüm işçiler kadroya alınsın diye büyük mücadeleler verdiklerini belirten Şahin, “Geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin uzatılmasını sağladık. Taşeron ve mevsimlik işçiler olarak sendikalara üye olma ve toplu iş sözleşmesi yapma ve fazla çalışma hakkını elde ettik. Bu vesile ile Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Çalışma Bakanımıza, Maliye Bakanımıza, hükümetimizin bütün üyelerine, tüm milletvekillerimize ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

1 MAYIS BİLDİRİSİ OKUNDU 

HAK-İŞ 1 Mayıs bildirisi Mert Tezer, Fewen Zevdiye Assefa, Zeynep Gündoğan, Semra Petlaca, Ahmed Halfaya tarafından okundu.

Mitingde konuşan HAK-İŞ İl Adana İl Başkanı Abdurrahman Yücel, Adana İstasyon Meydanını dolduran tüm emekçileri selamlayarak bütün işçilerin 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü kutladı.

Yücel, “Taşeron sorunu büyük ölçüde çözüldü, ancak mücadelemiz bitmedi, eksik kalan hususlarla ilgili HAK-İŞ olarak mücadelemiz devam edecek; bu işçiler sendikasız ve sahipsiz kalmayacaktır. Sizler bize güvendiğiniz müddetçe bizler de sizin başınızı öne eğdirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Arnavutluk BSPSH Genel Başkanı Gezim Kalaja miting alanını dolduran emekçileri selamlayarak tüm işçilerin 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü kutladı. “Arnavutluk halkı olarak kardeş bildiğimiz Türk halkını çok seviyoruz” diyen Kalaja, Türkiye’nin yaşadığı 15 Temmuz darbe girişimine değindi. Kalaja, “Türkiye ve Türk halkını yenecek, başını eğecek, dünyada hiçbir güç yoktur. Biz bu safta hep birlikte olacağız ve ülkelerimizin özgürlük ve demokrasisi için savaşacağız. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Türk halkı” diye konuştu.

Mitingde ayrıca Kırıkkale’den mitinge katılan HAK-İŞ üyesi bir işçinin okuduğu şiir alandaki emekçiler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı. 

Adana İstasyon Meydanındaki 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Emek ve Dayanışma Günü programı, işçilere karanfil dağıtılması, beyaz güvercinlerin gökyüzüne salıverilmesi ve konfetilerin saçılmasıyla birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içinde sona erdi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın konuşmasının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Bildirinin tamamını okumak için tıklayınız.


01 Mayıs 2018 09:45, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu