ARSLAN: “KRİZİN FATURASININ ÇALIŞANLARA ÇIKARILMASI HİÇTE ADİL DEĞİL”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 11 Ekim 2018 tarihinde Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikası tarafından Emek Konukevi’nde düzenlenen Kadın Komitesi Proje Yönetim Döngüsü (PCM) Eğitim Programına katıldı.
Arslan, eğitim projesinin önemine değinerek, “Bu eğitimin sonunda her bir arkadaşımız kendisini bir proje uzmanı olarak yetiştirsin ve bizim için özgün, kendi bulunduğu bölgede farkındalık oluşturmak için yeni projelere imza atabilsin” diye konuştu.
“Üyelerimiz İçin Kreş Projesi’ni Başlattık”
Emekçi kadınların çalışma hayatından kopmadan, çalışma hayatında kendisini ifade edip, çalışma hayatında kalarak çocuk sahibi olmalarını desteklediklerini belirten Arslan, “Sendikamızın kendi kaynakları ile üyelerimizin çocukları için kreş projesini başlattık. Kadın üyelerimiz çocuklarını güven içerisinde sendikamız kreşine bırakarak çalışma hayatından kopmadan ve ekonomik olarak büyük bir bedel ödemeyeceği yeni bir sistemi oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.
“Kadın Üye Sayımız Giderek Artıyor”
Arslan, kadın üye sayısının giderek arttığını hatırlatarak, “HAK-İŞ’te 2011 yılından itibaren yaptığımız çalışmalarda kadın üye oranımız yüzde 2’lerden yüzde 25’lere ulaşmıştır. Daha fazla kadın emekçinin çalışma hayatında ve HAK-İŞ’te yer alması için çaba sarf edeceğiz” dedi.
“HAK-İŞ Olarak Elimizden Gelen Katkıyı Vermeye Hazırız”
Yaşanan ekonomik saldırıların çalışanlar üzerinde oluşturduğu ağır baskıların farkında olduklarını belirten Arslan, “Döviz, faiz, enflasyon gibi ekonomik hedeflerdeki olumsuz gelişmeler en fazla çalışanları ve bizleri tedirgin etmektedir. Çalışanlar kriz döneminde geleceklerini, işlerini, aşlarını tehdit altında görmektedir. Birlik ve dayanışma içerisinde bu saldırılara karşı birlikte mücadele etme anlayışını destekliyoruz. Başta enflasyonla mücadele olmak üzere bütün bu ortak yapılabilecek hedeflerin, orta vadeli ekonomik hedeflerin, 100 günlük eylem planının ve enflasyonla mücadele hedeflerini HAK-İŞ olarak destekliyoruz ve elimizden gelen katkıyı da vermeye hazırız” dedi.
“Asgari Ücret Konusunda Beklentilerimiz Var”
Asgari ücret konusuna da değinen Arslan sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücret yılbaşı itibariyle yenilenecek. Enflasyonist baskılar, yüksek enflasyon, yaşadığımız hayat pahalılığı, fiyatlardaki inanılmaz yükselişlerin karşılığı olarak asgari ücretin de bunları karşılayabilecek düzeyde belirlenmesini istiyoruz. Yılbaşı itibariyle gerçekleşecek olan kamu sözleşmelerinde de kamu sözleşmelerinin ruhuna uygun olarak enflasyonun üzerinde bir ücret zammı ve diğer haklarda sözleşmelerin sonuçlandırılmasını ve çalışma hayatında yaşanabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırmaya yönelik temel bir bizim açımızdan düzenleme olacaktır”
“İthalat Çılgınlığından Vazgeçmeliyiz”
Türkiye’nin birçok ürünü dışarıdan ithal ettiğine dikkat çeken Arslan, “Türkiye’de olan hemen hemen her şey en basitinden en önemlisine kadar Türkiye’de üretilen ve Türkiye’de var olan her şeyin ithal edilmesi anlayışını şiddetle reddediyoruz. Daha ucuz daha kolay diye her şeyi dışarıdan ithal ederseniz böyle bir döviz çılgınlığı ile de yerle bir olursunuz. O yüzden üreticilerimiz, ihracatçılarımız, Türkiye’de üretim yapanlar ve Türkiye’de para kazananlar, Türkiye’de iş sahibi olanlar artık ithalat hastalığından vazgeçmeliler. Tabi ki dünyada hiçbir şeyi ithal etmeyeceğiz demiyoruz. Ama Türkiye’de en basitinden en gerçekten herkesin kullandığı ürünlerin tamamının ithal edilmesinin mantığını anlayamıyoruz” diye konuştu.
Döviz kullanarak yapılacak olan bütün harcamaları kısabilecek yeni modellere ihtiyaç duyulduğunu belirten Arslan, “Bunun yolu da yerli üretime, yerli sanayiye ve yerli hammaddeye destek olmamızdan geçiyor” dedi.
“Oturup Her Konuyu Konuşmaya, Tartışmaya Hazırız”
Arslan, “HAK-İŞ olarak müzakere etmekten, masada olmaktan asla kaçmayız. Ama yeter ki masada birlikte oturup birlikte konuşalım ve birlikte çalışalım. HAK-İŞ’in olmadığı, bizim bulunmadığımız platformlarda bizim adımıza yapılan düzenlemelerin hiçbirisini makul ve kabul edilebilir bulmuyoruz. Çalışma hayatına yönelik, ekonomiye yönelik, yaşadığımız bu sıkıntılı sürece yönelik atılacak her adımdan sosyal taraf olarak çalışanların ve işçilerin de mutlaka bilgisi, katkısı ve desteği aranmalı. Biz bu konuda elimizi değil gövdemizi taşın altına koymaya hazırız” diye konuştu.
“Ekonomik ve Sosyal Konsey Acilen Toplanmalı”
Ekonomik ve sosyal Konsey’in acilen toplanması gerektiğini hatırlatan Arslan, “Sayın cumhurbaşkanımızı ziyarette de ifade ettik. 2009 yılından bu yana Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanamıyor. 2010 yılında referandumla Konsey Anayasal bir kurum haline getirildi. Gerçekten çokda hayırlı bir işti. Ama Anayasal kurum haline getirdiğimiz 2010 dan bu yana ne yazık ki Ekonomik ve Sosyal konseyi toplayamıyoruz. Bunun bir an önce toplanmasını arzu ediyoruz” temennisinde bulundu.
Arslan, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın özellikle üçlü danışma kurulunu tam da bu süreçte toplantıya çağırıp yine bu sorunları üçlü danışma kurulunda tartışmaya ve konuşmaya devat ediyoruz. Bütün bu platformlarda aslında sosyal tarafların bu konudaki önerileri, teklifleri varsa itirazlarını alıp kamuoyunun önüne birlikte bir görüntü, fotoğraf verebilmemiz gerekiyor. Bunun için de biz sorumluluğumuzdan vazgeçmiyoruz. Bu konudaki samimiyetimizi ortaya koyarak birlikte çalışmaya ve birlikte çözümler üretmeye varız” dedi.
“İşten Çıkarmalara Karşıyız”
İşletmelerin kriz nedeniyle işçi çıkarmalarına şiddetle karşı çıktıklarını sözlerine ekleyen Arslan, “Bunun yerine işletmelerin rahatlatılacağı, işletmelerin krizlerin zorluklarını giderebileceği, çözümlerin üretilip, çalışanların işini kaybetmeden işyerlerinde istihdamda kalmalarını hedefliyoruz ve istiyoruz. Bu konudaki yapılacak olan düzenlemelere HAK-İŞ olarak sıcak bakıyoruz. İşletmelerin vergi yükünün azaltılması, borçlarının bankalar tarafından ödenebilecek noktaya taşınması, var olan yasal bir kısım eksikliklerin giderilmesini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
“Krizin Faturasının Çalışanlara Çıkarılması Hiçte Adil Değil”
Uzun yıllardır Türkiye’de benzer sorunlar yaşadığını ve böyle zamanlarda herkesin aklına ilk gelen şeyin işçi çıkarmaları olduğuna dikkat çeken Arslan, “Artık bundan vazgeçilmeli. Bu krizlerin uykularımızı kaçırmasının nedeni bu. Sebebi ve sorumlusu olmadığımız bir krizin faturasının çalışanlara çıkarılması hiçte adil değil. Onun için burada sorunluluk sahibi olanlar, işverenler, hükümet ve çalışanları birlikte bu sorunun çözümü için çaba sarf etmeye devam etmeliyiz. Biz bu konuda gereken katkı ve desteği vermeye hazırız. Yeter ki bu konuda ortak bir anlayışı hayata geçirelim” açıklamasında bulundu.
Yapılan konuşmaların ardından eğitim programına katılanlara Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından eğitim sertifikaları verildi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu