ARSLAN, TAYVAN’DA ITUC-AP TOPLANTISINDA KONUŞTU
ARSLAN, “SORUNLARIN ÜSTESİNDEN BİRLİK VE BERABERLİK İLE GELEBİLİRİZ”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, çalışanların kriz dönemlerinde geleceklerini, işlerini, aşlarını tehdit altında gördüklerini vurgulayarak, “Sorunların üstesinden ancak birlik ve dayanışma içerisinde olursak gelebiliriz. Sadece ekonomik sorunların değil tüm sorunların üstesinden gelebilmenin en önemli yolu kenetlenmek, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmaktır” dedi.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 12-13 Kasım 2018 tarihlerinde Tayvan’da gerçekleştirilen ITUC-AP 16. Bölgesel İcra Konseyi toplantısına katıldı.
Arslan’a yurt dışı temaslarında Uluslararası İlişkiler Uzmanlarımız Merita Yıldız ile Fulya Pınar Özcan eşlik etti.
ITUC-AP 16. Bölgesel İcra Konseyi toplantısında konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye’nin son aylarda ekonomik anlamda sıkıntılı günler geçirdiğini, ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların çalışanlar üzerinde ağır baskılar oluşturduğunu söyledi.
“Sorunların Üstesinden Birlik Olarak Gelebiliriz”
Çalışanların kriz dönemlerinde geleceklerini, işlerini, aşlarını tehdit altında gördüklerini vurgulayan Arslan, “Bu sorunların üstesinden ancak birlik ve dayanışma içerisinde olursak gelebiliriz. Sadece ekonomik sorunların değil tüm sorunların üstesinden gelebilmenin en önemli yolu kenetlenmek, birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olmaktır. Bu anlamda hükümetimiz tarafından başlatılan ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele’ kampanyası kapsamında Türkiye ekonomisinin daha güçlü hale gelmesi için önemli bir çalışma yürütülüyor” dedi.
“Bizlerin Olmadığı Çözümler Gerçeklikten Uzak Kalıyor”
Türkiye ekonomisinin daha iyi hale gelmesi için tüm sosyal tarafların masada birlikte oturup konuşmaları, alınabilecek önlemleri ve atılacak adımları birlikte müzakere etmeleri gerektiğini söyleyen Arslan, “İşçi-işveren kesimini ilgilendiren konularda bizlerin olmadığı çözümler gerçeklikten uzak kalmaktadır. Çalışma hayatıyla ilgili atılacak her adımda sendikaların bilgisi, katkısı ve desteğinin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bizler bu noktada her türlü katkı ve desteği vermeye hazırız” dedi.
“İş Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Farkındalık Yaratmaya Çalışıyoruz”
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği konusunun uluslararası standartlar niteliğindeki yasalarla düzenlenmiş olsa da uygulanırken birtakım sıkıntıların yaşandığına dikkati çeken Arslan, “Hükümetimizin iş sağlığı ve güvenliği konusunda kaygılarımızı giderecek somut ve olumlu adımlar atmasını ve bunları kamuoyu ile açıkça paylaşmasını bekliyoruz. HAK-İŞ olarak bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyor, katıldığımız toplantılarda iş sağlığı ve güvenliği konusunu gündemde tutarak bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“ITUC ve ETUC’tan Tebrik Mektupları Aldık”
Konuşmasında 696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin kadroya alınması konusuna değinen Arslan, 12 yıl önce HAK-İŞ Konfederasyonu öncülüğünde taşeron işçilerin kadro alması için başlatılan uzun soluklu mücadelemizin 2017 yılının sonunda başarıya ulaştığını söyledi.
Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla çalışma hayatında Türkiye tarihinin en büyük reformunun gerçekleştirildiği anımsatan Arslan, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihinde daha önce bu kadar büyük reformları yaşamadık. Batılılar ve küresel güçler sermayenin serbestçe dolaşabilmesi için ‘kamuyu küçültün’ ‘kamu hizmetlerini özelleştirin’ çağrısında bulunurken taşeron işçilerin kadroya alınması ülkemizin bütün küresel güçlere karşı bir meydan okuması olmuştur. Taşeron işçilerin kadroya alınmasından sonra uluslararası alanda üye olduğumuz kuruluşlar ITUC ve ETUC’tan tebrik mektupları aldık. Bu başarıdan dolayı HAK-İŞ’i ve Türkiye’yi tebrik ettiler” şeklinde konuştu.
Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda başta KİT’lerde çalışan işçiler olmak üzere düzenleme dışında kalanların olduğunu anlatan Arslan, “Taşeron işçilerin kadroya alınması esnasında geçiş sürecinden kaynaklı birtakım aksaklıklar oluştu. HAK-İŞ olarak bu eksikliklerin bir an önce giderilmesi ve işçilerimizin daha fazla zarar görmemesi için sorunların bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
Arslan, ITUC-AP 16. Bölgesel İcra Konseyi toplantısının sona ermesinin ardından toplantıya ev sahipliği yapan Çin Emek Federasyonu’nun 70. Kuruluş Yıldönümünü seremonisine katıldı.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu