SİNEMA VE SANAT DÜNYASI HAK-İŞ’TE BULUŞTU
Sinema ve sanat dünyası HAK-İŞ 7. Uluslararası Kısa Film Yarışmasında buluştu. 202’si Türkiye’den olmak üzere 11 kategoride filme ödülün verildiği, 120 ülkeden 4 bin 104 filmin başvuru yaptığı yarışmaya yurt içi ve yurt dışından yüksek katılım dikkat çekti.
HAK-İŞ’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği “Emeğe Saygı” temalı Uluslararası Kısa Film Yarışması Ödül Töreni, 29 Kasım 2018 tarihinde Ankara Hilton Garden Inn Otel’de gerçekleştirildi.
Ödül törenine Genel Başkanımız Mahmut Arslan, TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcılarımız Mehmet Şahin, Mustafa Toruntay, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, MEMUR-SEN Genel Başkanı Ali Yalçın, HAK-İŞ Onursal Başkanı ve TBMM Eski İdare Amiri ve Çorum Eski Milletvekili Salim Uslu, Hizmet-İş Onursal Başkanı ve AK Parti Manisa Eski Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Necmettin Akben, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Lokman Aylar, merhum Genel Başkanımız Necati Çelik'in eşi Şermin Çelik, HAK-İŞ’e bağlı sendikaların genel başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, HAK-İŞ Kültür, Sanat Komite Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı ve basın mensupları katıldı.
Sanat dünyasından ise ünlü yönetmenler Mesut Uçakan, Ulvi Alacakaptan, İsmail Güneş, ünlü oyunculardan Ahmet Yenilmez, Yusuf Sezgin, Hacı Ali Konuk, M. Emin Kadıhan, Yüksel Ünal, Fatih Küçük’ün katılımlarıyla renk kattığı törene ayrıca, ödüllerini almak üzere Estonya, Fransa, Gana, Bangladeş, Letonya, Filipinler, Hindistan, İran, İngiltere, Kırgızistan’dan sinema dünyasına emek verenler katıldı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TEBRİK MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise gönderdiği telgraf ile HAK-İŞ VII. Uluslararası Kısa Film Yarışması Ödül Törenine ilişkin tebrik ve başarı dileklerini sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen telgrafta şu ifadeler yer aldı: “HAK-İŞ VII. Uluslararası Kısa Film Yarışması Ödül Törenine davetiniz için teşekkür ediyorum. HAK-İŞ, ülkemizde, çalışma hayatının yanı sıra toplumsal sorunlara yaklaşımı ve çözüm yolları arayışıyla önemli çalışmalara imza atmaktadır. HAK-İŞ’in el emeğiyle beyin gücünü, zanaatla sanatı birlikte ele alan değerli çalışmalarından biri olan ‘Emeğe Saygı’ temalı kısa film yarışmasında ödül almaya hak kazanan sanatçılarımızı tebrik ediyor, tüm katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum.”
Ödül törenimizin açılışında aziz şehitlerimizin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşının ardından Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları topluluğu tarafından Türkiye’nin çeşitli yörelerinden geleneksel halk oyunları gösterisi sergilendi.
“Emeğin ve Emekçinin Sesi Sizin Hayallerinizle Beyaz Perdeye Düşüyor”
Ödül töreninde konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ olarak bir hayalimiz vardı. Bu hayalimiz emeğin sinema ve sanat dünyasındaki yansımasını görmek ve emeğin sanat dünyasındaki temsilini arttırmaktı. Bu heyecanla ve umutla 2012 yılında yola çıktık. Bugün bu hayalimizin gerçekleştiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Dünyanın dört bir yanından, 120 ülkeden 4 bin 104 yönetmenin dikkatini çeken bir kısa film yarışması düzenliyor olmak bizi gelecek için çok umutlandırıyor. HAK-İŞ olarak, hayallerini gerçeklerle bezeyip bize gösteren sinema dünyasının kıymetli temsilcilerini gönülden kutluyoruz. Emeğin ve emekçinin sesi emekçilerimizin hayalleriyle birleşerek beyaz perdeye düşüyor” dedi.
“Bütün Eserlerde Emekçilerin Sanata Düşen Alınteri ve Hüneri Var”
Emekçilerin ürettikleriyle sanata değer kattığını, kültür ve medeniyet coğrafyamıza baktığımızda bütün eserlerde emekçilerin sanata dönüşen alınteri ve hünerinin olduğunu vurgulayan Arslan, “Dünyaya örnek teşkil eden tarihî şehirler, ulu mabetler, külliyeler, tarihî köprüler, kervansaraylar, hanlar, çarşılar, bedestenler emekçilerin yoğun çaba ve emekleriyle hayat bulmuştur” dedi.
“Tüm Sanat Dallarında Emeğin Öne Çıkarılması Gerektiğine İnanıyoruz”
HAK-İŞ olarak, sendikacılığın sadece toplu sözleşme ve ücret sendikacılığı ile sınırlı olmadığına inandıklarını belirten Arslan, “Üyelerimize ve tüm kamuoyuna karşı kültür ve sanat yükümlülüğümüz olduğuna vurgu yapıyoruz. Sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmenin araçlarından birisi olan kısa film yarışmaları düzenliyoruz. Sendikal harekete örnek teşkil edecek bir yapılanma için başta film çalışmaları olmak üzere tüm sanat dallarında emeğin öne çıkarılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Sendikal mücadelenin bu tür çalışmalarımızla daha da güçlendirileceğine, daha tahkim edileceğine inanıyoruz. HAK-İŞ kısa film yarışmasını geleneksel hale getirmekle sendikal harekete önemli bir sanat damarı açıyoruz. Bu tür faaliyetlerimiz sendikal dünya için özendirici, sanat dünyası için de teşvik edici bir etki yapacaktır diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“Gelin Birlikte Sanat ve Sanatçı İçin Mücadele Edelim”
Konuşmasında sanat sektörünün sorunlarına değinen Arslan, “Sinema sektörü ve son yıllarda yoğunlaşan dizi sektörü başta olmak üzere sanat sektöründe çalışan emekçilerin sorunlarını biliyoruz ve bu sorunların çözümü konusunda her türlü girişime hazırız. Toplumsal sorunlara kamuoyunda farkındalık oluşturmak için ayna tutan sanatçılarımızı, kendi sorunlarının çözümü için sendikalara, örgütlenmeye, HAK-İŞ’e davet ediyoruz. Gelin birlikte sanat ve sanatçı için mücadele edelim” çağrısında bulundu.
“Kudüs Sorunu HAK-İŞ’in En Temel Gündemidir”
HAK-İŞ 7. Uluslararası Kısa Film Yarışması Ödül Töreni’nin BM’in 1978 yılında Uluslararası Filistinlerle Dayanışma Günü olarak ilan edilen 29 Kasımda gerçekleştirildiğini hatırlatan Arslan, “29 Kasım bu yüzden önemli bir gündür. HAK-İŞ olarak Uluslararası Kudüs ve Filistine Destek Sendikalar Birliği Başkanlığını yürütmekteyiz. O nedenle Filistin sorunu, Kudüs sorunu HAK-İŞ’in en temel gündem maddelerinden birisidir” dedi.
Filistin’in işgal altında olmasından duydukları üzüntüyü dile getiren Arslan, “Buradan bir kez daha işgal altındaki topraklarda yaşayan Filistinli kardeşlerimizin en kısa zamanda bağımsız ve özgür bir Filistin devletini kurmalarını arzu ediyoruz. Filistin halkına dayatılan baskıların, haksızlıkların ve zulümlerin Gazze’yi açık bir hapishaneye dönüştüren İsrail’in yaptıklarını bir kez daha buradan protesto ediyor, lanetliyoruz” şeklinde konuştu.
“HAK-İŞ İlkelerinin Sanat Dünyasında Karşılığını Bulmayı Hedefledik”
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, HAK-İŞ Kısa Film Yarışması’nın 7. yılında gelişerek, daha çok yönetmene ve ülkeye ulaşarak büyümeye devam ettiğini belirterek, “HAK-İŞ’in savunduğu ilkelerin sanat dünyasında da karşılığını bulmayı hedefledik. Emek şemsiyesi etrafında toplanmış değerli sinema sanatçılarına yarışmamıza vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Her yıl emek temalı filmler üretilmesinin hem HAK-İŞ açısından hem de dünya çapında farkındalık oluşturulması açısından önemili olduğunu vurgulayan Toruntay, “Emek hareketinin, ulusal ve uluslararası platformlarda farkındalığını arttırmak amacıyla çalışmalarımızı yoğun bir şekilde gerçekleştirdik. Uluslararası alanda gerçekleştirdiğimiz kısa film yarışmasını büyük bir başarıyla tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.
“Emek Temalı Filmlerin Sayısının Artmasından Mutluluk Duyuyoruz”
HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, “HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, Uluslararası Kısa Film Yarışmamızın yedincisini büyük bir başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 7 yıldır büyük bir azim ve kararlılıkla çalışıyor, daha iyiye ve daha güzele ulaşmak için mücadele ediyoruz. Yarışmamıza her geçen yıl daha yaratıcı ve yenilikçi filmlerin katılmasından ve daha da önemlisi “emek” temalı filmlerin sayısının artmasından mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Yarışmamıza 120 Ülkeden 4 Bin 104 Katılım Oldu”
HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi ve yarışma ekibinin yoğun çalışmaları sayesinde Türkiye’den 202 film yapımcısının başvuruda bulunduğu yarışmaya, Hindistan’dan 473, İran’dan 346, Amerika’dan 344, İtalya’dan 192 ve diğer ülkelerden 2 bin 547 film olmak üzere toplam 4 bin 104 filmin katıldığı bilgisini veren Odabaşı, “Yarışmamıza uluslararası alanda İspanya’dan Filipinler’e, Fransa’dan Venezüella’ya, Letonya’dan Sudan’a, Arjantin’den Kore’ye, Meksika’dan Uganda’ya, Japonya’dan Kolombiya’ya Endonezya’dan Malta ve Belarus’a, Camerun’dan Malavi, Burundi ve Senegal’e kadar 120 ülkeden katılım oldu” şeklinde konuştu.
“Emekçiler HAK-İŞ Kısa Film Yarışmasında Bir Araya Geldiler”
Dünyanın dört bir yanından kısa film yapımcı ve yönetmenlerinin emek temalı kısa film yarışmasında buluştuğunu söyleyen Odabaşı sözlerini şöyle sürdürdü: “Üreten, çabalayan, yarına şekil veren bütün emekçiler HAK-İŞ’in Kısa Film Yarışmasında bir araya geldiler. HAK-İŞ olarak, dünyanın dört bir yanında var olan emeği beyaz perde aracılığıyla bir kez daha görme şansımız oldu. Dünyanın her yerinde emeğin ve emekçilerin sorunları aynı. Filmleri izlerken emekçilerin yaşadığı sorunları bir kez daha derinden hissettik. Kimi ülkelerin çocuk işçiliğiyle kimisinin yoksullukla, kimisinin çevre felaketleriyle mücadele ettiğini yakından gördük. İş kazaları ve kadın hakları gibi ülkelerin yaşadıkları sorunlara şahit olduk. Savaşların başta çocuklar olmak üzere insanların hayatında neden olduğu yıkımlara beyaz perde aracılığıyla tanıklık ettik.”
HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, emeğin beyaz perdede temsilini görmek amacıyla çıkılan yolda HAK-İŞ teşkilatının da desteklendiğini belirten Odabaşı, “Sendikacı gözünden kategorisinde üyelerimizin beyaz perdeye yansıttığı emeği görüyor, her yıl üyelerimizden daha fazla film gelmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz” dedi.
“Örnek ve Özgün Çalışmaları Hayata Geçiriyoruz”
Odabaşı, “HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, örnek ve özgün çalışmaları hayata geçiriyoruz. Geçen yıl Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı yürüttüğü çalışmaları bir belgeselde toplayarak, tarihe not düşmüştük. Bu yıl da özgün bir çalışmayı hayata geçirdik. İşçilere HAK-İŞ’i sorduk, işçilerin gözünden HAK-İŞ’i anlattık” diye konuştu.
“Sadece Kısa Film Yarışması Yapmıyoruz”
HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak sadece kısa film yarışması yapmadıklarını anlatan Odabaşı, “Tiyatro ve sinema gösterilerinden, kitap ve bilimsel içerikli dergimiz ile eğitim amaçlı yayınlarımızın hayata geçirilmesine kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyoruz. HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi olarak, Genel Başkanımız, Yönetim Kurulumuz, Sendikalarımız ve binlerce üyemizin desteğiyle geleceğe emin adımlarla yürüyoruz” ifadelerini kullandı.
ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Konuşmaların ardından ‘Emek’ temalı HAK-İŞ 7. Uluslararası Kısa Film Yarışmasında ödüle layık görülen eser sahipleri ödülleriyle buluştu. 120 ülkeden 4 bin 104 filmin başvuru yaptığı yarışmada ulusal ve uluslararası alanda ayrı ayrı 11 kategoride ve ayrıca Sendikacı Gözünden kategorisinde ödül verildi.
“Bugün Benim İçin de Özel Bir Gün”
Uluslararası dalda Necati Çelik Özel Ödülü’nü Bangladeş’ten “Monia’nın Rüyaları” filmi kazandı. Yönetmen Mahadi Hasan’ın ödülünü Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu ile Genel Başkanımız Mahmut Arslan birlikte verdiler.
Jülide Sarıeroğlu yaptığı konuşmada, “Sanat dünyamızın çok değerli sanatçıları ve temsilcileri bugün benim için de özel bir gün. Başlangıcına şahitlik ettiğim ve bundan 7 sene önce çok sayıda film izlediğim ve arkasında çok büyük bir emek olduğunu iyi bildiğim bu organizasyonda olmam gerektiği ve buradaki sanatçılarımıza duyduğum saygımdan dolayı katılmak istedim. Necati Çelik Ödülü’nü vermek benim için çok anlamlı. Gerçekten bu ödül HAK-İŞ’in ne kadar vefalı olduğunu gösteren bir ödül. İlkleri yapmak zordur. Yedinci senesinde gelenekselleşme yolunda sağlam adımlarla ilerliyorlar ve inşallah çok uzun yıllar gelenekselleşir ve bu süreçler devam eder. 4 bin 104 film başvurusu gerçekten rekor bir başvuru. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Mahadi Hasan da yarışmanın temasının emek olmasının çok anlamlı olduğunu belirterek, “Bana bu ödülü layık gördükleri için HAK-İŞ Konfederasyonu’na ve Mahmut Arslan’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Programda konuklara sürpriz yaparak bir şiir okuyan Oyuncu Ahmet Yenilmez, HAK-İŞ 7. Uluslararası Kısa Film Yarışması’nın 29 Kasım Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü ile aynı güne denk gelmesinin anlamına vurgu yaparak sahnede Mehmet Akif İnan’ın “Mescid-i Aksa” şiirini okudu.
“Yarışan Film Sayısının Binlerle İfade Edilmesi Dünyada Ender Görülecek Olaylardan Birisidir”
Yarışmada İsrail’in Filistin’de uyguladığı zulmü ve Filistin halkının çaresizliğini anlatan “Roof Knocking” filmi En İyi Film Birincilik Ödülü’ne layık görüldü. Sina Salimi’ye ödülü TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök verdi. Gök konuşmasında, “TBMM Başkanımız Binali Yıldırım’ın özellikle HAK-İŞ Konfederasyonu’na, tüm konuklara, ödül alan sanatçılarımıza ve emeği geçen herkese sevgi ve saygılarını iletmek istiyorum. Çok etkilendiğimiz bir etkinlikte hep beraber bulunuyoruz. Bu etkinlikte HAK-İŞ Konfederasyonunun Emeğe Saygı temasıyla düzenlemiş olduğu ödül töreninde yarışan film sayısının binlerle ifade edilmesi belki dünyada ender görülecek olaylardan bir tanesidir. Dünyanın pek çok yerinden sanatçıların belki Türkiye’yi tanımadan yarışmaya katılmak istemelerinin böylesine organize edilmesi ve başarılı bir rekor başvuruya ulaşılmasından dolayı öncelikle HAK-İŞ Genel Başkanı ve emeği geçen herkes alkışlanmayı gerektiriyor” dedi.
Gök, “Emeğe saygı önemlidir ve emek en yüce değerdir. İçimiz her zaman emekten yana olanlarla, emeği için yaşayanlarla emekleriyle beraber hayata tutunmaya çalışanlarla beraber atıyor. Yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum” ifadelerini kullandı.
“Filistin Hepimizin Davasıdır”
Uluslararası alanda birincilik ödülü alan “Roof Knocking” filmiyle Filistinde yaşayan kardeşlerimizin her gün artan dramlarına tanık olmanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirten Gök, “Filistin hepimizin davasıdır. Müslüman kardeşlerimiz orada yalnız değildirler. Türkiye’de istisnasız bütün siyasi partilerin hepsi Filistin halkının yanındadır ve Filistin’le dayanışma konusunda bütün partiler arasında ortak bir dayanışma vardır” şeklinde konuştu.
Sina Salimi konuşmasında, Filistin’de yaşanan dramı bütün dünyaya göstermek üzere bu filmi çektiklerini belirterek, “Bu film ile dünyanın birçok ülkesinde, yaşanan bu dramı göstermeye çalıştık” diye konuştu.
“Bu Güzel Etkinlikte Emek Sarf Eden Herkese Hürmetlerimi Sunuyorum”
Uluslararası En İyi Film İkincilik Ödülü “Wheatman” filmiyle Marguerite Imperatori’ye Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından takdim etti. Yalçın konuşmasında, “Bu güzel etkinlikte katkıda bulunan ve emek sarf eden, filmlerde ter döken tüm arkadaşlarıma hürmetlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. Marguerite Imperatori ise ödül almaktan dolayı çok mutlu olduğunu sözlerine ekleyerek, “Bu onura bizleri layık gördüğünüz için teşekkür ediyorum” dedi.
“Bu Etkinliği Emek ve Emekçiye Verilen Değer Açısından Çok Değerli Buluyorum”
Uluslararası En İyi Film Üçüncülük Ödülü ise “The Deep Place” filmine verildi. Ödül, Lindsay Branham ve Andrew Michael Ellis adına filmin oyuncusu Mawuko Kuadzi’ye HAK-İŞ Onursal Başkanı ve TBMM Eski İdare Amiri ve Çorum Eski Milletvekili Salim Uslu tarafından takdim edildi. Uslu, “Bu güzel etkinliği emek ve emekçiye verilen değer açısından çok değerli buluyorum. Burada bulunan sanatçıların alkışlanacak yüceltilecek insanlar olduğunu düşünüyorum. Sanatçı arkadaşlarımızla burada birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
“Etkilenmemek Mümkün Değil”
Yarışmada Uluslararası En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise “Just Go” filminde rol alan engelli erkek oyuncu Aleksandrs Ronis’e verildi. Ödülünü Genel Başkanımız Mahmut Arslan’dan alan Ronis “Herkese çok teşekkür ederim. Burada olmaktan çok mutluyum” dedi.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Arkadaşımızın oynadığı filmi izleyince etkilenmemek mümkün değil. Arkadaşımızın filmde hırsızların yakalanmasında göstermiş olduğu azimden dolayı takdir ediyorum” dedi.
“Birçok Ülkeden Filmin Yarıştığı Projede Bulunduğum İçin Mutluyum”
Uluslararası En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “Roof Knocking” filmi ile Sameera Elasır’ın oldu. Elasır’ın ödülünü Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz verdi. Yılmaz konuşmasında, “Sinemanın birleştirici rolüyle birçok ülkeden filmin yarıştığı böylesine güzel bir projede bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Böylesine önemli bir etkinliğe imza attığı için Sayın Mahmut Arslan’a teşekkür ediyorum” diye konuştu. Sameera Elasır ise “Bu film Filistin’de yaşanan drama dikkat çekmek için yapılmıştı. Bu dram halen devam ediyor ve bunu bizlerin tüm dünyaya göstermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“HAK-İŞ Sanata Sahip Çıkmaktadır”
Uluslararası En İyi Yönetmen Ödülü ise “The Complicated Dance To The Wheell Of Life” filmi ile Arjanmar Hernandez Rebeta’ya gitti. Rebeta ödülünü Hizmet-İş Onursal Başkanı ve AK Parti Manisa Eski Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi tarafından aldı. Tanrıverdi konuşmasında, “Konfederasyonumuzu tebrik ediyor ve kutluyorum. Bir toplumun geleceği o toplumun kültürüne ve sanatına bağlı kalmasına bağlıdır. Geleceğimizin teminat altına alınması noktasında HAK-İŞ böylesi kültürel etkinliği ortaya koyarak sanata sahip çıkmaktadır” dedi. Rebeta ise ödül için konfederasyonumuza teşekkür ederek, “Filmimizde çalışma hayatındaki güçlükleri dile getirmek istedik. Filmimiz birçok festivalde gösterildi ve Türkiye’de ödüle layık görüldüğü için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Sanatı Destekleyen Konfederasyonumuz Sağ Olsun Var Olsun”
Uluslararası En İyi Kurgu Ödülü ise “Exist” filmi ile Karim Faeghiyan’a teslim edilmek üzere Payam Shadnyea’ya verildi. Ödülünü Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Necmettin Akben’den alan Shadneyea “Filmimizi ödüle layık gördüğünüz için teşekkür ediyorum” dedi.
Akben konuşmasında “HAK-İŞ Konfederasyonumuzu böylesine önemli bir etkinliği sürdürülebilir bir şekilde devam ettirmesinden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Kültür Bakanlığının bir yöneticisi ve her şeyden önce bir sanatçısı olarak emeğe saygı duyan ve sanatı destekleyen bir konfederasyonumuz olduğu için mutluluk duyuyorum. Sağ olsunlar var olsunlar” dedi.
“HAK-İŞ’in Böyle Güzel Bir Organizasyonu Gerçekleştiriyor Olmasından Dolayı Çok Mutluyum”
Uluslararası En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü ise “Bakyt” filmi ile Almaz Supataev’e verilmek üzere Meerim Dogdurbekova aldı. Dogdurbekova’ya ödülünü HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Şahin takdim etti. Şahin konuşmasında, sinema ile ilgili yaşadığı anılardan bahsederek, “Ben bir sinema meftunuyum. Fakülte yıllarında film kuyruklarında uzun saatler beklediğimi hatırlıyorum. O günlerden bugünlere gelince HAK-İŞ Konfederasyonumuzun böylesine güzel bir organizasyonu gerçekleştiriyor olmasından dolayı çok mutluyum” dedi. Supataev de “Kırgızistan’dan selamlarımız var. Her şey çok güzel. HAK-İŞ’e çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Ulusal kategoride ise En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülüne “Savrun” filmi ile Can Akbulut layık görüldü. Akbulut’a ise ödülünü Yönetmen Ulvi Alacakaptan verdi. Alacakaptan konuşmasında “Gelecek sene inşallah Allah ömür verirse ben tiyatroda 50 yaşımı kutlayacağım. Önceden bende burada jüri üyesiydim. Herkese teşekkür ediyorum” dedi. Can Akbulut ise yarışmada emek sarf eden herkese bu vesile ile teşekkür etme imkanı bulduklarını söyledi.
“HAK-İŞ, Sinemayı Sevdirmek İçin Böylesine Güzel Bir Etkinlik Düzenliyor”
Ulusal kategoride “Bakış” filmi ise En İyi Müzik Ödülü’ne layık görüldü. Ödül, Murat Acar’a teslim edilmek üzere Yönetmen Mustafa Ateş’e verildi. Yönetmen Mustafa Ateş ödülünü yönetmen İsmail Güneş’ten aldı. Güneş, “Ülkemiz 80 milyon ama 60 milyon insanımız sinema salonu görmemiş. HAK-İŞ Konfederasyonu sinemayı sevdirmek için böylesine güzel bir etkinlik düzenliyor” dedi. Murat Acar ise konuşmasında yeni filmlerde görüşmek üzere tüm katılımcılara teşekkür etti.
“Saygınlık ve Adalet İçinde Çalışmalarımızı Yürüttük”
En İyi Kurgu ödülü “Karanlıktan Aydınlığa” filmi ile Fatih Kaynarca ve Ozan Seza Gültekin’e verildi. Ödülünü Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız’dan alan Gültekin, konuşmasında “Bu ödüle layık görüldüğüm için çok teşekkür ediyorum. Filmimiz bir farkındalık oluşturmak için çekildi” diye konuştu. Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız ise “Bütün saygınlık ve adalet içinde bu çalışmaları yürüttük. Sadece biz değil Genel Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz de bu filmleri izleyerek karar verdiler. Konfederasyonumuz için, emekçiler için yarışmamızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
En İyi Senaryo Ödülü “Bedel” ile Harun Sağlam’a verildi. Ödülünü HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay’dan alan Sağlam, “Uluslararası alanda gerçekleştirilen böyle bir organizasyonda olmaktan dolayı gurur duyuyorum ve çok heyecanlıyım” diye konuştu. Toruntay ise “Bu filmi izlerken çok heyecanlandım. Bu filmde çok etkilendik. Bu güzel organizasyonda sizlerle bizleri buluşturduğu için Mahmut Arslan başkanımıza ve teşkilatımıza çok teşekkür ediyorum. Daha çok sayıda filmin gelmesiyle daha çok mutlu olacağız. Hepimize hayırlı olsun” dileklerinde bulundu.
“HAK-İŞ Büyük Bir Başarıya İmza Attı”
En İyi Yönetmen Ödülü ise bu yıl “Ömürlük Göç” filmi ile Şenol Çöm’e verildi. Şenol Çöm ödülünü Usta Oyunca Ahmet Yenilmez’den aldı. Yenilmez konuşmasında “Hamdolsun insanı insan yapan vefadır. Allah ekmeksiz koysun ama insanı vefasız etmesin. Sanatla şuyuz buyuz ama Allah’a hamdolsun. HAK-İŞ Konfederasyonumuz uluslararası katılımla büyük bir başarıya imza attı” diye konuştu.
Ulusal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü bu yıl “Son İyi Günler” filmi ile Hanife Çiftçi’ye gitti. Çiftçi’ye ödülünü AK Parti Halkla İlişkiler Başkan Yardımcısı Fatoş Gürkan takdim etti. Gürkan, “HAK-İŞ Konfederasyonu sadece emeğe saygı konusunda değil her konuda hassas bir konfederasyon. Tüm hassaslıklarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bu kısa film yarışması bugün binlere ulaştıysa bu büyük bir başarı. Burada Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ı ve Kültür ve Sanat Komitesi Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı’yı tebrik ediyorum” dedi.
Ulusal En İyi Erkek Oyuncu Ödülü “Toka” filmi ile Mustafa Erdi Atılgan’a verildi. Atılgan’a ödülünü oyuncu Yusuf Sezgin verdi. Sezgin, “HAK-İŞ’e sinema adına yaptıklarından dolayı çok teşekkür ediyor, sevgiler sunuyorum ve devamını diliyorum” dedi. Atılgan konuşmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Ulusal kategoride Necati Çelik Özel Ödülü ise bu yıl “Mavi Yarın” filmine verildi. Ödülü Numan Ayaz’a rahmetli Necati Çelik’in Eşi Şermin Çelik takdim etti. Ayaz konuşmasında, “Herkese teşekkür etmek istiyorum. Emekle ilgili animasyon bir film üretilmesi çok zor. Umarım bu yarışma festival şeklinde devam eder” diye konuştu.
“HAK-İŞ Çok Mükemmel Bir Yarışma Düzenledi”
Ulusal En iyi Film Üçüncülük Ödülü “Hayat Nöbeti” filmi ile Peyami Sefa Altıntaş’a Yönetmen Mesut Uçakan tarafından takdim edildi.
Uçakan, “HAK-İŞ çok mükemmel bir yarışma düzenledi. Bu ödül kazananı ve kazandıranı da teşekkür ediyorum” dedi. Altıntaş ise konuşmasında “Böylesine güzel bir ödülü almak bizler için onur verici. Buradan tüm jüri üyelerimize ve konuklarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“Burada Olmak Benim İçin Bir Onur”
En İyi Film İkincilik Ödülüne ise “Karton Kutu” filmi layık görüldü. Merve Çirişoğlu Çotur’a ödülü HAK-İŞ Onursal Başkanı ve TBMM Eski İdare Amiri ve Çorum Eski Milletvekili Salim Uslu tarafından verildi. Çirişoğlu, “Filmimi ödüle layık görüldüğü için HAK-İŞ’e çok teşekkür ediyorum. Burada olmak benim için bir onur” diye konuştu.
En İyi Film Birincilik Ödülü ise bu yıl “Kum Saati” filmini çeken İbrahim Demirkan ve Erkan Erkanat’a takdim edildi. Erkanat konuşmasında “Filmimizde emekçi kardeşlerimizin sorunlarını yansıtmaya çalıştık. HAK-İŞ konfederasyonu Genel Başkanına çok teşekkür ediyorum” dedi. Demirhan ise sinemanın kollektif bir iş olduğunu ve filmi ekip halinde çekerek bu başarıyı yakaladıklarını belirtti.
Sendikacı Gözünden kategorisinin bir ödülü “İşçilerin Gözünden HAK-İŞ” adlı film ile Birsen Çiçek Odabaşı ve Arif Çatal’a verildi. Birsen Çiçek Odabaşı ve Arif Çatal ödülünü oyuncu Hacı Ali Konuk’tan aldı. Konuk yaptığı konuşmada, “Kültür gittiği her yeri yeşillendiren bir damla gibidir. Burada kitle iletişim araçlarını kullanan HAK-İŞ Konfederasyonu’na çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Birsen Çiçek Odabaşı ise ödülü Arif Çatal ile birlikte aldıklarını belirterek, “Biz bu filmimizde üyelerimize HAK-İŞ’i sorduk ve onların dilinden HAK-İŞ’i anlatmaya çalıştık. Ödülümüzü daha büyük ve daha güçlü HAK-İŞ için HAK-İŞ ailesi adına alıyor, teşekkür ediyoruz” dedi.
Sendikacı Gözünden kategorisinde “Kadın Hayattır” filmi ödüle layık görüldü. Semra Yeşilyaprak ödülünü HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız’dan aldı. Yeşilyaprak konuşmasında, “Burada çok emek var, çok güzel bir program. Burada bulunan tüm sanatçılarımıza ve yöneticilerimize çok teşekkür ediyorum. Hayatın her noktasında emek vardı. Emekte kadın da vardı. Emeğimiz ödüle layık görüldü için gurur duyduk teşekkür ediyorum” dedi. HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız ise “Sendikacı Gözünden kısmında yer alacak filmlerimizin sayılarının artmasını istiyoruz. İnşallah bu kategorideki daha çok film yer alır” diye konuştu.
Sendikacı Gözünden kategorisinde ödül alan bir diğer film ise “Emeğin Yareni Çay” filmi oldu. Recep Dere ve Mustafa Yılmaz’a ödülünü HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay tarafından takdim edildi. Dere, “Konfederasyonumuzun Genel Başkanı Mahmut Arslan’a çok teşekkür ediyorum. Bu ödülü Hizmet-İş Sendikası adına alıyorum. Kısa filmlerimizde yer alan tüm oyuncular kendi yöneticilerimiz ve üyelerimizden oluşmakta. Buradan tüm yöneticilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Sendikacı gözünden kategorisinde “Bir Damla Kan Bir Can” filminin ödülü Murat Erbaş’a verildi. Erbaş’ın ödülü Yönetmen İsmail Güneş tarafından takdim etti.
Engel(siz)siniz filmi Sendikacı Gözünden kategorisinde ödül alan bir diğer film oldu. Kadir Sağbazar ve Hanifi Karadağ tarafından çekilen filmin ödülünü Kısa Film Yönetmenleri Derneği Başkanı Sidar Serdar Karakaş verdi.
“Önce Emek” isimli filmle yarışmaya katılan Muhammet Çelen’e ödülünü Kan Film Festivali Direktörü Ali Kılıç verdi.
Sendikacı Gözünden kategorisinde “Bedel” adlı film ödül aldı. Şenol Aydoğdu ödülünü Oyuncu Mehmet Emin Kadıhan’dan aldı.
Halil Büyükyıldırım’ın hazırladığı “Bi Çay” filmi ise Sendikacı Gözünden dalında ödüle layık görülen bir diğer film oldu. Büyükyıldırım ödülünü Oyuncu Fatih Küçük’ün elinden aldı.
“EGO’suz bir EGO Şoförü Hikayesi” ile yarışmaya katılan Umut Emre Çınar ise ödülünü oyuncu Yüksel Ünal’dan aldı.
Sendikacı gözünden kategorisinde “Dünyanın En Güzel Bisikleti” filminin ödülü Bilal Altunbaş’a verildi. Altunbaş’a SETEM Başkanı Mehmet Güleryüz verdi.
Ödül töreninin ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından programa katılan sanatçılara HAK-İŞ 7. Uluslararası Kısa Film Ödül Töreni anısına heykelcik ve plaket hediye edildi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu