ARSLAN: "2018 YILI TAŞERON İŞÇİLERİN KADRO ALDIĞI TARİHİ BİR YIL OLMUŞTUR"

30 Aralık 2018 11:00, Basın


ARSLAN: "2018 YILI TAŞERON İŞÇİLERİN KADRO ALDIĞI TARİHİ BİR YIL OLMUŞTUR"

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 2018 yılı taşeron işçilerin kadro aldığı tarihi bir yıl olmuştur. KİT'lerde çalışan işçiler başta olmak üzere kadro alamayan tüm kardeşlerimiz için mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, Yeni Yıl dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

 “HAK-İŞ olarak, 2019 yılında terörün son bulduğu, kardeşlik; huzur ve güven ortamının egemen olduğu daha güçlü bir Türkiye umut ediyoruz. Ülkemizin huzurunu bozmaya, kaos ve istikrarsızlık ortamı yaratmaya çalışanların oyunlarının boşa çıkacağına inanıyoruz.

 

HAK-İŞ olarak çalışma hayatının her alanında yeni modeller ve yeni politikalar üretme gayreti içerisinde olduk. Çalışma hayatının uzun yıllar boyu kanayan yarası olan taşeron, geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının tespit edilmesi ve çözülmesi hususunda önemli çalışmalara imza attık. Saha çalışmaları ile taşeron işçilerin sorunlarını kaynağından tespit ederek, taşeron işçilerin örgütlenmesine yönelik kampanyalar başlattık ve bu konuda büyük başarılar elde ettik. 2018 yılında taşeronların kadroya geçiş sürecinde sınavların yapılması, sınav sonuçlarına göre kadroların alınması, işçilerin çalıştıkları işletmelerde statülerinin geliştirilmesi hususu konusunda yoğun bir çalışma yaptık. HAK-İŞ olarak 2014 yılında taşeron emekçileri örgütlemek için başlattığımız ve 2018 yılında başarıya ulaşan bu mücadele, çalışma hayatında ve kamuoyunda önemli bir karşılık bulmuştur. Bütün bu süreçlere bakıldığı zaman 2018 yılı bizim için taşeron işçilerin kadro aldığı tarihi bir yıl olmuştur.

 

2019 yılı için belirlenen yeni asgari ücretin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu asgari ücreti tanımlarken nasıl olması gerektiği konusunda asgari ücretin, bir işçinin gıda, konut, giyim, ulaşım, kültür ve sağlık giderlerini asgari düzeyde karşılayacak ücret olduğunu söyleniyor. Ancak bunlar 2 bin 20 TL ile karşılanacak şeyler değildir.

 

1970’li yıllardan kalan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısına itirazımız var.  Komisyonun yapısı değiştirilmeli, çoğulculuk ve katılımcı bir yaklaşımla yeniden yapılandırılmalıdır. Ülkemizin gerçekleri, çalışma hayatının içinde bulunduğu şartlar, işverenlerin ve işçilerin şartları dikkate alınarak asgari ücretin tespit edilmesi, asgari ücretin manasına ve anlamına uygun bir ücret belirleme konusunda daha makul bir noktada bulunulması işverenler açısından daha isabetli olacaktır.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 2018 yılında uluslararası alanda işbirliği içerisinde olduğumuz konfederasyonlarla ve sendikalarla olan ilişkilerimizi arttırdık. Üyesi olduğumuz uluslararası örgütlerin toplantılarına katılarak HAK-İŞ'in görüşlerini ifade ettik. Türkiye Cumhuriyeti sendikal hareketinde 1980 yıllarını baz alırsak ilk defa konfederasyonumuz HAK-İŞ, ITUC Genel Başkan Yardımcılığına seçildi. Bu bizim için, işçi hareketi için ve emek hareketi için çok başarılı bir süreçtir. HAK-İŞ olarak bunun mutluluğunu yaşıyoruz.

Her geçen yıl üyelerimizin güvenini sağlamaya ve bunun bir sonucu olarak üye sayımızı arttırmaya devam ediyoruz. 2018 yılı Ocak ayı ve Temmuz ayında açıklanan sendika üye sayısı istatistiklerinde bunu açıkça gördük. Bir yıl içerisinde yaklaşık 100 binin üzerinde önemli bir artış sağlayarak başarımızı daha da yükselttik.

2018 yılında önemli bir sorunla karşı karşıya kaldık. ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve bu karara karşı çıkan Filistin halkına karşı yapılan silahlı saldırılar sonucunda 60’dan fazla Filistinli kardeşimizi şehit verdik. Kadın, çocuk, yaşlı demeden Siyonist İsrail Devleti katliamlarını zirveye taşıdı. Uluslararası Kudüs ve Filistine Destek Sendikalar Birliği Başkanı olarak bu katliamlara karşı çıktığımızı her platformda dile getirdik.

2019 yılına girerken Arakanda, Doğu Türkistan’da, Yemen’de, Libya’da, Irak’ta, Afganistan gibi dünyanın pek çok ülkesinde yaşayan kardeşlerimiz ve Suriyeli muhacirlerin yaşadığı zorlukları ve zulümleri unutmamalıyız. Bu mazlum ve mağdur kardeşlerimizin acılarını paylaşarak, onları sahiplenerek yeni yıl bilinci oluşturabiliriz. Bu noktada en büyük sorumluluk bizlere düşmektedir. Savaşın eşiğinde kalan mazlum ve mağdur Arakanlı, Doğu Türkistanlı, Yemenli, Libyalı, Iraklı, Afganistanlı ve Suriyeli kardeşlerimizin acılarını paylaşmak ve onların mücadelesine sahip çıkma konusunda kendimizi sorumlu hissetmeliyiz. Çünkü mazlum ve mağdurlara sahip çıkmak, onların acısını yüreğinin en derininde hissetmek herkesten önce biz emekçilerin görevi ve sorumluluğudur.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 2019 yılının, örgütsüzlüğün önüne geçildiği, güvencesiz çalışmanın önlendiği, kayıtdışı istihdamın sona erdirildiği, örgütlenmenin önündeki engellerin bir an önce kaldırıldığı, işsizliğin önlendiği ve iş kazalarının son bulduğu yıl olmasını diliyoruz.

2019 yılının ülkemize, milletimize, insanlığa ve büyük HAK-İŞ ailesine hayırlar getirmesini diliyoruz."

HABERE AİT GÖRSELLER :

30 Aralık 2018 11:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu