YILDIZ, AĞRI'DA HAK-İŞ KADIN EMEĞİ BULUŞMASI'NA KATILDI
Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, 1 Şubat 2019 tarihinde HAK-İŞ Ağrı İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “HAK-İŞ Kadın Emeği Buluşması” programına katıldı.
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Abdurrahim Arvasi Öğrenci Yurdu konferans salonunda gerçekleştirilen program, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulması ile başladı.
HAK-İŞ Kadın Emeği Buluşmasına Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ Ağrı İl Başkanı Ahmet Varol, Öz Güven-Sen İl Başkanı Aysel Çakan, Hizmet-İş İl Başkanı Hakan Yiğit, Öz Sağlık-İş İl Başkanı Hakan Yıldırım, Ağrı Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Atmaca, Ağrı Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Cihan Demir, İŞ-KUR Müdürü Gıyas Güven, Orman İşletme İl Müdürü Ferhat Altun, TEİAŞ Müdürü Maruf Varol, Et Süt Kurumu Müdürü Yılmaz Arslan, Göç İdaresi Müdürü Osman Çırak, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürü Mehmet Şafi Erim, MEMURSEN İl Başkanı Süleyman Gümüşer, Sağlık-Sen Şube Başkanı Fevzi Mağal, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurum müdürleri ve kadın üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.
Program açılışında konuşan Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, sendikacılığın bir uzlaşma, sosyal diyalog, gelişmenin aracı ve unsuru olduğunu söyledi. Yıldız, “Biz doğruyu, pozitifi, nispeti, geleceği, gelişmeyi, barışı, uzlaşmayı arayan bir konfederasyonuz. Çok şükür bunu başarmış bulunuyoruz. Konfederasyonumuz çok yavaş büyüdü. Bütün zor aşamaları aşama aşama kat ederek geldik. Bundan da hiç muzdarip olmadık." diye konuştu.
Yıldız konuşmasında, 2011 yılında 160 bin olan üye sayılarının 700 bine yaklaştığını sözlerine ekledi. Yıldız, “Kadın konusunda bir açılımımız, bir girişimimiz var. Geldiğimiz önemli bir nokta var ama Ağrı’da bunun kat kat yansımasını görmekten ayrıca mutluyuz” dedi.
Yıldız, hiçbir zaman negatif düşünen bir konfederasyon olmadıklarını, her zaman olumlu düşünen iyiyi arayan bir konfederasyon olduklarına vurgu yaptı. Yıldız, “Türkiye'de toplam 20 iş kolu var. HAK-İŞ olarak bu 20 iş kolunun tamamında örgütlüyüz. Biz bugün Türkiye’de bütün emekçi arkadaşlarımızın mücadele edeceği, hakkını arayacağı, toplumsal faaliyetlere katılacağı bir çatıyı oluşturduk. Çünkü biz bütün Türkiye’nin emekçilerine talibiz. Bütün emekçilerin rahatça ve güvenle gelip mücadele edeceği bir evi, bir çatıyı yapmak zorundayız. Çok şükür bunu yapıyoruz. Çatımız da var, ilkelerimiz de var, hedeflerimiz de var. Böylelikle geleceğe daha güçlü yürüyoruz” açıklamasında bulundu.
“684 bin 144 Üyeye Ulaştık”
Yıldız ayrıca önceki gün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2019 yılı Ocak ayı birinci döneme ait açıklanan Sendikal İstatistiklere de değinerek, “Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 22 sendikasıyla toplam üye sayısı 684 bin 144 oldu. Bu bizim için yeterli değil. Genel Başkanımızın koyduğu hedef, ortaya koyduğumuz ilkeler ve mücadele çerçevesinde bu bizim kulağımızın üzerine yatacağımız bir rakam değil. Çünkü Türkiye’de 14 milyon işçi var. Bunun için bizim gece gündüz çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.
HAK-İŞ olarak, Türkiye’de ki karar verme süreçlerinde aktif rol aldıklarını sözlerine ekleyen Yıldız, “HAK-İŞ olarak uluslararası alanda bir başarıya daha imza attık. HAK-İŞ Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 4. ITUC Kongresinde yapılan seçimlerde ITUC Başkan Yardımcısı oldu” dedi.
Yıldız, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için HAK-İŞ olarak uzun ve zorlu bir mücadele verdiklerini hatırlatarak, bu mücadelenin sonucunda 1 milyona yakın işçinin kadroya alındığını ve bunu da HAK-İŞ’in ilkelerine, değerlerine bağlı olarak yıkıp dökmeden başardıklarını hatırlattı.
HAK-İŞ’in kadını suçlayan, toplumu ve kültürü suçlayan bir yaklaşıma karşı çıktığını belirten Yıldız, “Biz ilkelerimizi buraya da uyguladık. Bizim için suçlama, suçluyu arama yoktur. Bizim için negatif düşünme yoktur. Onun için biz bu kadın açılımını yaptık. Bugün onun için üye sayımızın dörtte birini kadınlar oluşturuyor. Bu yönümüzle sadece Türkiye’yi değil dünyayı da şaşırtmaya devam ediyoruz” dedi.
“Hepimiz Farklıyız Ama Haklarda Eşitiz”
Yıldız konuşmasını “Kadın katılımıyla zirve yapacak bir örgüt haline geldik. Kadınların gönüllü ve istekli katılımıyla gerçekleştirilen bir süreçle buraya geldik. Bizim tarihimizde kültürümüzde inancımızda kadın son derece önemlidir. Biz kadınlarımızla gurur duyuyoruz ve onlara çok yüksek değer veriyoruz. Bütün yaptıklarımız bunun göstergesidir. Hepimiz farklıyız ama haklarda eşitiz. Kültürümüz de dinimiz de sendikacılık da böyle söylüyor. Hak varsa bir yerde adalet vardır. Dolayısıyla bunu sağlamak zorundayız” sözleriyle tamamladı.
Programda konuşan HAK-İŞ Ağrı İl Başkanı Ahmet Varol yaptığı konuşmada, “HAK-İŞ Konfederasyonumuz kurulduğu günden bu güne kadar kadın ve erkeği ile birlikte, toplumun en küçük yapı taşı olarak aileden başlayarak adaletin ve hakkaniyetin tüm insanlığa yayılması için mücadele veriyor. Bu sayede sorunlara kalıcı çözümler üretebiliriz” dedi.
“Biz Kadını Güçlendirirken Aileyi de Güçlendirmeye Çalışıyoruz”
Konfederasyonumuz Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin yaptığı konuşmada HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından 8 ilde gerçekleştirilen “Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi” hakkında bilgiler verdi. Zengin, “2009 yılında HAK-İŞ'in kadın üye oranı yüzde 2 idi. Bugün yüzde 25 kadın üye oranına ulaştık. Bugün geldiğimiz noktada bazı sendikalarımızın il başkanları kadındır. Özgüveni olan, temsil kabiliyeti olan kadınlarımız var. Sendikalarımızın yönetim kurullarında kadınlar var. HAK-İŞ Kadın Komitesi ulusal ve uluslararası arenada kadına yönelik çalışmalarını hız kesmeden sürdürmektedir. HAK-İŞ olarak kadının toplumdaki rol ve statülerini artırmaya yönelik eğitim, çalıştay ve kampanyalar düzenlemekteyiz. Biz kadını güçlendirirken aileyi de güçlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Kadınların sendikal hayata katılmaları için çalışma yürüttüklerini ifade eden Zengin, 10 ilde 81 ili kapsayan eğitimlerin yapıldığını aktardı.
Zengin sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadın fıtratı gereği tüm yaratılanlara anne gözüyle bakmaktır. Bizim kültürümüzde ve köklerimizde cinsiyet ayrımcılığı yoktur. Toplumsal cinsiyet ayrımcılığı noktasında yapılacak adımlar var. Yapmamız gerekenler de var. Bu noktada HAK-İŞ'in 'Fıtratta haklılık, haklarda eşitlik' diye bir sloganı var. Kadın kadın vasfını yitirmeden erkekleşmeden, fıtratını kaybetmeden adalet istiyoruz. Kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması, kadının veya erkeğin vasfının göz önüne alınarak sistemin ona göre oluşturulması lazım"
Programda konuşan Öz Güven-Sen Ağrı İl Başkanı Aysel Çakan ise, HAK-İŞ Kadın Emeği Çalıştayına hoşgeldiniz diyerek sözlerine HAK-İŞ li olmaktan büyük bir gurur duymaktayım. Sendikacılığın okulu yok, kitabı yok, başarılı olmanın sırrı gönüllülük esasıyla çalışarak üyelerimizin gönüllerine girmektir dedi .
Program, düzenlenen panelinin ardından son buldu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu