ARSLAN, ÖZ İPLİK-İŞ SENDİKAMIZIN 13. OLAĞAN GENEL KURULU’NA KATILDI

09 Şubat 2019 11:21, Haberler


ARSLAN, ÖZ İPLİK-İŞ SENDİKAMIZIN 13. OLAĞAN GENEL KURULU’NA KATILDI

ARSLAN: “ÖZ İPLİK-İŞ SENDİKAMIZ TEKSTİL İŞÇİLERİNİN UMUDU VE GELECEĞİ OLMUŞTUR”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 9 Şubat 2019 tarihinde Ankara’da düzenlenen Öz İplik-İş Sendikamızın 13. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Arslan, genel kurula hitaben yaptığı konuşmada, “Öz İplik-İş Sendikamız HAK-İŞ’in en önemli sendikalarından birisidir. Son 4 yılda üye sayısını yüzde 25 arttıran nadir sendikalarımızdan bir tanesidir. Öz İplik-İş Sendikamız tekstil işçilerinin umudu ve geleceği olmuştur” dedi.

Öz İplik-İş Sendikası 13. Olağan Genel Kurulu’na Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcılarımız Mehmet Şahin, Settar Aslan, Mustafa Toruntay, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın genel başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Öz İplik-İş Genel Başkanı Murat İnanç ve yönetim kurulu üyeleri, delegeler ve basın mensupları katıldı.

Genel Kurulda divan başkanlığını HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin yaparken Divanda, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özüpek, katipler Saime Elma, Özlem Öktem yer aldı.

Öz İplik-İş Sendikası 13. Olağan Genel Kurulunda Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, bir konuşma yaptı. İnanç, genel kurulda aday olmayacağını açıkladı. Sendika Genel Sekreteri Rafi Ay da salonda coşkuyla karşılanan konuşmasında, yeni dönemde yönetime talip olduğunu açıkladı. 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konuşmasının başında 15 Temmuz başta olmak üzere vatan savunmasında şehit olanları ve gazileri andı. Arslan, “15 Temmuz Türkiye’yi işgal ve darbe girişimini unutmayacağız, unutturmayacağız. Ülkemize, milletimize ve demokrasimize sahip çıkmak için meydanlara çıkan ve bu uğurda şehit ve gazi olanları rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

Arslan, “Öz İplik-İş Sendikamız HAK-İŞ’in en önemli sendikalarından birisidir. Son 4 yılda üye sayısını yüzde 25 arttıran nadir sendikalarımızdan bir tanesidir. Öz İplik-İş Sendikamız tekstil işçilerinin umudu ve geleceği olmuştur” diye konuştu.

“Hedefimiz 1 Milyon Tekstil İşçisinin Umudu Olmak”

Tekstil iş kolunda 1 milyondan fazla çalışanın olduğunu vurgulayan Arslan, “Tekstil sektöründe çalışan 1 milyon 42 bin işçinin sadece 90 bini sendikalı. Bu sayının artması için mücadelemizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde inşallah Öz İplik-İş Sendikamızı birinci olarak görürüz. HAK-İŞ olarak bu başarı hikayesinden büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyoruz. Hedefimiz, son açıklanan istatistiklere göre üye sayısı 30 bini aşmış olan Öz İplik-İş Sendikamızın üye sayısını arttırmak, 1 milyona yakın tekstil işçisinin umudu olmak, onlarla kucaklaşmak ve sendikamızın çatısı altına almaktır” sözlerine yer verdi.

Tekstil sektörünün geleneksel bir sektör olduğunu vurgulayan Arslan, “Tekstil iş kolu ihracat ve ithalatta önemli bir yeri olan sektörümüzdür. Son yıllarda özellikle pamuk üretiminde hızlı bir artış görüyoruz. Bununla birlikte hazır giyimdeki gelişmeler gelecekle ilgili umutlarımızı arttırmaktadır. Bu gelişmeler tekstil sektörünü olumlu yönde etkilemektedir” ifadelerini kullandı.

“Örgütlenme Yoksa Sendikacılık Olmaz”

4. ITUC Dünya Kongresinde ITUC’un en temel gündeminin “İşçilerin gücünü inşa et, kuralları değiştir” olduğunu anlatan Arslan şöyle devam etti: “ITUC Genel Kurulunda gündem örgütlenme üzerine şekillendi. Çünkü bütün dünyada sendikal hareketin birinci gündemi örgütlenmektir. Örgütlenme yoksa sendikacılık olmaz. Önümüze çıkan engeller bizi örgütlenmekten alıkoymamalı. Örgütlülük yoksa sözleşme de yoktur, gelecek de yoktur, ücret de yoktur. Sendikalarımızın üye sayısına bakmaksızın örgütlenmek zorundayız. Koşarak, durmadan koşarak hedefe ulaşmamız gerekiyor. Bunu başarabilecek enerji, irade, coşku ve heyecan görüyorum. Bu imkanı değerlendirip tekstil iş kolunda en büyük sendika olma hedefini gerçekleştirmeliyiz. Mazeretlerin arkasına sığınmadan gösterilen çabalar Öz İplik-İş Sendikamızı önemli bir noktaya taşımıştır. Bu başarıyı sıçrama tahtası olarak görerek daha ileriyi hedeflememiz gerekiyor.”

“HAK-İŞ Plaketini Hay Market Anıtına Onurla Astık”

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nün simgesi olarak kabul edilen ABD’nin Chicago kentindeki Hay Market anıtına Konfederasyonumuz HAK-İŞ plaketini onurla astık” diyen Arslan, “Bu mücadele için çalışan Illionis İşçi Kurumu 1 Mayıs geleneğini yaşatmak için kurulmuş bir kurumdur. Bu kurum, nadir konfederasyonların isimlerin adını anıta takmaktadır. Anıtta toplam 10 konfederasyon var. Bunlardan bir tanesi de HAK-İŞ oldu. Türkiye’nin sendikal hareketini yakından takip edenler, Türkiye’nin öncü ve lider kuruluşu olan HAK-İŞ’in Hay Market anıtında yer almasına karar verdiler. Bu HAK-İŞ’in uluslararası alandaki önemli bir başarısıdır” şeklinde konuştu.

“HAK-İŞ ITUC Genel Başkan Yardımcılığına Layık Görüldü”

160 ülke ve 350 tane konfederasyonun üyesi olan ITUC Genel Başkan Yardımcılığı görevine HAK-İŞ’in getirildiğini anlatan Arslan, “HAK-İŞ farklı, özgün ve bütün dünyayı kuşatan anlayışından dolayı bu göreve layık görüldü. Bu tesadüf olamaz. Bu görev başarılı çalışmalarımızdan dolayı ITUC tarafından bize tebliğ edildi” dedi.

“Asgari Ücretin Belirlenmesindeki Sistemin Yeniden Oluşturulması Gerekiyor”

Türkiye’deki asgari ücret tartışmalarının başka bir boyuta taşınması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Asgari ücretin Türkiye’deki uygulamaları ve dünyadaki uygulamaları farklı. Türkiye’deki uygulama, asgari ücret eşittir geçim ücreti. Çünkü 8 milyona yakın insan asgari ücretle çalışıyor. Dünyada asgari ücret uygulanabilecek en düşük, en az ücrettir. Bizim ülkemizde 8 milyonu daha sonra da 15 milyonu ilgilendiren bir noktaya gidiyor. O yüzden asgari ücreti tartışırken, eğer bunu geçim ücreti olarak tartışırsanız geldiğimiz noktadaki asgari ücret yetersiz kalır. Asgari ücretin belirlenmesindeki sistemin yeniden oluşturulması gerekiyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Türkiye genelinde toplu sözleşme yapmak için yapısının değişmesini istiyoruz. İşçilerin ve pek çok işçi temsilcilerinin olduğu bir asgari ücret tespit komisyonunu oluşturmalıyız” diye konuştu.

İşçilerin ücretlerindeki ağır vergi yükünün kaldırılması gerektiğini dile getiren Arslan, “1 Mayıs 2018 kutlamalarımızı bizim için önemli bir tema süslemişti. ‘Vergi adaletsizliğine son verilsin’ demiştik. Özellikle ücretlilerin vergi dilimlerinin kısa sürede bir üst orana çıkmış olması Ocak ayındaki ücretlerimizin Aralık ayına geldiğimiz zaman yüzde 20 ile yüzde 25 arasında azalmış olması bizim için büyük bir handikaptır. Türkiye OECD ülkeleri içerisinde ücretlerdeki vergi yükünün en yüksek olduğu ülkelerden bir tanesidir. Biz hem işletmelerimizin üzerindeki çalışanlarla ilgili olan vergi yükünün azaltılması, hem de asgari ücret düzeyindeki arkadaşlarımızın vergi dilimlerinin en aza indirilmesi konusunda talebimiz ve çabamız var” ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetlerinde kamuda çalışan memurlara, işçilere, emeklilere enflasyonun altında ücretlerin verilmediğini dile getiren Arslan, "Kadroya yeni geçen işçiler için de enflasyon farkının uygulanmasını istiyoruz. Hükümetimizden talebimiz taşerondan kadroya geçen arkadaşlarımızın, KİT’lerde çalışan kadro alamamış arkadaşlarımızın ücret zamlarının enflasyon oranında arttırılması. Bütün taşerondan kadro alan arkadaşlarımızdan, KİT’lerde ve bakanlıklarda çalışan arkadaşlarımızdan taleplerini yazılı olarak aldık ve bir imza kampanyasına dönüştürdük” dedi.

“Değişmeyecek Olan İşçilerimizin Alın Teridir”

Öz İplik- İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, Öz İplik-İş Sendikası 13. Olağan Genel Kurulunun sendikamıza ve çalışma hayatına hayırlar getirmesini dileyerek başladığı konuşmasında; “Öz İplik-İş Sendikası olarak 1978 yılında başlayan kutlu yürüyüşümüzle çok uzun bir yolculuktan bugünlere kadar eriştik. Değişmeyen ve değişmeyecek olan değerlerimiz işçilerimizin alın teridir, hakka olan inancımızdır. Biz bu inanç ve bu değerlerle çalışarak bu değerlerden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Tekstil Sektörü İşsizliğe Çözüm Üreten Bir Sektördür”

Tekstil sektörünün kadınların en yoğun istihdam edildiği sektör olduğunu belirten İnanç, “Tekstil sektörü işsizliğe çözüm üreten bir sektördür. Son istatistiklere bakıldığında bu sektörde 1 milyonu aşkın işçi çalışmaktadır. Neredeyse her 4 kişiden birisi bu sektörde çalışmaktadır. Gelecekte de bu sektör var olacaktır. Tekstil ve hazır giyim sektörü yarının dünyasında da var olacak bir sektördür” şeklinde konuştu.

Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, 13. Olağan Genel Kurulunda aday olmayacağını açıkladı. İnanç, “Bu bir bayrak yarışıdır. Bayrağı devralacak arkadaşların sendikamızı daha ileriye taşıyacağına inanıyorum” dedi.

“Bayrağı Devralmaya Talibim”

Öz İplik-İş Sendikası Genel Sekreteri Rafi Ay, “İşçilerin, sendikaların karşılaştığı tüm zorlukları yaşayarak, tecrübe ederek bugünlere geldim. Şimdi, bayrağı devralmaya talibim. Sendikamızın hızla büyümesinde sahada verdiğim emeğim ve çalışmalarımla huzurunuzda, sizlerden biri olarak,  göreve hazırım” dedi. 

Öncü bir sendika olarak, ilerleyen günlerde, sendikal harekete örnek olacak faaliyetleri üyelerle birlikte harekete geçireceklerini belirten Ay, “Yaşadığımız çağın gelişimden,  ilerlemesinden dolayı, yeni anlayışlarla, yola çıkıyoruz. Farklı bir sendikal modele, hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyoruz. Bugüne kadarki deneyimlerimiz, irademiz, inancımız, cesaretimiz,  bugünkü heyecanımızla karşınızdayız.  Yeni sendikal anlayışa, cesarete, özveriye siz de hazır mısınız” diye konuştu.

Yapılan seçim sonucunda Rafi Ay, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı olarak seçildi.

09 Şubat 2019 11:21, Haberler


© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu