HİZMET-İŞ 13. OLAĞAN GENEL KURULU ULUSLARARASI PANELLE BAŞLADI

22 Şubat 2019 15:51, Haberler


HİZMET-İŞ 13. OLAĞAN GENEL KURULU ULUSLARARASI PANELLE BAŞLADI

 

Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikamızın 13. Olağan Genel Kurulunun ilk günü “Birleşin” temasıyla “Örgütlenmede İyi Uygulama Örnekleri ve Taşeron Sistemine Karşı Çözümler” konulu panelle başladı. 

Hizmet-İş Sendikamızın 13. Olağan Genel Kurul çalışmaları öncesinde “Örgütlenmede İyi Uygulama Örnekleri ve Taşeron Sistemine Karşı Çözümler” konulu panel programı açılış ve protokol konuşmaları ile başladı. Toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Erdem, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, HAK-İŞ Genel Sekreteri Osman Yıldız, Hizmet-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri, Şube, İl, Bölge Başkanları, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve delegelerin yanı sıra Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Beyaz Rusya, Bosna-Hersek, Botswana, Burkina Faso, Cezayir, Cibuti, Eritre, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gambiya, Gana, Irak, İran, Kamerun, Kenya, Kenya, Kosova, Kuveyt, Makedonya, Malavi, Moldova, Moritanya, Nijerya, Pakistan, Rusya,  Rusya, Ruanda, Senegal, Sırbistan /Sancak, Somali, Sudan, Tanzanya, Togo, Tunus, Uganda, Ürdün, Zambiya ve Hırvatistan başta olmak üzere 42 ülkeden sendikacı konuk katıldı.

Genel Kurulun açılış konuşmasını yapan HAK-İŞ Genel Başkanı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genel Kurula gösterilen yoğun katılımdan dolayı teşekkür ederek, Hizmet-İş Sendikasının 41 yıl boyunca gerçekleştirdiği sendikal ve sosyal çalışmalarından büyük bir onur ve gurur duyduğunu ifade etti.

“Dünya Sendikal Hareketini Güçlendirmek İçin Ciddi Bir Çalışma Gerçekleştirmekteyiz”

Hizmet-İş Sendikasının tarihçesi hakkında bilgi veren Arslan, “Hizmet-İş Sendikası 41 yıl önce bugün aramızda bulunan Kurucu ve Onursal Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi başkanlığında kurulan, HAK-İŞ üyesi olan bir sendikamızdır. 52 Şube Başkanı, 22 İl Başkanı, 2 Bölge Başkanı ile Türkiye’nin 81 ilinde örgütlü, 6 bin işyerinde toplu sözleşme yapmaya ehliyetli, önemli bir sivil toplum örgütü ve sendikamızdır. Tüm bunların yanında PSI’ın Türkiye’deki en etkin üyelerinden birisidir. EPSU’nun hem icra kurulu üyesi hem de saygın bir üyesi olarak görevimizi sürdürmekteyiz. Dünyanın değişik coğrafyalarında 50’ye yakın ülkede yaklaşık 60’ın üzerindeki sendika ile ikili işbirliği anlaşmalarıyla, uluslararası tecrübelerimizi başka kardeş ülkelerdeki kardeş işçilerle paylaşmak ve onlarla birlikte dünya sendikal hareketini güçlendirmek için uluslararası alanda ciddi bir çalışma gerçekleştirmekteyiz” dedi.

“Bağımsız ve Özgür Filistin İçin Birlik Kurduk”

HAK-İŞ Genel Başkanlığı ve Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanlığı görevinin yanı sıra Uluslararası Kudüs ve Filistine Destek Sendikalar Birliği Genel Başkanlığı görevini de yürüttüğünü anlatan Arslan, “Bölgemizin en uzun süre devam krizlerinin başında olan Filistin krizine ve siyonist İsrail devletinin Filistin’in topraklarını işgaliyle başlayan, 70 yıldan fazla acılarını paylaşmak, Kudüs’ün özgür ve bağımsız Filistin devletinin ebedi başkenti olması konusundaki mücadelemizden yola çıkarak 2016 yılında Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği’ni kurduk. Birliğimizin genel merkezi İstanbul’dadır. Buradaki sorumluluğumuz Filistinli kardeşlerimize yapılan, kendi topraklarından zorla sürgün edilen Filistinli kardeşlerimizin topraklarına geri dönmesi ve o topraklarda bağımsız, özgür ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması mücadelesine destek vermektir” şeklinde konuştu.

“Dünya Sendikal Hareketinin Sorumluluğunu Üzerimize Aldık”

Aralık ayında Kopenhag’ta gerçekleştirilen 4. ITUC Dünya Kongresinde HAK-İŞ Konfederasyonu’na ITUC Genel Başkanlığı görevi verildiğini anlatan Arslan, “Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC’un 4. Kongresinde konfederasyonumuz HAK-İŞ, ITUC’un Başkan Yardımcılığı görevine seçilerek önemli bir sorumluluğu üzerimize almış durumdayız. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC’un Başkan yardımcılığı görevimiz aynı zamanda dünya sendikal hareketinin de bu anlamdaki sorumluluğu üzerimize aldığımızı göstermektedir. Dünyanın 160 ülkesinde 360 konfederasyonun üye olduğu, 207 milyon üyesi olan bulunduğu dünyanın en büyük işçi örgütü ITUC’un böyle bir sorumluluk vermesinden dolayı başta ITUC’un Genel Sekreteri Sharon Burrow ve ITUC Kongresine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’deki Sendikal Gelişim Dünyanın Dikkatini Çekiyor”

Türkiye’de son yıllarda yaşanan ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel anlamdaki değişim ve gelişimin bütün dünyanın dikkatini çektiğini vurgulayan Arslan, “Türkiye’deki bu olumlu gelişmeler dünya sendikal hareketinin de dikkatini çekmekte ve Türkiye tecrübelerinden pek çok konuda yararlanma taleplerini bize iletmektedirler. O nedenle HAK-İŞ olarak uluslararası alanda da Türkiye’nin başarılarını, Türkiye’nin gerçekleştirdiği önemli reformları paylaşmak, varsa eksikliklerimizi ortaya koymak ve dünyaya bir rol model ülke olma konusundaki çabalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

“Sendikalaşma Oranında Önemli Bir Artış Oldu”

Türkiye’de sendikalaşma oranının son 7 yılda önemli bir artış olduğunu belirten Arslan, “2012 yılında ülkemizde çalışan işçilerin sadece yüzde 8’i sendikalara üye iken, 2019 yılında bu rakam yüzde 14’lere yaklaşmıştır. Bu 7 yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz büyük bir başarıdır. Bu başarı, Türkiye’nin, hükümetimizin ve emekçilerimizin başarısıdır. Bu başarıları, yeni başarılarla taçlandırma konusunda hükümetimizin olumlu bir irade ortaya koymasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Hükümetimizin sendikalaşma konusunda sendikaların üyelerinin arttırılması ve sendikalaşma oranının yükseltilmesi konusunda ortaya koyduğu kararlılık bizim için çok önemli ve çok anlamlıdır. Bunun için Sayın Bakanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Asgari Ücretin Toplu Sözleşme Yapar Gibi Belirlenmesi Gerektiğine İnanıyoruz”

2019 yılı Ocak ayı itibariyle yeni asgari ücret belirlenirken enflasyonun üzerinde bir asgari ücret artırımı sağlanarak dar gelirlilere önemli bir adım atıldığını ve çalışanların hayatını kolaylaştırmaya yönelik bir asgari ücretin belirlendiğini vurgulayan Arslan, “Asgari ücret çalışanların yarısından fazlasını etkilemektedir. Biz Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının değiştirilerek, geniş bir mutabakat ile bir toplu iş sözleşmesi yapar gibi asgari ücretin belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen asgari ücretteki rakamlar ve Türkiye’nin içinden geçtiği dar boğaza rağmen, özellikle sosyal politikalarla, teşviklerle, dar gelirliler ve yoksullara yönelik yeni yeni adımların atılmış olması ülkemizin geleceği açısından ülkemizin iç barışı ve gücü açısından son derece önemli ve anlamlıdır” dedi.

“IMF Anlaşmaları Çalışanların Yoksullaşmasına Yol Açmıştır”

IMF’in Türkiye ve emekçiler açısından olumsuz getirilerine değinen Arslan şöyle devam etti: “17 defa bu ülkede IMF anlaşmaları yapıldı. Maalesef bu anlaşmaların 17’si de Türkiye’de siyasi krizleri, ekonomik krizleri, işçilerin ve memurların daha fazla yoksullaşmasını, adaletsizliklerin daha fazla artmasını, gelir dağılımının daha fazla bozulmasını sağlamıştır. Bir ülkeye IMF girmişse, o ülkede sosyal barış tehdit altındadır. Onlar sadece verdikleri kredileri nasıl geri alırız politikalarıyla ne yazık ki ülkeleri kaosa sürüklemektedirler. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin IMF konusundaki kararlılıklarını son derece önemli buluyorum. Her fırsatta HAK-İŞ olarak IMF ile herhangi bir şekilde anlaşmaya girmeye, anlaşma yolunun açılmasına asla karşıyız. Çünkü biz yıllarca sendikal hareketin içerisinde ‘IMF Türkiye’den defol’ diye uzun mücadeleler, uzun eylemler yaptık. Onun için bir kısım insanların Türkiye’nin yeniden IMF ile anlaşmaya teşvik etmelerinin ardında emek hareketinin, işçi hareketinin, toplumun geniş kitlelerinin yoksulluğa, geniş kitlelerinin dar ve sıkıntılı bir süreci itilmesi demektir. Bu konudaki kararlılığından dolayı hükümetimize ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyor ve bu istikamette devam etmelerini istiyoruz.”

“Taşeron İşçilerin Kadroya Alınması Türk Çalışma Hayatının En Büyük Reformudur”

Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla Türk çalışma hayatının en büyük reformunun gerçekleştirildiğini anlatan Arslan, “Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin tarihinde özellikle endüstri ilişkiler sistemimizdeki çalışma hayatıyla ilgili en büyük reform 2017 yılının sonunda gerçekleşmiştir. Kamuda çalışan ve kamu hizmeti yapan taşeron şirketlerdeki yaklaşık 1 milyona yakın arkadaşımız kamunun işçisi olmuştur. Yerel yönetimlerde belediyelerin ve özel idare şirketlerinin çalışanı, bakanlıklarda ise kadrolu kamu işçisi oldular. Bu çalışma hayatımızda gerçekleştirdiğimiz en büyük reformdur” dedi.

“Pozitif Baktığımız İçin Başarıyoruz”

HAK-İŞ’in geleneksel olarak meselelere pozitif baktığını anlatan Arslan, “Çünkü biz ülkemize inanıyoruz, ülkemizin çalışanlarına güveniyoruz. Ülkemizin potansiyeline güveniyoruz. Ülkemizin dinamik bir ülke olarak bölgesinde güçlü ve etkin bir ülke olarak geleceği şekillendireceğine inanıyoruz. O yüzden biz meselelere pozitif bakmaya çalışıyoruz. Pozitif baktığımız için de başarıyoruz. Pozitif baktığımız için yeni yeni başarıları ve yeni hedefleri elde ediyoruz. İşte bu yeni hedeflerimizden bir tanesi de bu panelinde içinde yer alan yeni bir örgütlenme hamlesidir. Bütün dünyadaki sendikal hareketin örgütlenme konusundaki özgün modellerine Türkiye olarak yaptığımız çalışmalarda katkı vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Sorumluluklarımızla Hareket Ediyoruz”

HAK-İŞ ve Hizmet-İş  Sendikasının sadece bu ülkenin değil, bölgemiz ve küremiz için önemli bir sivil toplum örgütü olduğunu ifade eden Arslan, “Bu sorumluluklarımızla hareket ediyoruz. Demokrasimiz için, özgürlüklerimiz için aynı zamanda geleceğimiz için birleşin derken bu genel kurulumuzun da temasını ‘Birleşin’ teması üzerine kurduk. Yeryüzünün bütün mazlumlarına hakta, adalette, özgürlükte, demokraside birleşin diyoruz. Ülkemizin bütün işçilerinin, emekçilerinin HAK-İŞ’e bağlı sendikalarda birleşin diyoruz. Kadınlar, gençler, engelliler, işsizler ve toplumun bütün kesimlerinin adalette, özgürlükte, demokraside birleşin diyoruz. Konut kapıcılarının, evde çalışan ev işçilerinin, toplum yararına çalışan İŞKUR işçilerinin, bizimle birlikte bu mücadeleye işin başından beri devam eden bütün işçilerimizi sendikamız birleşmeye davet ediyoruz. Bu birleşmenin gerçekleştiği ve Türkiye’de bölgenin en büyük sendikalarından birisi olan hayalimizle birlikte bu genel kurulumuzun da başarılı olmasını diliyoruz.”

“Sosyal Diyaloğu Daha Da Güçlendirerek Çalışmaya Devam Edeceğiz”

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hizmet-İş Sendikamızın 13. Olağan Genel Kurulu kapsamında düzenlenen, sendikal örgütlenmenin dünyada ve ülkedeki mevcut durumunun, taşeron sistemine karşı çözüm önerilerinin ele alınacağı panelin verimli olacağına inandığını söyledi. Türkiye'deki sivil toplumun köklerinin ahilik geleneğine dayandığını belirten Selçuk, sendikacılık kültürünün sivil dayanışmanın ve yardımlaşmanın en güzel örneği olduğunu ifade etti.

Selçuk, AK Parti hükümetleri döneminde ülkede önemli mesafeler kat edildiğini vurgulayarak, çalışma hayatı başta olmak üzere "yapılamaz" denilen birçok reformun hayata geçirildiğini söyledi.

İstihdam teşviklerinin devam ettiğine dikkati çeken Selçuk, “İlave istihdam teşviki kapsamında Şubat-Mart-Nisan aylarında işe alınacak sigortalılar için genişletiyoruz. Bu işçiler için işe alındıkları tarihten itibaren de 3 ay boyunca desteklerini biz karşılıyoruz." diye konuştu.

İlerleyen süreçte güç birliğini artırarak, sosyal diyaloğu daha da güçlendirerek çalışmaya, üretmeye devam edeceklerini belirten Selçuk, “Hizmet-İş Sendikasının 13'üncü Genel Kurulunun hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

“Genel Kurulun Ana Teması Çok Değerli”

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Hizmet-İş Sendikasının 13. Genel kurulunun hayırlara vesile olmasını diliyorum. 13. Olağan Genel Kurulun ana teması çok değerli bir tema. “Birleşin” temasıyla ifade edilen birlik sadece sendikal hareketlerin içinde sağlanması gereken bir şey değil, devletin bekası, ülkenin bütünlüğü, milletin istikbali ve istiklali için hatta onun ötesinde bütün Türk ve islam coğrafyasındaki mazlumların, mazlumiyetinin ortadan kalkması için emeği hak edenin hakkının gecikmeden zamanında verilmesi için birliğinin sağlanması için çok önemli bir şeydir. Birlik olma çağrısı emeğin etrafında toplanan emekçiler için çok değerli ve çok anlamlı. Bugün ve yarın buradan yapılacak olan bu çağrının mutlaka bir karşılık bulacağına yürekten inanıyorum” dedi.

HAK-İŞ’in yalnızca sendikacılık yapmadığını dile getiren Destici, “HAK-İŞ ve Hizmet-İş sadece işçi kardeşlerimizin hakkını aramakla kısıtlı ya da sınırlı sendikacılık yapmıyorlar. Onlar ülkemizin temel meselelerine de milletimizin temel meselelerine de kardeş coğrafyamızın meselelerine de el uzatıyorlar” şeklinde konuştu.

Hizmet-İş Sendikası 13. Olağan Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilen “Örgütlenmede İyi Uygulama Örnekleri ve Taşeron Sistemine Karşı Çözümler” panelinin çok önemli bir panel olduğunu belirten Destici, “Panelde ele alınan konular işçi kardeşlerimiz için en önemli konulardan olan örgütlenme ve taşeron konusudur. Türkiye’de taşeron konusu büyük oranda çözüldü. HAK-İŞ’in buna ne kadar öncülük ettiğinin şahidiyiz” dedi.

Asgari ücretteki artışın Türkiye’deki işçi kesiminin hemen hepsini memnun ettiğini vurgulayan Destici, “Asgari ücret konusunda ufak bir ayrıntı eksik kaldı. Taşeron işçi olup kadroya geçen kardeşlerimiz o dönemde yüzde 4+4 artış olarak anlaşma imzaladılar. Buradaki eksikliğin giderilmesini ve bu kardeşlerimizin de en az Türkiye’de yüzde 20 olarak açıklanan enflasyon rakamlarının üzerinde bir rakamı hak ettiklerine inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

“Yıldız Moderatörlüğünde Panel”

Açılış konuşmalarının ardından, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız’ın moderatörlüğünü yaptığı “Örgütlenmede İyi Uygulama Örnekleri ve Taşeron Sistemine Karşı Çözümler” konulu panel gerçekleştirildi. 

Panelde, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanvekili Av. Hüseyin Öz, ITUC Afrika Temsilcisi Joseph Toe, ILO Temsilcisi Tuba Burcu Şenel, YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cavit Demiral panelist olarak yer aldı.

Panelde konuşan HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, “Hizmet-İş Sendikası örgütlenme konusunda önemli bir başarı yakalamıştır” dedi.

Yıldız, panelde ele alınan örgütlenmede iyi uygulama örnekleri konusunda değerlendirmelerde bulunarak, örgütlenme konusunun dünya çalışma hayatındaki önemini anlattı.

Yıldız ayrıca, taşeron sistemine karşı çözümler konusunda Türkiye’deki ve dünyadaki örnekler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Panelde konuşan Hizmet-İş Sendikası Genel Başkanvekili Av. Hüseyin Öz, “2000 yılının başından 2014 yılının sonuna kadar geçen süre içerisinde taşeron işçilerinin örgütlenmesi konusunda hazırlık yapan ve kafa yoran HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ olarak seri bir şekilde yerimizi aldık. Taşeronların kadro alabilmesi için gece gündüz çalıştık. İşçiler bize güven duydukları için sendikanın şemsiyesi altında toplanmaya başladı. Bu konudaki çalışmalarımız halen devam ediyor” dedi.

22 Şubat 2019 15:51, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu