HAK-İŞ'Lİ KADINLAR ANKARA'DA BULUŞTU
8. ULUSLARARASI KADIN EMEĞİ BULUŞMASI
“FITRATTA FARKLILIK HAKLARDA EŞİTLİK”
HAK-İŞ’li binlerce kadın Ankara'da Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 8. Uluslararası Kadın Emeği Buluşmasında bir araya geldi. Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in sendikal mücadeleyi kadınlarla geleceğe taşımak için çalıştığını belirterek, “Gelin geleceğimizi hep birlikte şekillendirelim. HAK-İŞ olarak elde ettiğimiz kazanımlarımızı çalışma hayatına birlikte taşıyalım” dedi.
HAK-İŞ’in Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde 8. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması, “Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik” temasıyla 6 Mart 2019 tarihinde Ankara'da binlerce üyemizin katılımıyla büyük bir coşku içerisinde gerçekleştirildi. Kadın üyelerimizin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantımıza bürokratlar, sivil toplum kuruluşları ve yaklaşık 2 bin üyemiz katıldı.
HAK-İŞ 8. Uluslararası Kadın Emeği Buluşmasına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcılarımız Mehmet Şahin ve Mustafa Toruntay, HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, AK Parti Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi ve Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Başbakan Eski Yardımcıları Recep Akdağ, Yalçın Akdoğan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, BBP Kadın Kolları Başkanı Meryem Ünsal, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baş, Hizmet-İş Sendikası Onursal Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, MEYAD Başkanı İsmail Akgün, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sedat Yenidünya, İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı Genel Müdürü Erol Tekçe, ILO Çalışma Örgütü Kadın İstihdamı Program Yöneticisi Ebru Özberk Anlı, ILO Proje Asistanı Emel Akalın, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Vakfı Başkanı Lokman Aylar, Tüm İşçi ve Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan ile HAK-İŞ'e bağlı sendikalarımızın genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, HAK-İŞ'e bağlı sendikaların kadın komite başkan ve üyeleri ile binlerce HAK-İŞ üyesi katıldı.
Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. İstiklal Marşının ardından HAK-İŞ Kadın Komitesinin 1 yıllık faaliyetlerini anlatan film gösterimi yapıldı. Film gösteriminin ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan, binlerce kadın emekçiyi selamlayarak bir konuşma yaptı.
“Kadınlar Günü Etkinliklerimizi Her Yıl Yenileştiriyoruz”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ olarak her yıl yenileştirerek gerçekleştirdiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerimizi bu yıl farklı bir formatta gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 8’incisini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Kadın Emeği Buluşması programı kapsamında iki ayrı etkinlik yapıyoruz. Bugün Ankara’da, 8 Mart’ta ise İstanbul’da kadın emeği buluşmasını gerçekleştireceğiz. Temamız geçen yıl olduğu gibi “Fıtratta Farklılık, Haklarda Eşitlik” temasıdır. Bu tema etrafında panelistlerimiz sunumlarını gerçekleştirecekler” dedi.
“Mücadeleye Devam Ediyoruz”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi iki temel mücadele hattı oluşturduklarını, bunlardan birinin taşeron şirketlerde çalışanların kadro alması, diğerinin de mevsimlik işçilerin çalışma süresinin arttırılması mücadelesi olduğunu belirterek, “Bu iki mücadeleyi kararlılıkla sürdürdük ve 1 milyona yakın çalışanın kadro almasını sağladık. Kadro alamayan arkadaşlarımızın ve KİT’lerdeki arkadaşlarımızın sorunlarını çözmek için mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz. Mevsimlik işçilerimizin çalışma sürelerinin 10 aya çıkarılmasını sağlayarak önemli bir başarıya imza attık. Tüm bu başarıların yanında KİT’ler başta olmak üzere taşeron şirketlerde çalışıp kadro alamayan arkadaşlarımız var. Bunların kadro almaları için mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.
“Enflasyon Zammı Talep Ediyoruz”
Taşerondan kadroya yeni geçen işçiler için enflasyon oranında zam farkının uygulanmasını talep ettiklerini anlatan Arslan, “Hükümetimizden talebimiz taşerondan kadroya geçen arkadaşlarımızın, KİT’lerde çalışan kadro alamayan arkadaşlarımızın ücret zamlarının enflasyon oranında arttırılmasıdır. Bütün taşerondan kadro alan arkadaşlarımızdan, KİT’lerde ve bakanlıklarda çalışan arkadaşlarımızdan taleplerini yazılı olarak aldık ve bir imza kampanyasına dönüştürdük. Bu kampanyamız hala devam ediyor” şeklinde konuştu.
“Sendikal Mücadeleyi Kadınlarla Geleceğe Taşımak İçin Çalışıyoruz”
Arslan, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerimiz çerçevesinde kadın emekçilerimiz için yaptıklarımızı, geleceğe ait yeni hedeflerimizi ve çabalarımızı devam ettireceğiz. Kadın komitelerimize HAK-İŞ’in kadın konusunda verdiği mücadeleye daha fazla destek vermesini istiyorum. Kadınların sendikalarda daha etkin olması için, sendikal mücadeleyi kadınlarla geleceğe taşımak için yeni düzenlemeler yapıyoruz” diye konuştu.
“Çalışan Kadınların Sorunlarını Çözmek İçin Birlikte Mücadele Edeceğiz”
Türkiye’nin kadın istihdamı konusunda bulunduğu yerin son sıralarda olduğunu vurgulayan Arslan, “Kadınların çalışma hayatında yer alabilmesi için gereken alt yapının bir an önce sağlanması gerekiyor. O nedenle biz bütün bu olumsuzluklara rağmen 2002’den bu yana yürütülen çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz. Çalışan kadınların, emekçi kadınların sorunlarını ötelemeden, ihmal etmeden çözmemiz gerekiyor. Bunun için birlikte mücadele edeceğiz. Bunun da ilk şartı örgütlenmeden ve sendikalaşmadan geçiyor. Daha sonra da yaptığımız toplu sözleşmelerle bunu güçlendirmemiz gerekiyor. Bütün bu süreçler, HAK-İŞ’te tartışılıyor ve konuşuluyor” dedi.
“Sendikasız Kadınları Mücadeleye Dahil Etmemiz Gerekiyor”
HAK-İŞ’in kadın stratejisi belgesi hazırladığını ve geçen yıl bu çalışmanın güncellendiğini anlatan Arslan, “Yapacak çok şey var. SGK’ya kayıtlı olan 5 milyon kadın emekçi var. Sendikasız, toplu sözleşmesiz, örgütsüz ve kötü şartlarda çalışan milyonlarca kadın var. Bizim bunlara ulaşmamız, onlarla konuşmamız, onları sendikal mücadeleye dahil etmemiz gerekiyor. Sorumluluklarımız çok büyük. HAK-İŞ 160 bin kadın üyesi ve toplam 700 bin üyesiyle önemli bir konfederasyondur. Gelin geleceğimizi hep birlikte şekillendirelim. HAK-İŞ olarak elde ettiğimiz kazanımlarımızı çalışma hayatına birlikte taşıyalım” sözlerine yer verdi.
“Dünya Kadınlar Gününü Kutluyorum”
AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, hayatın zıtlıklar üzerine kurulu olduğunu belirterek, “Hayat bir mücadeledir. Bu mücadele iyi ve kötüler arasında Hz. Adem’den bu yana başlamış ve devam etmiştir. Kadınlarımızın mücadelesinde bunu daha net olarak görebiliriz. Yüzyıllar boyunca kadın, kas gücü olmadığı için hakkını alamamış ve mağdur duruma düşmüştür. Kadınları bir insan olarak, erkeklerle eşit bir insan olarak gören ve düşünceyi başlatan Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’dir” dedi.
“Taşeron Sistemine Karşı Gelenlerden Biriyim”
Taşeronların kadroya geçmesi konusuna değinen Özhaseki, “Kadroya geçen yüzbinlerce kardeşimizin duasını aldık. Bu konuda önemli çalışmalar yürüttük ve taşeron sisteme karşı gelenlerden ve bu konuda mücadele edenlerden birisiyim. Kadınlar gününüzü kutluyorum, gününüz mübarek olsun diyorum” şeklinde konuştu. Özhaseki, seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, projeleri hakkında bilgi verdi.
"8 Mart'ı Sorunlarla Değil, Güzelliklerle Anmak İstiyoruz"
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün dünyanın her yerinde kadının anıldığı ve sorunlarının çeşitli platformlarda tartışıldığı bir gün olduğunu belirterek, "Bizler 8 Mart'ta kadının sadece sorunlarını değil kadının varlığının getirdiği güzellikleri anmak istiyoruz. Bu noktada HAK-İŞ olarak kadına dair konuları tartışıp irdelemek ve çözüm noktasında bir adım daha atmak istiyoruz" dedi.
Demokratik, ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk gibi alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmalarının büyük bir önem taşıdığına dikkati çeken Zengin, "HAK-İŞ olarak bizler medeniyet inşasının işçileri olarak görev yapmaktayız. Kadın haklarının hayata geçirilmesinin önündeki zorlukların aile eğitimi, toplumsal ve kamu hizmeti çalışmaları, siyasi mekanizmalar aracılığı ile çözüleceğine inanıyoruz" diye konuştu.
"Güçlü Kadın Güçlü Toplumdur"
Zengin, "HAK-İŞ Kadın Komitesi olarak ulusal ve uluslararası düzeyde ürettiğimiz bütün söylem ve projelerle amacımız, iş yaşamında kadınların “fıtratta farklılık haklarda eşitlik” sloganımızla eşit fırsatlara ulaşmasının önündeki engelleri kaldırmak ve cinsiyetler arasında sağlam bir adaletin sağlanmasına katkıda bulunmaktır. Biz, sendikal hareketi ve kadınlarımızın onurlu mücadelesini, ideolojik bir sapma ile tarihimizden koparma çalışmalarına rağmen, ısrarla tarihsel genlerimizden yeni sendikal değerler çıkarmaya çalışıyor, geleceğimizi tarihi birikimimizle inşa ediyoruz. Bu amaçla geleceği birlikte inşa etmek için kadınlarımızı sendikal örgütlenmede daha aktif olmaya davet ediyorum. Güçlü kadın güçlü toplumdur diyerek, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum" ifadelerini kullandı.
Protokol konuşmalarının ardından HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından sendikacıların kadınlara bakış açısını anlatan "Sendikacı Gözüyle Kadın" filminin gösterimi yapıldı.
Konuşmaların ardından, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gonca Bayraktar Durgun’un moderatörlüğünde çeşitli konularda bir dizi panel gerçekleştirildi.
“HAK-İŞ’in Panelinde Olmaktan Onur Duyuyorum”
Panel Moderatörü Gonca Bayraktar Durgun, “Çalışma hayatının her alanında örnek politika ve uygulamalarıyla örnek olan ve sorun çözme odaklı bir yaklaşım sürdüren ve bu bağlamda ekonomik istikrara destek veren, özellikle kadın-erkek, Türkiye sevdalısı insanları yakından ilgilendiren Türkiye’nin demokratikleşme çabasının önemli bir aktörü olan ve çalışma hayatının bugünü ve geleceği için var olan sorunları çözmeye çalışan lider bir sendikacılık modeli oluşturmaya çalışan ve yürüttüğü çalışmalarda önemli aşama kat etmiş bir lider sendika olan HAK-İŞ’in bu panelinde olmaktan büyük bir onur duyuyorum” dedi.
Durgun, “HAK-İŞ’in örnek uygulamaları sonucunda bütün kadınlarımızı sendikalı kadın lider olarak görüyorum. HAK-İŞ kendi kadın üyelerini çok yakından tanıyor ve kadınlara yönelik birçok proje üretiyor. Biz akademisyenler olarak HAK-İŞ ile birlikte çalışmaktan ve burada olmaktan dolayı gurur duyuyoruz” diye konuştu.
“Metropollerde Kadına Yönelik Politikalar Artmaktadır”
Panelist İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Ayataç "Şehirleşme ve Kadın" konulu panelde kadınların şehirleşmedeki rolü ve önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ayataç, güvenli ve sağlıklı bir ortam oluşturulmasına dikkati çekerek, “Dünya nüfusu ve Türkiye nüfusu dikkate alındığında yüzde 50’ye yaklaşan bir gruptan bahsediyoruz. Burada metropollerde kadın olma ve bu sonuçlara bağlı olarak güvenlik ve kamusal mekanlarda kadın olma konusuna odaklanmak istiyorum. Metropollerde kadınlara yönelik politikaların uygulanabilirlik oranı yüzde 39’dur. Şehir plancıları ve mimarlar tarafından özellikle kadınların ve kız çocuklarının güvenliğine yönelik projeler giderek artmaktadır” ifadelerine yer verdi.
“HAK-İŞ Kadınlara Kıymet Veren Bir Konfederasyon”
Panelist Özlem Albayrak, "Yeni Medya, Teknoloji ve Kadın" konulu panelde kadınların yeni medya ve teknoloji kullanımı ele alındı.
Panelde, “Yeni Medya, Teknoloji ve Kadın” ve medya’nın tarihsel gelişimi konusunda bilgiler veren Özlem Albayrak, “HAK-İŞ nitelik ve nicelik açısından kadınların önünü açan, kadınlarımıza kıymet veren bir konfederasyondur. Medyada her zaman kadının konumu, çalışan kadınların sorunları konuşulur. Yeni Medya, Teknoloji ve Kadın üçü bağımsız gözüken başlıklar ama aralarında özel bir bağ var. Medya hem avantajı hem de dezavantajı birlikte getiriyor. 20. Yüzyılın ikinci yarısında başlamış olan internetle birlikte kadın hakları konusu yayılmaya başladı. Küreselleşmeyle birlikte ilk defa aile ve kadının ailedeki rolü belirmeye başladı. Aile olmadan bir toplumun şimdiye kadar nasıl devam ettirileceği konusunda insanoğlunun hiçbir fikri yoktu. Bunun tek yolu ailedir” diye konuştu.
“Diploma ve İstihdam Beklentisi Var”
Panelist Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Neşe Yıldız, "Eğitimin Kadınların Kariyer ve Katılımı Üzerindeki Etkisi" konulu panelde eğitimin kadınların kariyeri hakkında önemli konulara değindi.
“Eğitimin Kadınların Kariyer ve Katılımı Üzerindeki Etkisi” konusunda açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Neşe Yıldız, “Herkesin bildiği gibi ‘Başımıza ne geldiyse eğitimsizlikten geldi’ diye bir söz var. Kadınların işgücü piyasasına katılım oranı ülkemizde çok düşük. Eğitim düzeyine baktığımızda bu oran iki katına çıkıyor. ILO’nun geçen sene Ortadoğu ülkelerinde gerçekleştirdiği proje sonucunda bir değerlendirme yapıldı. Kadınların eğitime katılımları artmakta ama istihdam ve işgücü piyasasına katılımda aynı artış söz konusu değil. Bununla ilgili bir değerlendirme yapıldığında ise birtakım kültürel kısıtlılıklar, ulaşım, güvenli çalışma ortamının olmaması, çocuk bakımı gibi cevaplandırılamamış sorular var. Ülkemizde eğitim, diploma ve sonunda istihdam beklentisi var. Kadınlarımızın eğitime vermiş olduğu değer çok önemli. HAK-İŞ, çalışmaları, projeleri, ilkeleri ve değerleriyle katlanarak büyüme sürece içerisindedir” dedi.
“Kadınlar Eğitimlerin Artmasını ve Yaygınlaştırılmasını İstiyor”
Panelist, Eda Güner, "Sendikal Eğitimin Çalışan Kadınların Gelişimine Etkisi: HAK-İŞ'li Kadınlar" konulu panelde sendikal eğitimin çalışan kadınlar üzerindeki etkilerini anlattı.
Güner, “Sendikalarımız düzenli olarak kadınlara yönelik mesleki eğitim, çalışanları hakları ve birçok konuda eğitim gerçekleştiriyor. Kadınlarımız bu tür eğitimlerin artmasını ve yaygınlaştırılmasını istiyorlar. HAK-İŞ olarak bizler kadınlara kariyer ve sorumluluk alması konusunda önemli katkılar sunuyoruz. Bu konuda olumlu dönüşler alıyoruz. HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından yürütülen projelerin sonunda bir saha çalışması yaparak anket çalışmaları düzenliyoruz. Üye kadın çalışanlarımız sendikaları ve özellikle HAK-İŞ Konfederasyonumuzu çalışma hayatının önemli bir aktörü olarak görüyorlar” şeklinde konuştu.
"Kadının İş Hayatına Girmesiyle Birlikte Algılarda Değişimler Yaşandı"
Panelist Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nergis Dama, "İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması" konulu panelde iş ve aile yaşamının uyumu hakkında bilgiler verdi.
“İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması” konusunda detaylı açıklamalarda bulunan Dr. Nergis Dama, “Çalışan kadın meselesi ilk olarak 1970’lerde başladı. Kadın başta kırda, tarlada çalışıyordu. Sonradan kente göç ile birlikte ekonomik koşullar, değişen algı ile birlikte ailelerde ekonomik sıkıntılar yaşanmaya başladı. Tek kişinin çalışmasıyla aile içerisinde ekonomik düzen sağlanamadı. Kadının iş hayatına girmesiyle birlikte algılarda değişimler yaşandı. Bugün geldiğimiz noktada kadınların ekonomik yaşama katılımı kolaylaştı. Kadın iş piyasasına girmesiyle birlikte annelik rolünü unutmaması için kurumsal politikalar konusunda kararların alınması gerekli” şeklinde konuştu.
Panelin ardından HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin tarafından sonuç bildirisi okundu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu