ARSLAN, "BÜYÜK GERİ DÖNÜŞ YÜRÜYÜŞÜNÜN BİRİNCİ YILDÖNÜMÜNDE FİLİSTİN HALKI İLE TAM BİR DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ"

30 Mart 2019 15:21, Basın


ARSLAN, "BÜYÜK GERİ DÖNÜŞ YÜRÜYÜŞÜNÜN BİRİNCİ YILDÖNÜMÜNDE FİLİSTİN HALKI İLE TAM BİR DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ"

 

HAK-İŞ Konfederasyonu ve Uluslararası Kudüs ve Filistine Destek Sendikalar Birliği  Başkanı Mahmut Arslan, büyük geri dönüş yürüyüşünün birinci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Filistin halkı ile tam bir dayanışma içerisindeyiz" dedi.  

 

HAK-İŞ Konfederasyonu ve Uluslararası Kudüs ve Filistine Destek Sendikalar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, Büyük Geri Dönüş Yürüyüşünün birinci yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

 

            "İsrail’in, 30 Mart 1976'da ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesinde yaşayan İsrail vatandaşı Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasının akabinde, Filistin Halkının işgal devletine direnişinin sembolü haline gelen 30 Mart Toprak Günü’ne yine hüzün içerisinde  giriyoruz.

 
            Siyonist İsrail’in 30 Mart 1976’da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziye el koymasının ardından yaşanan olayların protesto edildiği “Toprak Günü”nde, Filistin halkı ile dayanışma içerisinde olmak için dünyanın her yerinde protesto gösterileri yapılıyor. Bu barışçıl gösteriler, ABD’nin Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması kararından sonra,  abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında devam ediyor.


ABD Yönetimi Filistin Konusunda Tarafsızlığını Kaybetmiştir


            ABD Büyükelçiliğinin işgal altındaki Kudüs’e nakledilerek, Kudüs’ün işgalci, İsrail’in başkenti olarak kabul edilmesi zamanının, İsrail Devletinin kurularak, Filistin’in işgal edilmesinin 70’inci yıldönümü (15 Mayıs 1948- Nekbe- Büyük Felaket) ile aynı güne denk getirilmesi, ABD yönetiminin, Filistin Halkının çektiği acıları, göstermiş oldukları şanlı direnişi anlamadığının göstergesidir. ABD yönetimi, artık Filistin-İsrail anlaşmazlığı konusunda tarafsız değildir. İşgalci İsrail’den yana tarafını açıkça belli etmiştir.


            BM’nin Gazze raporuna göre İsrail Savaş Suçu İşlemektedir. BM 2018 Gazze Protestoları Bağımsız Soruşturma Komisyonu, yayımladığı raporda, İsrail askerlerinin, abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında geçen yıl düzenlenen barışçıl "Büyük Dönüş Yürüyüşü" gösterilerindeki ihlallerinin savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar kapsamına girebileceğini duyurmuştur.
            Gösterilerin başladığı 30 Mart'tan, 31 Aralık 2018'e kadarki dönemi içeren raporda, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi sınırındaki gösteriler sırasında Filistin’li sivillere kasten ateş açarak 189'unu şehit ettiği, 6 bin 100'ünü de yaraladığı belirtilerek, gösteriye katılan Filistinlilere ateş eden İsrail askerleri hakkında acilen soruşturma başlatılması çağrısı yapmıştır.


           

            Şehit edilen ve yaralanan sivillerin çoğunun İsrail güvenlik güçleri için "yakın bir tehdit" oluşturmadığı vurgulanan raporda, ayrıca 3 bin 98 Filistinli sivilin de şarapnel parçaları, plastik mermi ve göz yaşartıcı bombalarla yaralandığı raporda kaydedilmiştir.
İsrail askerleri ise "Sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halka gerçek mermilerle ateş açıyor.


            Birleşmiş Milletler‘in (BM) "Evlerine geri dönmeyi ve komşularıyla huzur içinde yaşamayı arzulayan mültecilerin, mümkün olan en yakın zamanda bu arzularını gerçekleştirmelerine izin verilmeli ve geri dönmemeye karar verenlerin arazileri için tazminat ödenmeli" şeklindeki 194 sayılı kararını ise İsrail reddetmeye devam ediyor.


            Uluslararası Kudüs ve Filistine Destek Sendikalar Birliği Başkanlığını da yürüten, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, ABD’nin Büyükelçiliği’ni Kudüs’e  taşıma kararının ardından 30 Mart 2018 tarihinde  başlatılan Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’nün 1. Yıldönümü dolayısıyla, öncelikle İşgal altındaki topraklarda onurlu direnişlerine devam eden Yiğit Filistin halkını selamlıyoruz.


            Zulmün hiçbir zaman payidar olmayacağı anlayışıyla, işgalci İsrail Devletini;


• Bütün uluslararası resmi raporlara göre ekonomisi çökme eşiğine gelmiş olan Gazze’deki ablukayı bir an evvel kaldırmaya,

• İşgal ettikleri topraklardan geri çekilmeye,

• Hukuksuz işgal nedeniyle topraklarını kaybeden, yurtlarından ayrılan Filistin halkının evlerine dönmesi için gerekli tedbirleri almaya, dönmek istemeyenler için ise tazminat ödemeye  ve BM tarafından alınan 194. Sayılı karara uymaya davet ediyoruz.
Uluslararası Kudüs ve Filistine Destek Sendikalar Birliği Başkanlığı ve HAK-İŞ Konfederasyonu, Başkenti Kudüs olan Özgür ve Bağımsız Filistin Devleti kuruluncaya kadar Filistin halkı ile dayanışmaya devam edecektir.


YAŞASIN ÖZGÜR FİLİSTİN

YAŞASIN TÜRK VE FİLİSTİN HALKLARININ DAYANIŞMASI"

HABERE AİT GÖRSELLER :

30 Mart 2019 15:21, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu