ARSLAN, VİYANA’DA FİLİSTİN’E DESTEK TOPLANTISINDA KONUŞTU
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 20-24 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen ETUC 14. Kongresi için bulunduğu Avusturya’nın Başkenti Viyana’da Avusturya Konfederasyonu (OGB) tarafından düzenlenen Filistin’e Destek toplantısına katılarak burada bir konuşma gerçekleştirdi.
ETUC Kongresindeki katılımcıların Filistin’de yaşanan insani drama karşı desteklerini almak, ETUC ve diğer sendikalarla birlikte barışı tesis etmek için nasıl daha etkili olunabileceğini tartışmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan insan ve işçi hak ihlalleri, abluka altındaki Gazze’de yaşanan insanlık dramı, İsrail’in Filistinlileri sömürüsü konularında katılımcılar bilgilendirildi.
Toplantıda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, toplantıyı düzenleyen ve Filistin konusunda inisiyatif alan Avusturya OGB Konfederasyonuna teşekkürlerini iletti.
Arslan, HAK-İŞ Genel Başkanlığının yanı sıra Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği Başkanlığını da yürüttüğünü ve HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Filistin’e destek amacıyla ciddi çalışmalar gerçekleştirildiklerini söyledi.
Filistin’de eşit iki tarafın olmadığını, bir tarafta işgal ve baskı altında olan orijinal toprakların sadece yüzde 12’sine sıkıştırılmış Filistinliler, diğer tarafta işgalci bir devletin olduğunu belirten Arslan, bu durumda sağlıklı diyalog kanalları kurmanın imkansız olduğunu ve bu konuda bir mutabakat oluşturulması gerektiğini anlattı.
HAK-İŞ olarak Filistin Konfederasyonu ve İsrail Konfederasyonları arasındaki işbirliğinin arttırılması konusunu ve Avrupa seviyesinde yapılabilecek etkinlikleri desteklediklerini anlatan Arslan, “Gazze'de 2 milyondan fazla insan küçücük bir alana sıkıştırılmış, en temel insani ihtiyaçlara dahi erişimleri engellenmektedir. Kontrol noktalarında İsrailli askerler Filistinlilere çeşitli tacizler ve işkenceler yapmaya devam ediyorlar. Durum böyleyken ETUC'un öncelikle taraf tanımlarını doğru yaparak Gazze'deki ablukanın kaldırılması, illegal yerleşimlerin durdurulması ve İsrail'in gerçekleştirmeye devam ettiği insan hakkı ihlallerini durdurması gerektiğini kesin bir dille ifade etmesi lazımdır” ifadelerini kullandı.
Avrupa Konfederasyonları olarak Avrupa Birliği düzeyinde İsrail’e karşı, İsrail’de faaliyet gösteren şirketler ve ticaret anlaşmaları yoluyla ne tür baskılar yapılabileceği tartışıldı. İşgal altındaki Filistin topraklarında üretilen malların, İsrail ürünü olarak Avrupa pazarında satılıyor olması eleştirilerek bunun engellenmesi için devletlere çağrı yapıldı.
Toplantıda İtalya, İspanya, Hollanda, Belçika, İsveç Konfederasyonlarının temsilcileri de söz alarak ETUC'un Filistin sorununun çözümünde daha aktif rol alması gerektiğini, Filistinli çalışanların şartlarının iyileştirilebilmesi için İsrail’e Uluslararası Sendikalar ve Avrupa Birliği kanalıyla baskılar yapılması gerektiği ifade edildi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu