DEĞİRMENCİ, “KADIN ÜYELERİMİZİN HAKLARINI UNUTMADAN ÇALIŞMALARIMIZA YÖN VERİYORUZ”

29 Kasım 2019 15:00, Haberler


DEĞİRMENCİ, “KADIN ÜYELERİMİZİN HAKLARINI UNUTMADAN ÇALIŞMALARIMIZA YÖN VERİYORUZ”


Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci, HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komitesi öncülüğünde ve Konfederasyonumuza bağlı Özçelik-İş Sendikamızın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Çalışma Hayatı ve Sendikal Hayatta Kadın’ konulu eğitim seminerine katıldı.

Seminere, Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül ve çok sayıda kadın üyemiz katıldı.

Genel Başkanı Yardımcımız Yunus Değirmenci, kadınların iş yaşamında aktif olarak rol aldıklarını belirterek, “Türkiye’de çalışma hayatında kadın sayısı yüksek olmasına rağmen sendikal temsildeki kadın sayısının azlığı düzenlenen bu eğitim programlarını daha değerli hale getirmektedir. Son yıllarda Türk kadını, kendilerine çizilmiş olan sınırların dışına çıkarak iş yaşamında aktif rol olmaya başlamıştır. Yeryüzündeki cümle varlıktan emeğini esirgemeyen kadınlarımızın bugün çalışma hayatının içerisinde yer almaya başladığını görmek, hatta karar alma mercilerinde onların varlıklarını hissetmek bizleri fazlasıyla mutlu etmektedir” dedi.

“Kadın Güçlüyse Toplum Güçlüdür”

HAK-İŞ olarak güçlü bir toplumun, güçlü bir neslin ancak güçlü bir kadın profiliyle ortaya çıkabileceğine inandıklarını vurgulayan Değirmenci, “Kadın güçlüyse aile güçlü, erkek güçlü, çocuk güçlü ve toplum güçlü demektir. Kadının zayıf olduğu, güçsüz bırakıldığı, geri plana atıldığı toplumlara baktığımız zaman, o toplumların gelişmişlik düzeylerinin ne kadar aşağıda olduğunu görürüz. Bu yüzden kadınlarımızı hem çalışma hayatında hem de sendikal yaşamda daha fazla görmeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

“Kadın Emekçilerimize Büyük İşler Düşüyor”

Kadın çalışanların işyerlerinde karşılaştıkları zorlukları bertaraf etmek için örgütlü bir dayanışma içerisinde olmaları gerektiğini dile getiren Değirmenci, “HAK-İŞ ve bağlı sendikalar olarak, kadının işyerinde yaşadığı zorlukları en aza indirmek için gerek toplu iş sözleşmelerinde, gerekse mevzuat çalışmalarında büyük bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu noktada kadın emekçilerimize büyük işler düşmektedir. Sendikasız, toplu sözleşmesiz, örgütsüz ve kötü şartlarda çalışan milyonlarca kadının yarasına merhem olacak olan yine sizlersiniz. Sizler ‘Haklarımızı istiyoruz, ayrımcılığı reddediyoruz’ demedikçe, kadını öteleyen zihniyet başarısına başarı eklemeye devam edecektir. Sesini değil sözünü yükselten, bilinçli bir sendikal hareketin içerisinde yer alan kadınlarımız Türkiye emek hareketindeki kadınların umudu olmadıkça kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapan cahil bakış açısı devam edecektir” şeklinde konuştu.

HAK-İŞ’in kadınların sendikal harekete katılımının artması için canla başla mücadele ettiğini vurgulayan Değirmenci, “HAK-İŞ, kadınları sadece 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ya da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde hatırlayan bir kurum değildir. Yılın her döneminde kadın haklarını savunan, kadınların ezilenlerden olmaması için kararlı ve ilkeli bir duruş sergileyen bir kurumdur” ifadelerini kullandı.

SGK İl Müdürü Hacı Ali Hasgül ise çalışma hayatındaki kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi.

Hasgül, “Kadınların çalışma hayatı içerisinde olmalarını çok önemsiyoruz. Çalışma hayatında yer alanların 3’te biri şu anda kadındır. Bu sayı giderek artmaktadır. Çalışma hayatındaki kadınlarımıza her zaman pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Doğum yapan kadının iznini toplamda 10 hafta, çoklu doğumda 20 haftaya kadar uzatabiliyor, iş görmezlik ödeneği almasını sağlıyoruz. Dünyada olmayan bir şeyden bahsetmek gerekirse, engelli çocuğu olup da çalışma hayatı içerisinde yer almaya devam eden kadınlarımızın hem gün sayısını yüzde 25 artırıyoruz, hem de engelli raporu aldıktan sonra geçen süre kadar da sınır olmaksızın yaş haddinden düşüyoruz. Bunun dünyada örneği sadece Türkiye’dedir. Bu anlamda hem kültürümüz hem dinimizin gereği kadınlarımız bizim başımızın tacıdır” şeklinde konuştu.

HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, kadına ve aileye ilişkin neler yapılabileceğine dair yol almaya çalıştıklarını belirterek, “2007 yılında HAK-İŞ Kadın Komitesi kurulduğunda üye sayısı yüzde 1 civarındaydı. 2009 yılında 10 bine ulaşan sayımız bugün 170 bine kadar yükselmiş durumdadır. Konfederasyonlardan daha büyük kadın üyeye sahibiz. Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın çoğunda kadın komitesi aktif olarak görev almaktadır. HAK-İŞ Genel Merkezinde kadın komite üyelerimizle birlikte kadın ve aileye dair neler yapılabileceğine ilişkin yol almaya çalışıyoruz. Bu noktada da hem sendikacılık alanında hem de kadınlarımızın eğitimde ilerlemesi anlamında çok yol kat ettik” diye konuştu.

HABERE AİT GÖRSELLER :

29 Kasım 2019 15:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu