“ASGARİ ÜCRETTE ORANSAL ARTIŞLA BİRLİKTE TABAN DA YÜKSELTİLMELİDİR”

29 Aralık 2011 14:00, Basın


                                          “ASGARİ ÜCRETTE ORANSAL ARTIŞLA BİRLİKTE TABAN DA YÜKSELTİLMELİDİR” 

“KOMİSYONUN YAPISI KATILIMCI HALE GETİRİLMELİDİR”

    

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren asgari ücret artışının beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu belirtirken, “Asgari ücrette oransal artışlar sorunu çözmeye yetmemektedir. Oransal artışlar yerine öncelikle tabanın yükseltilerek, kabul edilebilir bir asgari yaşam standardının oluşturulması gerekmektedir” dedi.

   

ARSLAN, 2012 yılında asgari ücret mevzuatına ilişkin olarak bir çalıştay düzenlenmesi kararını olumlu bulduklarını, bunun Komisyonun yapısının katılımcı, demokratik ve temsilde adalet ilkesi dikkate alınarak, ILO ve AB normları ile uyumlu hale getirilmesi için bir fırsata dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti.

   

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

   

                “Toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren asgari ücret, yıllık bazda yüzde 12.37 oranında artırılsa da toplumun beklentilerinin ve gerçeklerinin son derece gerisinde bulunmaktadır. Devletin resmi kurumu TÜİK’in tek bir işçinin eline geçmesi gereken aylık net tutarı 971 TL olarak hesapladığı bir dönemde, net asgari ücretin 2012 yılının ilk altı ayı için net 701.14 TL olarak belirlenmesi gerçeklerle bağdaşmamıştır.

 

Üretimi ve iç talebi artırmada sosyal bir enstrüman olarak kullanılması gereken asgari ücretin sınırlı düzeyde tutulması ekonomik akla uygun olmamıştır. Yapılan artış bir kez daha göstermiştir ki asgari ücretteki oransal artışlar sorunu çözmeye yetmemektedir. Dolayısıyla oransal artışlar yerine öncelikle asgari yaşam standardını sağlayacak bir ücretin oluşturulması gerekmektedir. Ülkemizde uygulanan asgari ücret, bu haliyle Türkiye gerçekleriyle bağdaşmamakta, emek piyasası için bir standart oluşturmaktan uzak bulunmaktadır.

 

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’in 2012 yılında asgari ücret mevzuatına ilişkin olarak bir çalıştay düzenleneceği yönündeki ifadelerini son derece önemli buluyoruz. HAK-İŞ olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının çalışanların tamamını temsil etmekten uzak olduğunu düşünüyoruz. Söz konusu çalıştay, komisyonun çalışma usullerini belirlemesinin yanı sıra katılımcı, demokratik ve temsilde adalet ilkesi dikkate alınarak yeniden oluşturulması, ILO ve AB normları ile uyumlu hale getirilmesi için bir fırsata dönüştürülmelidir.

 

Komisyonunun yapısının değiştirilmesinin yanı sıra asgari ücretin belirlenmesinde sadece tek bir çalışanın dikkate alınmasından da vazgeçilmelidir. Asgari ücret çalışanın ailesi ile birlikte ele alınmalı ve çalışanların asgari yaşam standardını sağlamanın bir aracı olarak belirlenmelidir.”

 

 

 

 

 

 

 

      

HABERE AİT GÖRSELLER :

29 Aralık 2011 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu