ARSLAN, AKDENİZ BELEDİYESİ’NDE TİS TÖRENİNE KATILDI

05 Şubat 2020 11:51, Haberler


ARSLAN, AKDENİZ BELEDİYESİ’NDE TİS TÖRENİNE KATILDI


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 5 Şubat 2020 tarihinde Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikamız ile Akdeniz Belediyesi arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi imza törenine katıldı.

Toplu iş sözleşmesi imza törenine Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir, HAK-İŞ Mersin İl Başkanı Hüseyin Gün, işyeri sendika temsilcileri, üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.

“Yılbaşını Silopi’de İşçilerle Birlikte Karşıladım”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan Akdeniz Belediyesi ile yapılan toplu iş sözleşmesinin çok önemli olduğunu belirterek, “HAK-İŞ olarak 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra çok ciddi bir travma yaşadık. Binlerce arkadaşımız işten atıldı. 31 Aralık günü yılbaşı gecesini Silopi’de işçilerle birlikte karşıladım. Silopi’de arkadaşlarımız 31 Marttan sonra HDPli Belediye Başkanı’nın Kandilden aldığı talimatla işlerinden edildi. Burada işlerinden edilen arkadaşlarımızın içinde şehit ve gazi yakınları da var. Bu arkadaşlarımız yıllarca Silopi Belediyesi’ne hizmet etmiş arkadaşlarımızdır. Sadece bir mesajla işlerinden edilmeleri kabul edilemez. Silopi’de mahkemenin işe iade kararına rağmen ne yazık ki arkadaşlarımız işlerine geri dönemedi” dedi.

“Seçim Öncesinde İşe Alındıkları İçin İşten Atıldılar”

Silopi ve İstanbul’da işten çıkarılan emekçilerin eylemlerinin devam ettiğini belirten Arslan, “İstanbul’da 1.469 arkadaşımız bir SMS ile işlerinden edildi. Üyelerimiz sadece seçimden önce işe girdikleri gerekçesiyle işlerinden oldular. İstanbul’da işten atılan arkadaşlarımız işe girmeden önce yazılı ve sözlü mülakatlara tabii tutulmuş, geçirdikleri güvenlik soruşturmaları neticesinde işe girmişlerdir. Yani bu arkadaşlarımız hakkıyla işini yapan arkadaşlarımızdır. Hiçbir sebep gösterilmeden bu arkadaşlarımızın işlerinden edilmeleri adil değildir. İstanbul’da kirasını, faturalarını ödeyemediği için evinden çıkmak zorunda kalan arkadaşlarımızla beraberiz ve onların yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Mersin ve Adana’da Emekçilere Sahip Çıkacak Sendika Yok”

31 Mart Yerel seçimlerinden sonra işten çıkarmaların Mersin ve Adana illerinde de görüldüğünü söyleyen Arslan, “Bolu Belediyesi’nde işten çıkarılan arkadaşlarımız için Bolu’dan Ankara’ya 200 kilometre yürüdük. 127 gün sonra arkadaşlarımız işlerine döndüler. Ancak Mersin ve Adana’da işten çıkarılan emekçilere sahip çıkacak bir sendika yok. Burada var olan sendikalar seslerini çıkarmadılar. Burada işlerini kaybeden arkadaşlarımızın seslerini sadece televizyonlardan ve gazetelerden gördük. Biz siyasi tercihleri ve yaşam tarzı ne olursa olsun işlerinden edilen tüm emekçilerin yanında olan bir anlayıştayız. HAK-İŞ olarak mücadele veren emekçiler üyemiz olsun ya da olmasın destekçisiyiz” şeklinde konuştu. 

“Depremzedeler İçin Bir Tır İnsani Yardım Yolladık”

Geçtiğimiz günlerde Elazığ’da yaşanan depremle ilgili yardım kampanyaları düzenlediklerini anlatan Arslan, “Depremden sonra bölgedeydik. HAK-İŞ Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımıza üye 250 arkadaşımızın evi ağır hasar aldı. O insanların acılarını, yaşadıklarını dindirmek için mücadele ediyoruz. Elazığ ve Malatya’da depremden zarar gören vatandaşlarımız için Ankara’dan bir tır insani yardım yolladık. Akdeniz Belediyesi’nde çalışan arkadaşlarımızın da Elazığ ve Malatya’nın yaralarını sarmak için hiçbir beklenti içinde olmaksızın bölgeye yardım götürmeye çalıştıklarını gördük. Bu bizim büyük bir aile olduğumuzu gösteriyor. Bu birlikteliği, bu dayanışmayı inşa ettiği için Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

“Toplu İş Sözleşmesinde 3 Önemli Kriter Vardır”

Toplu iş sözleşmeleri imzalanırken üç önemli kriter olduğunun altını çizen Arslan, “Birincisi, imzaladığımız toplu iş sözleşmesinin hükümlerinin tamamının zamanında ve eksiksiz uygulanması. İkincisi, toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla elde edeceğimiz ücretlerimizin zamanında ödenmesi. Üçüncüsü iş yerinde iş barışının sağlanmasıdır. Bu 3 kriter olmazsa ne kadar zam alırsanız alın hiçbir şey ifade etmez. Yüzde 50 zam alıp bunu zamanında ödetemezseniz, yüzde 50 zam alıp iş yerinde çatışma yaratırsanız, alınan yüksek zam hiçbir şey ifade etmez” sözlerine yer verdi.

“Sendikal Anlayışımızla Türkiye’ye ve Dünya’ya Örnek Oluyoruz”

Sendikacılığı ideolojik düşüncenin bir aracı olarak görmediklerini vurgulayan Arslan, “Biz sendikacılığı işçi-işveren arasındaki bir çatışma alanı olarak görmüyoruz. Masada kalmayı, müzakere etmeyi, sosyal diyaloğu temsil ediyoruz. Sadece slogan atanlar, sadece ideolojileri için orada olanlar kaybettiler. İşyerinin şartlarını dikkate almazsanız, sadece biz istiyoruz, biz bunu anlarız derseniz sendikacılık yapamazsınız. Onun için biz burada işçi-işveren ilişkisini bir sosyal ortaklık olarak görüyoruz. Bu anlayışımızla Türkiye’ye ve Dünya’ya örnek oluyoruz. Bu bizim ve ülkemiz için büyük bir gururdur. Onun için HAK-İŞ Türkiye’nin en etkin ve en büyük konfederasyonudur. Bundan sonra da HAK-İŞ bu anlayışla Türkiye'deki 12 milyon sendikasız arkadaşımızı sendikalı yapmak için mücadele verecektir. Yaptığımız toplu iş sözleşmesinin Akdeniz Belediyemiz, çalışanlarımız, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlar getirmesini niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

“İşçinin Emeğinin Hakkını Vermek Zorundayız” 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Muhammet Gültak, Akdeniz Belediyesi’nin Türkiye’de işçi çıkarmayan tek belediye olduğunu belirterek, “Belediye olarak amacımız Akdeniz’de oturan tüm vatandaşlara en iyi hizmeti verebilmektir. Yaptığımız sözleşme enflasyonun biraz üzerindedir. İmkanlarımız arttıkça, sendika ile birlikte emekçilerimize daha fazla zamlar ve sosyal haklar sağlayacağız. Biz işçinin emeğinin hakkını vermek zorundayız. Törenimize katılan Mahmut Arslan’a teşekkür ediyorum. İmzalanan toplu iş sözleşmesi belediyemiz ve ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.

Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir de Akdeniz Belediyesi’ndeki örgütlenme sürecini hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

05 Şubat 2020 11:51, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu