“KORONAVİRÜS BAHANESİYLE İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANSIN”
HAK-İŞ Genel Başkanvekili Dr. Osman Yıldız, “Koronavirüs salgını bahanesiyle işçilerin işten çıkarılmalarının yasaklanmasını istiyoruz” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanvekili Dr. Osman Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Dünyanın dört bir yanında hızla yayılan ve ölümlere neden olan Koronavirüs Salgını (KOVİD-19) maalesef ülkemizi de etkisi altına almıştır. Hastalığın bulaşma riski göz önünde bulundurularak çalışma hayatı başta olmak üzere pek çok alanda devlet kurumlarımız tarafından gerekli düzenlemeler hızla hayata geçirilmektedir. Bu kapsamda salgının yayılmasını azaltmak amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarının, işyerlerinin kapatılmadan hizmetlerin aksatılmayacak biçimde uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma yöntemleri ile devam ettirilmesini son derece önemli buluyoruz.
İşsizliğin ülkemiz için gün geçtikçe daha önemli bir sorun haline geldiğini görmekteyiz. Koronavirüs salgını bahanesiyle işçilerin işten çıkarılmalarının yasaklanmasını istiyoruz.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni tip koronavirüsle mücadele çerçevesinde çalışma hayatına ilişkin alınan önlemleri önemsiyoruz. Çalışma hayatının karşılaştığı zorlukların çözümü için alınan önlem paketleri tek tek hayata geçirilmektedir. Bu kapsamda, Kısa Çalışma Ödeneğinin devreye alınması, ödenekten faydalanma süreçlerinin kolaylaştırılması ve hızlandırılması ve bu bağlamda İşsizlik Sigortası Fonunun daha etkin ve yaygın kullanımına yönelik yararlanma kriterlerinin sosyal tarafların katılım ve katkısıyla kolaylaştırılmasının çalışma hayatının devamlılığı açısından hayati önemi bulunmaktadır.
Bu süreçte önceliğimiz insan sağlığını korumak başta olmak üzere, işçiyi ve istihdamı korumak, ekonomiyi korumak olmalıdır. Emeğinden başka sermayesi olmayan emekçilerin işsiz kalması, maaşlarının ödenememesi, ücretsiz izne çıkarılması gibi konuları kabul etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Bu sebeple, Kovid-19 ile mücadele sürecini hükümet-işçi-işveren birlikte, “Kazasız atlatabilmek” ve “Kurulu düzeni bozmadan”, panik yapmadan, en sağlıklı geçişi, özveri ve fedakarlık içerisinde birlikte başarmalıyız. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak çalışma hayatını doğrudan ilgilendiren bu mücadele sürecinde her türlü destek ve işbirliği içerisinde olacağız.
Çalışma hayatında, işçi servislerinden üretim süreçlerine kadar tüm alanlarda “Sosyal Mesafe” kavramının dikkate alınarak, çalışanlar arasındaki temasın en aza indirilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Bütün işyerlerinde dezenfektan işlemleri periyodik aralıklarla yapılmalı, maske, eldiven gibi koruyucu ve temizlik malzemeleri ile dezenfektanlar temin edilerek, kullanımı teşvik edilmelidir.
Bütün işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları harekete geçirilmeli, Koronavirüs ile mücadele kapsamında çalışanların sağlığının korunması için gerekli önlemler alınmalıdır. Üretimin devam ettiği işyerlerinde, Sağlık Bakanlığımız tarafından yapılan uyarılar dikkate alınarak gerekli önlemler alınmalıdır.
Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında tüm önlemlere uyarak, büyük bir özveri ile bulundukları bütün işkollarında çalışanlara şükranlarımızı sunuyoruz ve teşekkürlerimizi yinelemek istiyoruz.
Sağlık çalışanlarımız için ayrıca bir vurgu yapmak istiyoruz. Bu süreçte bütün özverili çalışmaları ile gece gündüz mesai sarf eden sağlık çalışanlarımızın hepsine gönülden büyük bir teşekkür ediyoruz.
“Sağlık Çalışanlarımız İçin Mücadelemiz Sürecektir”
Sağlık Bakanlığı’nda çalışan işçileri temsil eden HAK-İŞ’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikamız sağlık çalışanları için TİS sürecini yürütmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın Toplu İş Sözleşmesi süreçlerine ilişkin aldığı sınırlayıcı önlemleri de dikkate alarak, sağlık çalışanlarımızın haklarını en iyi şekilde almaları için mücadelemiz tüm kararlılığımızla sürecektir.
Bu kapsamda, başlıca olarak Acil Sağlık Hizmetlerinde çalışan 112 Ambulans şoförleri ve personellerinin, hali hazırda uygulanan 12/36 vardiya sisteminin, 24/72 vardiya sistemine çevrilmesi talebimizi, hali hazırda fiili uygulamaların da teyidi anlamında hayata geçirilmesini bu süreçte önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz.
Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın açıkladığı üzere sağlık personelleri arasında da pozitif vakalar bulunmaktadır. Bu anlamda, virüse yakalanan sağlık çalışanlarına bulaşıcı hastalık ve risk priminin (enfeksiyon risk primi) kapsamlı bir şekilde uygulanması talebimizin hayata geçirilmesi büyük öneme sahiptir.
Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’nın açıkladığı 32 bin yeni sağlıkçının işe alınmasını çok önemli buluyoruz. 32 bin sağlıkçının hastanelerde istihdam edilmesini hem ülkemizin Koronavirüsle mücadelesi konusunda hem de işsizliğin azaltılması konusunda büyük bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz.
Sağlık Bakanımız tarafından açıklanan sağlık çalışanlarına 3 ay boyunca ek ödeme müjdesini büyük bir gelişme olarak karşılıyoruz. Özellikle bu süreçte sağlık çalışanlarının hepsini işçi-memur ayrımı gözetmeden birlikte değerlendirmekte büyük yarar vardır. Sağlık memurlarının yanı sıra hastanede çalışan güvenlik personelinin, tıbbi sekreterlerin, temizlik personelinin, hastabakıcıların, klinik destek işçilerinin ve teknik personelleri ile TİS kapsamındaki işçilerimize de bu ödeme yaklaşımının yansıtılmasını talep ediyoruz.
Koronavirüs’ün dünyada ilk çıktığı andan itibaren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde hükümetimiz, başta Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca olmak üzere bütün bakanlarımız ve yetkililerimize süreci izleyip aldıkları hızlı önlemler ve başarılı çalışmalarından dolayı içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Zaman 82 milyon vatandaşımıza ve misafir ettiğimiz 4 milyon mülteciye eşit olarak ulaşma zamanıdır. Türkiye diğer ülkelere göre bu başarıyı ortaya koyabilecek durumdadır.”
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu