23 NİSAN KUTLU OLSUN
ARSLAN, “23 NİSAN KUTLAMALARINA TÜM TEŞKİLATIMIZLA DESTEK VERECEĞİZ”
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. yılı ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeni ile bir açıklama yaptı. Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 23 Nisan akşamı bütün teşkilatımız ve işçilerimizle ellerimizde Türk Bayrakları ile evlerimizin balkonundan en kapsamlı ve coşkulu biçimde 23 Nisan kutlamalarına katılacağız” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş yıldönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. Yılını gururla kutluyoruz. 23 Nisan sadece bir çocuk bayramı olmanın ötesinde büyük bir çaba ve azmin sonucunda kurtuluşa ererek bağımsızlığını kazanan aziz milletimizin yeniden dirilişinin temsilidir. Milletimizin huzura, refaha ve barış içinde yaşama kavuştuğu tarihi bir gündür.
23 Nisan 2020, Osmanlı’dan yani İmparatorluktan Cumhuriyete geçişin 100. Yıldönümü.
1914-1918 arası devam eden Birinci Dünya Savaşı’yla dünyayı istila edip paylaşan emperyalist devletler, nihai hedef olarak Osmanlı’yı yeryüzünden silme adına başlattıkları büyük operasyon sonunda savaştan mağlup çıkan Osmanlı İmparatorluğu tasfiye sürecine girmişti.
İstiklal Harbi, Kurtuluş Savaşı veya Milli Mücadele olarak adlandırılan Milletimizin varlığı ve BEKASI adına başlatılan büyük mücadelenin arka planına baktığımızda, 16 Mart 1920’de İngilizlerin İstanbul’u işgali üzerine Osmanlı Meclis-i Mebusan’ı feshedilmiş ve Milletvekilleri Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal tarafından “Ankara’da olağanüstü yetkili bir meclisin toplanacağı” gerekçesiyle Ankara’ya davet edilmişlerdir.
Bugün 100 yıl önceki şartlara baktığımızda öncelikle göze çarpan ; Milli Mücadele’nin kadîm tarihi kültür ve değerlerimize bağlı bir muhtevada yürütüldüğüdür.
Mustafa Kemal Atatürk, 21 Nisan 1920’de Anadolu’daki bütün askeri birlikler ve sivil yöneticilere gönderdiği Büyük Millet Meclisi’nin açılışı ile ilgili tarihî genelgede; “Vatanın istiklâli ve kurtarılması gibi en mühim ve hayatî görevleri ifâ edecek olan Büyük Millet Meclisi’nin açılış gününü Cuma’ya tesadüf ettirmekle o günün mübarek olmasından istifade için açılıştan önce bütün milletvekilleri ile Hacı Bayram Velî Câmi-i Şerîfi’nde Cuma namazı kılınarak Kur’an’ın nurlarından ve salâttan feyzalınacaktır” diyerek aynı zamanda Milli Mücadeleyi yürüten Gazi Meclisimizin gaye ve manasını ortaya koymuştur.
Bu ruhla Milli Mücadeleyi yürüten Gazi Meclis, tüm milletvekilleriyle tam bir birlik ve beraberlik ruhuyla milli mücadeleyi yürütmüş ve sonuçlandırmıştır.
Bu bağlamda, 23 Nisan’ın sürekli gündemde tutulması gereken bir diğer manası; emperyalistlerin işgal ettiği İmparatorluğun çöküntüleri arasından, milletimizin topyekûn irade, azim, kararlılık, birlik ve beraberlikle Meclisimizin basiretiyle milli mücadeleden zaferle çıkmasıdır.
Birinci Meclis’in açıldığı günden itibaren yoğun gündemleriyle en şiddetli tartışmalarda bile tüm milletvekilleri, vatanın bütünlüğü, milletin birliğini esas alan konuşmalar ve önergelerle tam bir vatanperverlik ruhu içerisinde görev icra etmişlerdir.
Bir taraftan milli mücadele, diğer taraftan yeni Cumhuriyetin kurumlarının ihdası, sosyal ve ekonomik kalkınma gibi olağanüstü dönemin olağanüstü şartlarında çalışan birinci Büyük Millet Meclisi’ndeki birikim, ufuk ve gaye bugünün siyasetinin örnek alması gereken bir özelliğe sahiptir.
100 yıl önce açılan ve Ulemadan, mutasavvıflardan, askerlerden, bürokratlardan, iş adamlarından ve değişik sanat, tarih, edebiyat ve bilim adamlarından meydana gelen ilk Mecliste ortaya konan birlik ve beraberlik ruhu, o mecliste bulunan değişik etnik kesimlerin aynı gaye etrafında birleştikleri “vatanperver”lik ortak paydasına dayalı idi.
Yüz yıl sonra bile birinci meclisin yapısına ve fikriyatına baktığımızda; döneminin dünyanın en ileri demokrasilerinden birine sahip olduğunu, milli mücadelenin başarıya ulaşmasının temelinde bu sağlam meşruiyetin en büyük etken olduğu görülecektir.
“23 Nisan’ı Evlerimizden de Olsa Coşkulu Bir Şekilde Kutlayacağız”
23 Nisan Ulusal Egemenlik gününün ‘Çocuk Bayramı’ olarak kutlanmasını, çocuklarımıza küçük yaşta ulusal egemenlik bilinci kazandırma açısından son derece önemli olduğuna inanıyoruz. İstikbalimiz olan çocuklarımıza daha iyi bir gelecek, daha büyük ve daha güçlü bir Türkiye ile mümkün olacaktır. Bunu sağlamak için bütün gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Milli mücadelenin 100. Yılına yaraşır şekilde görkemli bir şekilde planlanan kutlamalar, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan Koronavirüs (KOVİD-19) salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda ertelenmiştir. Ancak TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’un 23 Nisan günü saat 21.00’de vatandaşların balkonlarını kutlama alanı olarak ilan etmesini ve o saatte tüm vatandaşların hep bir ağızdan milli birlik ve beraberliğimizin sembolü olan İstiklal Marşı’nı okuma çağrısını çok anlamlı buluyoruz. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 23 Nisan akşamı bütün teşkilatımız ve üyelerimizle ellerimizde Türk Bayraklarımızla evlerimizin balkonundan en kapsamlı ve coşkulu biçimde 23 Nisan kutlamalarına katılacağız.
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak sağlığın her şeyin üstünde ve en önemli değer olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Salgının yayılmasını önlemek amacıyla kutlamaların evlerimizin balkonundan gerçekleştirilmesini destekliyoruz. Bu kapsamda 23 Nisan günü saat 21.00’da bütün televizyon ve radyolarda eş zamanlı olarak çalacak olan milli birliğimizin sembolü İstiklal Marşını, genci, yaşlı, işçisi, işvereni toplumun bütün kesimleriyle hep bir ağızdan okumaya davet ediyoruz.
Koronavirüs salgının bir an evvel ülkemizde ve dünyada en az hasarla sona ermesini, yaşamın tekrardan normale dönmesini arzu ediyor, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluş yıldönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 100. Yılını kutluyoruz."
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu