ÇALIŞMA HAYATINDA KRİTİK GÜN

30 Ocak 2012 14:00, Basın


ÇALIŞMA HAYATINDA KRİTİK GÜN

 

SGK VERİLERİNE GÖRE PEK ÇOK SENDİKA BARAJ ALTINDA KALACAK

 

ÇALIŞMA HAYATINDA KAOS YAŞANACAK

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, aylardır ‘çalışma hayatında kaos kapıda’ uyarımız bir türlü dikkate alınmadı ve işte çalışma hayatında kritik gün geldi dayandı. Toplu İş İlişkileri Kanunu çıkmadan işkolu istatistiklerinin SGK verilerine göre açıklanması, pek çok sendikanın yetkisini kaybetmesine neden olacaktır. Çalışma hayatında tam anlamıyla bir kaos yaşanacaktır” dedi.

 

ARSLAN, işkolu istatistiklerinin SGK verilerine göre açıklanması konusunda sözünde duracağını ve bir daha erteleme yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e Toplu İş İlişkileri Kanununu çıkaracağı yönünde verdiği sözü de tutması çağrısında bulundu.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

               

“Sendikaların toplu iş sözleşmesi yetkisi alabilmesi için gerekli olan işkolu barajları ile ilgili istatistikler, Temmuz 2009'dan bu yana yayınlanmamaktadır. Bunun nedeni de yetkili sendikanın belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinin esas alınması konusunda yapılan yasal düzenlemedir. Yetkili sendikanın belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinin esas alınmasıyla ilgili yasal düzenleme yapılırken ortaya çıkabilecek problemlerin Toplu İş Sözleşmesi Kanununda yapılacak düzenleme ile çözüleceği varsayılmış, ancak bu yasal düzenleme bugüne kadar bir türlü gerçekleştirilememiştir. Bu nedenle Ağustos 2010 tarihinden bu yana söz konusu düzenlemeye ilişkin madde üç kez ertelenmiştir. Bu düzenlemeye ilişkin son erteleme yapılırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu ertelemenin son olduğunu bir daha erteleme yapılmayacağını ve bununla birlikte 2821 ve 2822 sayılı yasaların da değiştirileceği sözünü vermiştir.

  

Bu yasaların değiştirilmesi amacıyla yürütülen uzun, yorucu ve kapsamlı çalışmalar sonucunda söz konusu iki kanun birleştirilerek Toplu İş İlişkileri Kanunu adı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Başbakanlığa sevk edilmiştir. Ancak Bakanlık, işçi ve işveren konfederasyonlarının hemen hemen tam uzlaşısıyla hazırlanan Toplu İş İlişkileri Kanunu Taslağı, çeşitli çevrelerin baskısı dolayısıyla yaklaşık üç aydır Bakanlar Kurulu gündeminde bekletilmektedir.

 

Yetkili sendikanın belirlenmesi konusunda SGK verilerinin esas alınmasına ilişkin ertelemenin süresi de bu ay sonunda dolmaktadır. Dolayısıyla önümüzdeki iki gün çalışma hayatı için son derece kritiktir. Toplu İş İlişkileri Kanunu çıkmadan ve mevcut yasalarda yüzde 10 işkolu barajı devam ederken, sendikaların toplu iş sözleşmesi yetkisi alabilmesi için gerekli olan işkolu barajları ile ilgili istatistiklerin SGK verileri baz alınarak yayınlanması durumunda, halen toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili olan pek çok sendika baraj altında kalacaktır. Çalışma hayatında tam bir kaosa neden olacak, çalışanların büyük bir bölümü sendikasız ve toplu sözleşmesiz kalacaktır. 12 Eylül askeri darbesinin ürünü 2821 ve 2822 sayılı yasalarla cendereye alınmış çalışma hayatı, 12 Eylül’den daha karanlık bir döneme girecektir. 12 Eylül’le hesaplaşmak adına 12 Eylül’ün generallerini yargı önüne çıkarıldığı bir dönemde, 12 Eylül ürünü yasaların değiştirilememesi utanç vericidir. 30 yıldır darbeciler tarafından çalışma hayatına ve topluma dayatılan 12 Eylül ürünü sendikal mevzuat biran önce değiştirilmeli ve Türkiye bu ayıptan kurtulmalıdır.

 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’ten SGK kayıtlarının esas alınacağı istatistik ilanıyla ilgili düzenlemeyi yaparken, buna paralel olarak Toplu İş İlişkileri Kanununun çıkacağı sözünün arkasında durmasını istiyoruz.

 

Çeşitli çevrelerin çalışma hayatını alt üst edecek şekilde Toplu İş İlişkileri Kanunun çıkarılmasını engelleme girişimlerini kınıyoruz. Bu çevrelerin kapalı kapılar arkasında yürüttükleri lobi faaliyetlerine son vermelerini ve karşı çıkış gerekçelerini kamuoyuna açıklamalarını bekliyoruz.”

 

 

 

 

  

HABERE AİT GÖRSELLER :

30 Ocak 2012 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu