DEĞİRMENCİ, SENDİKALI KADIN TAKIM KAPTANLARI PROJESİ ANKARA EĞİTİMİNE KATILDI

27 Ağustos 2020 11:19, Haberler


DEĞİRMENCİ, SENDİKALI KADIN TAKIM KAPTANLARI PROJESİ ANKARA EĞİTİMİNE KATILDI


HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci, 27 Ağustos 2020 tarihinde HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından Ankara’da gerçekleştirilen “Yeterlilik Odaklı Sendikalı Kadın Takım Kaptanları Yetiştirilmesi Projesi İlk Düzey Eğitim Programı”nın ikincisine katıldı.

Programa, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci’nin yanı sıra, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Öz Finans İş Sendikası Başkan Yardımcısı Saim Eksen, HAK-İŞ Ankara İl Başkanı Duran Çiçek, HAK-İŞ Uzmanları Merve Yılmaz, Fadime Can, Mert Tezer, Recep Bişkin, Hamdi Abdullah Koçoğlu ve HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın kadın komitesi başkan ve üyeleri katıldı.

“Çalışma Hayatına ve Sendikal Hayata Kadın Eli Değdi”

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Yunus Değirmenci, “Yeterlilik Odaklı Sendikalı Kadın Takım Kaptanları Yetiştirilmesi Projesi’nin çalışma hayatına ve sendikal yaşama daha fazla kadın elinin değmesi için bir dönüm noktası olması temennisinde bulunarak, “İlki Denizli’de gerçekleştirilen ve bugün HAK-İŞ neferleriyle Ankara ayağını düzenlediğimiz eğitim programında bulunmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyorum. Çalışma hayatındaki kadın çalışan sayısının son yıllarda artmasına rağmen aynı oranda kadının sendikal temsildeki azlığı dikkat çekiyor. Bu nedenle düzenlenen eğitim programları daha değerli hale gelmektedir. Son dönemde kadınlarımızın kendisine çizilen sınırları yok sayarak, iş hayatındaki yerini sağlamlaştırmaya başladığına şahitlik ediyoruz. HAK-İŞ olarak güçlü bir kadının profilinin ortaya çıkmasını önemsiyor, güçlü bir toplum ve aile yapısının güçlü bir kadından geçtiğine inanıyoruz” dedi.

“Ülkemizde 5 Milyon Kadın Emekçi Var”

Çalışma hayatının içerisinde 5 milyon civarında kadın emekçinin olduğu bilgisini veren Değirmenci, “Bu durum ilk bakışta ülkemiz için büyük bir oran gibi görünse de kadının toplumsal yaşamda olduğu gibi aynı zamanda iş yaşamında da birtakım haksızlıklara maruz kalması bu sayının büyüklüğüne gölge düşürmektedir. Kadın emekçilerin belli bir kısmının düşük ücretle, sigortasız çalıştırıldığı, fiziksel saldırının yanında ruhsal baskılara maruz bırakıldığı bir iş yaşamıyla karşı karşıyayız. Tam da bu noktada örgütlü gücün önemi bir kere daha ortaya çıkmaktadır. HAK-İŞ ve bağlı sendikaları olarak kadın çalışanların işyerindeki sıkıntılarını bertaraf etmek için gerek toplu iş sözleşmeleriyle gerekse mevzuat çalışmalarıyla üzerimize düşeni yapma gayreti içindeyiz. Bu süreçte bizim çalışmalarımızda kadın emekçilerimize büyük işler düşmektedir” ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun kadınlar için yürüttüğü mücadelenin yılın her gününü, her saatini kapsadığını vurgulayan Değirmenci, “HAK-İŞ, kimi zaman anne, kimi zaman eş, kimi zaman çalışan, kimi zaman toplumda saygın bir birey olmak gibi çeşitli kimlikleri üzerinde taşıyan kadınlarımızın, baskıya, şiddete, dışlanmışlığa, hakarete ve eşitsizliğe maruz kalmamaları için dört koldan çalışmalarını yürütmektedir” dedi.

“Kadının Olmadığı Bir Yapı Düşünülemez”

Kadının olmadığı bir iş hayatının, kadının yer bulmadığı bir toplumsal hayatın kısır bir yapı olmaktan öteye geçemeyeceğini belirten Değirmenci, HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından hayata geçirilen projeler sayesinde sendikal harekete kadın elinin değmesini sağladıklarını söyledi.

“225 Kadın Çalışanımıza Eğitim Verilecek”

“Yeterlilik Odaklı Sendikalı Kadın Takım Kaptanları Yetiştirilmesi Projesi” hakkında bilgilendirmelerde bulunan Değirmenci, “Projemiz kadın emekçilerin kapasitesinin geliştirilmesini, kadın emekçilerin takım kaptanı statüsüne yükselmelerine katkı sunacak şekilde tasarlanmıştır. Proje kapsamında Denizli, Ankara, İstanbul, Konya ve Rize illerimizde 225 kadın çalışana eğitim verilecektir. Her ilde ilk 5’e giren başarılı kadın kursiyerlerimiz, proje uygulama döneminin son çeyreğinde, Ankara’da gerçekleştireceğimiz bir programla ödüllendirileceklerdir. Projemizin Konfederasyonumuza, üye sendikalarımıza, iş yerlerimize ve kadın çalışanlara büyük katkılar sunacağına olan inancım tamdır” dedi.

“Yeni Bir Duruş Ortaya Koyuyoruz”

Genel Sekreter Yardımcımız Eda Güner, HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından yürütülen ulusal ve uluslararası projeler vesilesiyle farklı illerde, sendikalı takım kaptanı adaylarıyla bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Bugün HAK-İŞ’in ortak çalışma kültürünü en iyi yansıtan örnek bir çalışma daha gerçekleştiriyoruz. HAK-İŞ olarak, her faaliyetimizde yeni bir iddia ve yeni bir duruş ortaya koyuyor, sorunları sahada tespit eden ve bu sorunlara yeni ve özgün çözümler üreten lider bir sendikacılık anlayışı yürütüyoruz. Çalışma hayatını ilgilendiren tüm konularda politika üretmeye artan bir etkinlikle devam ediyoruz. Kadın Komitemiz vasıtasıyla da bu politikalarımızı proje ve eğitimlere yansıtıyor, sahada uygulama imkânı buluyoruz” şeklinde konuştu.

Sendikalı Kadın Takım Kaptanları

HAK-İŞ’in bakış açısıyla lider kadın sendikacının, yetkinliklerini ve yeterliliklerini geliştiren, yeni kavram üreten, kavramların içini doldurarak kullanmaya özen gösteren kişiler olduğunu hatırlatan Güner, “Yeterlilik demek, görevini yerine getirme gücü, ehliyetli ve yeterli olmak demektir. Kavram geliştirmek ise bu yeterliliğimizi sendikal anlayışımıza yansıtmak, sendikal bakış açısına katkıda bulunmaktır. HAK-İŞ olarak çalışma hayatına kazandırdığımız nice kavramları kadın liderlerimizin de üretmesini, benimsemesini ve sahada kullanmasını bekliyoruz. Kadın çalışmalarına yeni bir soluk getirerek önce sendikalı kadın dedik, sonra kadın sendikacı kavramını kullandık, geçtiğimiz yıl kadın sendikacı liderler dedik, bu sene yeni bir kavram ortaya atarak Sendikalı Kadın Takım Kaptanları diyoruz” sözlerine yer verdi.

“Sizler HAK-İŞ’in En Önemli Temsilcilerisiniz”

Sendikalı Takım Kaptanın, HAK-İŞ duruşunu ve üslubunu bilen ve kullanabilen, yeterliliklerini geliştiren ve kullanan, sendikal ve çalışma hayatını takip eden ve üreten, HAK-İŞ değerlerini anlayan ve sorumluluk alan kişi demek olduğunu dile getiren Güner, “Sizler sendikalı takım kaptanı adayları olarak buradasınız. HAK-İŞ’imizin en önemli temsilcilerisiniz. Konfederasyonumuz çatısı altındaki herkes, bu temsil faaliyetinin getirdiği sorumluluğun farkında olmalı ve bu bilinçle hareket etmelidir. Genel Başkanımız ve Yönetim Kurulumuzun kadın çalışmalarına verdiği katkı ve destek artan bir ivme ile devam ediyor. Bu destek bizler için gerçekten çok kıymetli ve önemli” dedi.

 “Hizmet ve Bilgi Sendikacılığı”

Proje ve çalışmaların hayat bulmasında ve büyük bir başarı ile gerçekleşmesinde büyük katkısı olan, desteklerini hiçbir koşulda esirgemeyen Konfederasyonumuz Genel Başkanı Mahmut Arslan’a teşekkürlerini ileten Güner, “HAK-İŞ olarak biz “hizmet ve bilgi sendikacılığı” anlayışı ile yolumuza devam ederken, HAK-İŞ için omuz omuza ve birlikte mücadele ile daha ileriye diyoruz. Genel Başkanımızın da söylediği gibi ‘Kadınlar, HAK-İŞ’in kutlu yürüyüşünün öncüsü, emek hareketinin vicdanı, sendikal hareketin yarınlarıdır’ ifadeylerini kullandı.

“Kadın Üyelerimiz İçin Çalışıyoruz”

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, “Yeterlilik Odaklı Sendikalı Kadın Takım Kaptanları Yetiştirilmesi Projesi İlk Düzey Eğitim Programının ikinci eğitimini Ankara’da gerçekleştiriyoruz. HAK-İŞ olarak yenilikçi, katılımcı, kendini geliştiren, sorgulayan ve çözüm üreten bir sendikacılık anlayışıyla hareket ediyoruz. Bu anlayışımızla her konuda olduğumuz gibi kadın konusunda da yıllardır önemli çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu. 

“Önceliğimiz Kadın Hareketinin İçselleştirilmesidir”

2007 yılından bugüne kadar kadın üye sayısında büyük artış kaydettiklerini vurgulayan Zengin, “Türkiye’de tez konusu olan HAK-İŞ’in kadın hareketinin kadın üyelerimiz ve tüm üyelerimiz tarafından bilinmesi, içselleştirilmesi öncelliğimizdir. Çünkü bu hareket, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın, Yönetim Kurulumuzun, sendikalarımızın öncülüğünde yapılmış bir harekettir ve Türkiye’de tektir. Bizler Kadın Komitemizi kurduğumuz 2007 yılında kadın üye oranımız yüzde 1’di. Yapılan çalışmaların neticesinde bugün yüzde 26 oranında kadın üye sayımıza ulaştık” dedi. 

“170 Bin Kadın Üyeye Sahibiz”

Türkiye genelinde kadın üye sayısında gelinen noktanın yeterli olmadığını ve daha fazla kadın üyeye ulaşmak için konfederasyon olarak aralıksız çalışmaların sürdürüldüğüne dikkati çeken Zengin, “Şu anda 700 bin üyemizin 170 bini kadın üyelerimizden oluşuyor. Türkiye genelinde 2 bine yakın işyeri kadın temsilcisi, 2 bin 168 sendikacı kadın liderimiz var. Çoğu konfederasyondan daha fazla kadın üyeye sahibiz. Kadınlarımızı sadece üye olarak görmüyor, sendikal hareketin her aşamasında kadınlarımızın var olması için çalışmalar yapıyoruz. Bu noktaya gelene kadar birçok projeye imza attık. Bugün gerçekleştirdiğimiz projemizde bu aşamaların devamı niteliğindedir” şeklinde konuştu.

“HAK-İŞ’te Olmaktan Gurur Duyuyorum”

HAK-İŞ Ankara İl Başkanı Duran Çiçek yaptığı konuşmada, “Türkiye’de eğitimlere ve projelere önem veren HAK-İŞ Konfederasyonu’nda Ankara İl Başkanı olarak görev yapmaktan gurur duyuyorum. Bize destek veren başkanlarıma ve hocalarıma teşekkürlerimi sunuyorum. 2 gün boyunca sürecek programın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Kişisel Gelişim ve İletişim Uzmanı Ceren Cebeci tarafından Duygusal Zekası Yüksek Liderlik, Stres ile Baş Etme ve Kriz Yönetimi, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Neşe Yıldız tarafından Sendikal Hayatta Sivil ve Sosyal Kadının Güçlendirilmesi, Ankara Hacı Bayram Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından HAK-İŞ Yaklaşımıyla Temel Sendikacılık ve Örgütlenme Stratejileri, HAK-İŞ MEYEB İktisadi İşletme Müdürü Rıdvan Günay tarafından Belgeli İşgücünün ve Yeterliliklerinin Rolü ve Önemi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan tarafından Belgeli İşgücünün Temel Özellikleri konularında eğitimler verildi.

27 Ağustos 2020 11:19, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu