ARSLAN, ÇALIŞMA HAYATI BULUŞMALARINA KATILDI
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA EK ÖDEME TALEBİMİZİ BİR KEZ DAHA İLETTİK
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen ve telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen Çalışma Hayatı Buluşmalarının ikincisine katıldı.
Arslan, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı ve Sağlık Bakan Yardımcısı ile işçi işveren temsilcileri ve akademisyenlerin bulunduğu toplantıda, Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan 150 bin civarında işçinin ek ödemeden yararlanamadığına dikkat çekerek, sağlık sektöründe hizmet biriminde görev yapan emekçilerin de ek ödemeden yararlandırılmasını gerektiğini dile getirdi. Arslan, “Bu konuda bütüncül bir yaklaşım içerisinde bulunmamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız bu konuda bir çözüm bulmalı, bizler bu konuda katkı vermeye hazırız” diye konuştu.
İşçi ve işveren tarafını aynı programda buluşturan “Çalışma Hayatı Buluşmaları” programının ikincisi 25 Eylül 2020 tarihinde “Covid-19 Salgınının çalışma Hayatına Etkileri” gündemiyle ve telekonferans yöntemiyle gerçekleştirildi.
Toplantıya Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcılarımız Av. Hüseyin Öz, Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcılarımız Eda Güner, Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ uzman ve uzman yardımcılarımızın yanı sıra TOBB, TİSK, MÜSİAD ve ASKON başta olmak üzere işçi ve işveren temsilcileri ile akademisyen ve bürokratlar katıldı.
İşçi ve işveren taraflarını bir araya getiren toplantı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açılış konuşması ile başladı.
“Kovid-19 Salgınında Hayatını Kaybedenlere Rahmet Diliyorum”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hastalıkla mücadele eden hastalara acil şifalar dileyen Bakan Selçuk, salgınla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
“Sosyal Diyaloğa ve İstişareye Büyük Önem Veriyoruz”
Sosyal taraflarla her zaman istişare içerisinde olduklarını ve sosyal diyaloğa büyük önem verdiklerini dile getiren Bakan Selçuk, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak sosyal diyaloğu, sosyal taraflarımızla her zaman istişareyi önemsediğimizi biliyorsunuz” dedi.
“Çalışma Hayatı Buluşmalarını Önemli Buluyoruz”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, toplantı gündemine ilişkin HAK-İŞ’in tespit ve önerilerini paylaştı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Çalışma Hayatı Buluşmalarının son derece yararlı olduğunun altını çizerek, “Bu toplantıların 2 ayda bir gerçekleşmesini destekliyoruz ve ortak belirlediğimiz konular üzerinde ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum. Bu çabalarınızdan dolayı sizlere teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.
“Olağanüstü Bir Dönemden Geçiyoruz”
Toplantıyı HAK-İŞ Konfederasyonu’nun ev sahipliğinde yapmayı arzu ettiklerini fakat bütün dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını nedeniyle toplantıyı telekonferans yöntemiyle gerçekleştirmek zorunda kaldıklarını belirten Arslan, “Türkiye’de ve dünyada olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Salgın döneminde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız başta olmak üzere hükümetimiz ile pek çok alanda birlikte çalışma imkanı bulduk. Bu durum esasında, çalışma hayatına yönelik sorunların çözümü konusunda önemli bir inisiyatif, önemli bir kararlılık, önemli bir duruştur. Bunu çok önemsiyoruz” dedi.
“Sağlık İşçilerimiz Ek Ödenek Alamadı”
Sağlık çalışanlarının salgın döneminde canla başla mücadele vermeye devam ettiğini hatırlatan Arslan, “Sağlıkta çalışan iki kesim var birisi memurlar, ikincisi işçiler. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan 150 bin civarında işçimiz var. Bunların bir kısmı toplu sözleşme kapsamına girdi, bir kısmı da Kasım ayında girecek. Bunlar ek ödeme alamadılar. Memurlarımız için belli şartlarda döner sermayeden ödeme yapıldı ama bu çalışanlarımıza hiçbir ek ödeme yapılmadı” dedi.
“Ek Ödenekten Sağlık İşçileri de Faydalanmalı”
Arslan, sağlık sektöründe hizmet biriminde görev yapan emekçilerin de ek ödemeden yararlandırılmasını gerektiğini dile getirerek, “Bu emekçilerimiz de sağlık sektörünün bir parçası. Bu işçiler doğrudan memur olmadıkları için ek ödeneklerden yararlanamadılar. İşçilerimiz de doğal olarak talepte bulunuyorlar ‘Bizler sağlık çalışanı değil miyiz? Bizler aynı yerde çalışmıyor muyuz? Bizim bu haklarımız neden verilmiyor?’ diyorlar. Biz bu konuları Sağlık Bakanlığımıza ilettik. Huzurevinde çalışan arkadaşlarımız var onlar da ek ödeme talebinde bulunuyorlar. Bu konuda bütüncül bir yaklaşım içerisinde bulunmamız gerekiyor. Bir kısım insanı mutlu edeceğiz derken bir kısım insanlarımızı da üzüyoruz. Sağlık Bakanlığımız bu konuda bir çözüm bulmalı, bizler bu konuda katkı vermeye hazırız” diye konuştu.
“Uyum ve Diyalog İçerisinde Sorunlarımızı Tartıştık”
Çalışma hayatına ilişkin konuları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme imkanı bulduklarını dile getiren Arslan, “Gerektiğinde Bakanlarımızla sık sık bir araya geliyoruz. Bu olağanüstü dönemde sosyal diyalog mekanizmalarını ikili ve üçlü şekilde olağanüstü şartları dikkate alarak daha sık yapmış olmamız son derece önemli. Bakanlığımıza ve sizin şahsınızda bütün çalışma arkadaşlarınıza teşekkür ediyorum. Tam bir uyum ve diyalog içerisinde, bütün sorunlarımızı konuştuk ve tartıştık. Bütün taleplerimiz karşılanmasa bile bu taleplerimizi doğrudan size iletme, taleplerimizi ortaya koyma, varsa eleştirilerimizi yapma imkanını bizlere sağladınız” dedi.
“HAK-İŞ, Sorunların Çözümünde Büyük İnisiyatifler Aldı”
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak çalışma hayatına yönelik sorunların çözümünde inisiyatifler aldıklarını belirten Arslan, “Salgınla ilgili sorunlarımız var. Bence bütün bu sorunların çözüm anahtarı diyalogtan geçiyor. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak konuları konuşarak, eksik kalanları tamamlamak ve bu sorunları birlikte çözmek adına önemli inisiyatifler aldık. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak üyesi olduğumuz ITUC, ETUC, ITUC Asya Pasifik, TUAC gibi uluslararası örgütlerde Türkiye’yi en iyi şekilde temsil ederek, Türkiye’nin başarı hikayesini paylaştık ve Türkiye adına çok fazla teşekkür aldık” dedi.
“Üç Konfederasyon Olarak Ciddi Adımlar Attık”
İşçi çıkarma yasağı sayesinde Türkiye’deki işsizlik rakamlarının yükseliş göstermediğine dikkati çeken Arslan, “İşçi çıkarılmadan, arkadaşlarımız işsiz kalmadan, bu süreçte nasıl birlikte devam edebiliriz konusunda HAK-İŞ, TİSK ve TÜRK-İŞ olarak çok ciddi adımlar attık, inisiyatifler aldık. Bugün işsizlik oranlarımız yüzde 13,4’e kadar gelmişse, burada işçi çıkarma yasağının önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Tabi ki eksiklerimiz var, yapılması gerekenler var ama bizler bu ülkenin potansiyeline, gücüne, dayanışmasına inanıyoruz ve güveniyoruz” diye konuştu.
“Kovid-19 Meslek Hastalığı Sayılmalı”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan aynı zamanda ITUC’un Başkan Yardımcılığı görevini de yürüttüğünü anımsatarak, “Dünyanın en büyük işçi örgütü ITUC’un aldığı bir karar var. Özellikle Kovid-19 salgınının meslek hastalığı sayılması konusunda uluslararası alanda ciddi bir çalışma içerisindeler. Bize de Türkiye’de salgının meslek hastalığı sayılması konusunda çabalarımızı ve katkılarımızı beklediklerini ifade ediyorlar. Burada Türkiye’ye özgü bir tartışmadan bahsetmiyoruz, bütün dünyada bu tartışma var” dedi.
“Salgın, 1 Milyon İnsanımızın Ölümüne Neden Oldu”
Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, toplantıda HAK-İŞ adına sunum yaptı. Öz, dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 virüsünün dünya genelinde Eylül 2020 itibariyle 30 milyonun üzerinde insana bulaştığını ve 1 milyona yakın insanın ölümüne neden olduğunu belirterek, “Dünyayı ve ülkemizi kısa sürede etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla mücadele konusunda ülkemizde uygulanan erken, ivedi ve son derece önemli tedbirler için başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk’a ve tüm bakanlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
“İşten Çıkarmalar Yasaklansın”
Öz, Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde Türkiye’yi OHAL’e sürüklemek isteyen tüm hareketlerin karşısında durduklarını ve HAK-İŞ Konfederasyonu olarak; üretimin devam etmesi, kamu hizmetlerinin sürdürülmesi, çalışanların sosyal ve ekonomik şartlarının korunması için mücadele ettiklerini ifade etti.
Öz, “Çalışanların salgın süresince sosyal ve ekonomik haklardan yararlanmaya devam etmesi, istihdamın korunması ve üretimin kesintisiz biçimde sürdürülmesi amacıyla HAK-İŞ, TİSK ve TÜRK-İŞ olarak ortak bildiriler hazırladık, kamuoyu ile paylaştık. HAK-İŞ olarak, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşullarının iyileştirilmesini, salgın süresi boyunca işten çıkarmaların yasaklanmasını, ücretsiz izin uygulamasıyla bireylere verilen nakdi desteğin arttırılmasını talep ettik” dedi.
“Sağlık İşçilerimiz de Ek Ödemeden Faydalanmalı”
Toplantıda kayıt dışı istihdam, kayıt dışı ile mücadele, kısa çalışma ödeneği ile yaşanan sorunlar ve iş kazası ve meslek hastalığı konusunda bir düzenleme yapılması hususunda konuşmaların gerçekleştirildiğini vurgulayan Öz, “Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın konuşmasında özellikle altını çizdiği bir husus var. Sağlık çalışanlarımızın sorunları hususunda işçi ve memur kesimi arasında yoğun bir tartışmayı yaşıyoruz. İşçi arkadaşlarımız, memurlara ek ödeme verilirken, kendilerinin ayrıştırılmasını hiç hoş karşılamadıklarını belirtiyorlar. Bu durum sağlık çalışanlarımızı son derece üzüyor” ifadelerini kullandı.
“Salgın Sürecinde Sendikal Örgütlülüğün Önemini Bir Kere Daha Gördük”
Öz, Kovid-19 salgınıyla mücadele sürecinde üretimin kesintisiz devam etmesi, kamu hizmetlerinin başarıyla sürdürülmesi, istihdamın korunması, çalışanların sosyal ve ekonomik şartlarının korunması için mücadeleye devam ettiklerinin altını çizerek, “Bu süreçte sendikal örgütlülüğün önemini bir kez daha görmüş olduk. Sendikal örgütlenmenin ve toplu iş sözleşmesinin olduğu işyerlerinde salgın sürecinin daha az risk ile yürütüldüğüne şahit olduk. Örgütlü işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarının etkin ve ivedi bir şekilde hareket etmesi, çalışanların, sağlıklı bir ortamda görevlerini yerine getirmesine ve üretimin devam etmesine olanak sağlamıştır” diye konuştu.
Öz, sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi, Kovid-19’un meslek hastalığı olarak sayılması, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma koşulları iyileştirilmesi ve sektörel sosyal diyalog mekanizmalarının kurulması konularının önemine vurgu yaptı.
Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız da söz alarak, sağlık çalışanlarının yaşadığı çeşitli sıkıntılara dikkat çekti.
Program, işçi, işveren, STK ve akademisyenlerin konuşmalarıyla son buldu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu