YILDIZ, ETUC SONBAHAR OKULU TOPLANTISINA KATILDI

13 Kasım 2020 16:00, Haberler


YILDIZ, ETUC SONBAHAR OKULU TOPLANTISINA KATILDI


Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız, 13 Kasım 2020 tarihinde Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) tarafından düzenlenen Sonbahar Okulu Toplantısı’na katıldı.

Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız’ın yanı sıra ETUC Genel Sekreteri Luca Visentini başta olmak üzere çok sayıda ETUC üyesi konfederasyon liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen Sonbahar Okulu Toplantısında, tüm dünyayı ve Avrupa ülkelerini de etkisi altına alan Kovid-19 salgının sağlık ve ekonomi açısından sonuçları ele alınarak, toparlanma sürecinde yeni, adil ve sürdürülebilir bir modele ihtiyaç olduğu konuşuldu. Toplantıya ayrıca HAK-İŞ Dış İlişkiler Koordinatörü Merita Yıldız ve Uzman Fatoş Can katılım sağladı.

Toplantıda doğrudan işleri etkileyen iklim ve işin dijital geleceği konuları ve strateji 2030 ile birlikte sosyal diyalog, toplu sözleşme ve işyerinde demokrasinin geleceğini şekillendirme konuları kapsamlı biçimde ele alındı.

Toplantıda konuşan Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız Türkiye’deki toparlanma sürecinden bahsetti. Türkiye’nin Kovid-19 salgını sürecinin başından itibaren salgının yayılmasını önlemek amacıyla hızlı ve etkin birtakım önlemler aldığını belirten Yıldız, “Türkiye, sağlık, eğitim, ekonomi ve sosyal hayat gibi birçok alanda önlem alma konusunda hızlı bir şekilde hareket etti. Bizim de katkı ve önerilerimizle bu önlemler çoğunlukta pozitif yönde ilerlemiştir. Türkiye’de misafir olan mülteciler dahil Türkiye’deki tüm işçi ve vatandaşlarla ilgili kaygılarımızı ilettik. Türkiye’de kemer sıkma paketleri yerine, hükümet tarafından her zaman başarılı ivme kazandıran paketler uygulanmıştır” dedi.

“Tasarının Geri Çekilmesini Başardık”

HAK-İŞ’in istihdamı korumak amacıyla ekonomi ve üretimde karantinaya karşı duruş sergilediğini vurgulayan Yıldız, “Tüm bu gelişmelerin detaylarını düzenli bir şekilde üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlar olan ITUC ve ETUC ile paylaştık. Ancak bu süre içerisinde beklenmeyen iki endişe verici durum söz konusu olmuştur. Bunlar da ilki torba yasa düzenlemesiyle birlikte kıdem tazminatı konusudur. İş piyasasındaki barışçıl durumu ortadan kaldıran ve işçilerin hak kayıplarına neden olacak şekilde tasarlanmıştı. HAK-İŞ olarak, işçilerin kazanılmış haklarının korunarak, kıdem tazminatı konusunda yeniden düzenlemenin tartışılabileceğini söyledik. İşçilerin haklarının bu şekilde ellerinden alınmasıyla problemin çözülemeyeceğini inandığımızı söyledik. Tüm işçi Konfederasyonlarıyla birlikte hareket ederek Meclis tarafından bu tasarının geri çekilmesini başardık. Bu başarının başlıca sebebi Türk sendikal hareketinin birlikte direniş gösterdiği bir durumun olmasıdır” dedi.

“ITUC ve ETUC’a Çok Teşekkür Ediyoruz”

İkinci beklenmedik durumun hükümetin parlamentoda görüşmek üzere sunduğu torba yasa ile esnek çalışma düzenlemesinin getirilmek istendiğini dile getiren Yıldız, “Bu konuda da 3 Konfederasyon olarak birlikte hareket ettik ve bu maddelere karşı çıktık. Bu maddelerin de geri çekilmesi konusunda büyük bir başarı sağladık. Destek ve dayanışmaları için üyesi olduğumuz ITUC ve ETUC’a çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sorunların Çözümü İçin Katkı Sunduk”

 Kovid-19 süreci başladığından beri Bakanlık, Hükümet ve Cumhurbaşkanıyla her zaman sosyal diyalog mekanizmasının işlediğini vurgulayan Yıldız, “HAK-İŞ olarak, sorunların çözümü noktasında düşüncelerimizi ve katkılarımızı sunduk. Buna rağmen bu tür diyaloglarda herhangi bir değişiklik veya sonuç olmadığını gördüğümüzde direniş gösteriyoruz. Bu durumlarda her zaman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu süreçleri durdurmayı ve işçilerinin talepleri lehine sosyal diyaloğa yönlendirme yönünde karar veriyor” dedi.

Yıldız, “Bir sonraki önemli konu Aralık ayında görüşülecek olan asgari ücretlerle ilgili konu olacaktır. Daha iyi bir asgari ücret elde edebilmek için 3 işçi Konfederasyonu ile işbirliği yapmayı umuyoruz” diye konuştu.

HABERE AİT GÖRSELLER :

13 Kasım 2020 16:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu