HAK-İŞ OLARAK “ÜLKEMİZİN MAYASINDA ŞİDDET YOKTUR” DİYORUZ
YILDIZ: “ARTIK KADINLARIN BAŞARI HİKAYELERİNİ KONUŞMALIYIZ”
HAK-İŞ Genel Başkan Vekili Dr. Osman Yıldız, devletimiz ve hükümetimizin şiddete karşı çözüm için, hukuki, emniyet ve güvenlik önlemlerini güçlendirdiğine dikkat çekerek, “Bize düşen ise bunları yaparken toplumda pozitif bir bakış açısını da geliştirip, şiddete yol açan unsurları yok etmektir. Bu güzel ülkemizde ‘Kadına Şiddete Hayır’ noktasına düşmemiz bizim için bir zuldür. Biz bir an önce, kadına şiddeti bertaraf edip, kadınların başarı hikayelerini konuşmalıyız” dedi.
“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla 25 Kasım 2020 tarihinde, HAK-İŞ Genel Merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına, Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız, HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcılarımız Eda Güner ve Erdoğan Serdengeçti ile Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın Genel Başkan ve yöneticileri, Kadın Komitesi Başkan ve yöneticileri ile HAK-İŞ üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız ve Genel Sekreter Yardımcımız Eda Güner birer konuşma yaptı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla hazırlanan bildiriyi de HAK-İŞ Dış İlişkiler Koordinatörümüz Merita Yıldız okudu.
“HAK-İŞ, Sendikal Mücadelede Yarım Asır”
Genel Başkan Vekilimiz Dr. Osman Yıldız, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın selam ve başarı dileklerini ileterek, “HAK-İŞ olarak 15 yıldır geliştirdiğimiz örnek bir uygulamada olduğu gibi bu yıl da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla toplanmış bulunuyoruz” dedi.
HAK-İŞ’in geçtiğimiz ay 45. Kuruluş yıldönümünü kutladığını ve sendikal mücadelede yarım asrı tamamlamak üzere olduğunu ifade eden Yıldız, HAK-İŞ’in Türk sendikal hareketinin ve uluslararası sendikal hareketin, önemli bir aktörü, belirleyici bir aktörü olmayı başardığını söyledi.
“HAK-İŞ Olarak Zirvedeyiz”
HAK-İŞ’in kuruluşundan bugüne, farklılığını hep ortaya koyarak geldiğine dikkat çeken Yıldız, HAK-İŞ’in değer ve ilkelerine bağlı kalarak kadın konusundaki çalışmalarını da başarıyla ve hassasiyetle hayata geçirdiğini ifade etti. Yıldız, HAK-İŞ’in, kadın çalışmaları konusunda zirvede, öncü ve birinci olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“HAK-İŞ olarak, çalışma hayatında; kadın konusunda her alanda belirleyici roldeyiz. Kadına, kadın sorunlarına, kadının güçlendirilmesine dair ne varsa, HAK-İŞ oradadır. Kadınlar için güçlendirme, koruma, güvenli ortam, sosyal zeka, zihinsel direnç, zihinsel atılım, mesleki gelişim ve kariyer oluşturmada en ön saftayız. Kadın konusunda, ‘kavramsal ve zihni’ altyapıyı geliştiriyoruz. Kadın konusunda, çok çeşitli faaliyetleri yapmayı başarıyoruz. Dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Tarihi kitlesel/zirveleri başarıyoruz. İş ve aile yaşamının uyumlaştırılmasında model uygulamaları geliştiriyoruz. Ayrıca, günümüz dünyasında çağımız literatüründe yer alan kadın ile bağlamında eşit işe eşit ödeme, mobbing, kadına şiddet gibi bağlantılı sorunlarla da etkin mücadele ediyoruz.”
“Şiddeti Bertaraf Edip, Kadınların Başarı Hikayelerini Konuşmalıyız”
Şiddet konusunun güncelliğini hep koruduğunu söyleyen Yıldız, “Şiddet Konusunu asla ıskalamayacağız” dedi. Yıldız, devletimiz ve hükümetimizin şiddete karşı çözüm için, hukuki, emniyet ve güvenlik önlemlerini güçlendirdiğine dikkat çekerek, “Bize düşen ise bunları yaparken toplumda pozitif bir bakış açısını da geliştirip, şiddete yol açan unsurları yok etmektir. Bu güzel ülkemizde ‘Kadına Şiddete Hayır’ noktasına düşmemiz bizim için bir zuldür. Biz bir an önce, kadına şiddeti bertaraf edip, kadınların başarı hikayelerini konuşmalıyız” dedi.
“Hiçkimse Kadına Dünyayı Dar Edemez”
Türkiye’nin her açıdan verimli bir ülke olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Ancak Türkiye’yi; kadına şiddete, çocuk istismarına, çocuk işçiliğine, kayıt dışılığa, ayrımcılığa ve dışlanmaya, sosyal adaletsizliğe ve haklarda eşitsizliğe çorak haline getirmeliyiz. Bu cennet vatanda bunlara ‘yer yok’ demeliyiz. Medeniyetlere kuruculuk yapmış bu topraklar ve bu ülke insanları arasında şiddet kendine yer bulamaz. Hiç kimse, işyerinde, evinde ve toplumda kadına dünyayı dar edemez, dar etme hakkına sahip olamaz” dedi.
“Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik”
Çalışma hayatında; gerek çalışanlar, gerek işverenlerin, birbirinden beklentilerinde yaşanan uçurum, gerek mesleki beceriler ve yeterlilikler konusundaki eksiklikler ve gerekse işin ve işyerinin organizasyonundaki eksiklikler ve ihmaller sonucu ortaya çıkan tansiyonun mobbinge dönüştüğünü ifade eden Yıldız, “Bu nedenle, başta kadın çalışanlarımız için olmak üzere, beklentileri, mesleki beceri ve yetkinlikleri, işin ve işyerinin organizasyonunu geliştirerek, önemli bir aşama kaydederiz, iş barışını artırırız” dedi.
HAK-İŞ’in kadın konusuna ilişkin bütün sorunların çözümünde anahtar kavramlardan birinin fıtratta farklılık, haklarda eşitlik olduğuna inandığını söyleyen Yıldız, “HAK-İŞ’in ‘Fıtratta Farklılık, Haklarda Eşitlik’ sloganı ile dünyadan elde ettiği tecrübeyi, kimliğimizle, geleceğimizle, inancımızla, akademisyenlerimizle birlikte sendikal mücadele için birleştirdik, mücadeleye damgamızı vurduk” dedi. HAK-İŞ’in bu sloganı, geniş bir bilgi ve düşünce birikimimizin üzerine bina ettiğini, bu tanımın adaleti, birlikteliği, gerçekliği, olumlu sosyal havayı ve ortamı, yani iyi olan herşeyi ifade ettiğini belirterek, “Aynı başarıyı, aynı sloganı, aile ve çocuklar için de ayrı ayrı geliştirmeliyiz. Bütünsel bir yaklaşımı ortaya koymalıyız” dedi.
“Kadın ve Aile Konusunde Güzel Örnekleri Önümüze Koymalıyız”
Yıldız, “Aile toplumun temelidir” söyleminin ötesine geçilebilmesi için kadın ve aile konusunda, güzel örnekleri önümüze koymamız gerektiğini belirterek, Türk ve İslam Tarihinin cesareti, fedakarlığı, bilimi, tıbbı, mesleki eğitimi, nezaketi, toplumsal liderliği, yazarlığı olan kadın örneklerle dolu olduğunu anımsattı. Yıldız, Türk tarihinden, Nene Hatun,Nilüfer Hatun, Şerife Bacı gibi kadın kahramanlarımızı, İslam Tarihinden Hz. Hatice, Hz. Zeynep, Fatma Binti Hattab, Hz. Ayşe, Hz. Meryem, Hz. Belkıs, Hz. Asiye gibi isimleri örnek gösterdi ve hayırla yad etti.
“Dünya Sendikal Hareketinin Tepesinde Bir Kadın Lider Var”
Dünyada çok sayıda kadın sendikal lider bulunduğunu söyleyen Yıldız, “Dünya sendikal hareketinin en tepesinde bir kadın lider bulunmaktadır. Sharan Burrow dünya sendikal hareketine liderlik etmektedir. Bunların yanında HAK-İŞ’in vakar, disiplin ve ahlakıyla bezenmiş HAK-İŞ’in kadın sendikacıları, gerek Türkiye gerekse dünya sendikal hareketine örnek olacak bir süreci yaşamaktadırlar” dedi.
“Sendikal Hareket Kadınları Güçlü Yapar”
HAK-İŞ’in kadın mücadelesine ilişkin örnekler veren Yıldız, şunları kaydetti:
“Kadınlarımızın, toplumsal hayata katılımı için daha yapacağımız çok şey bulunmaktadır. Konfederasyonumuzun üyelerinin dörtte birini kadın üyeler oluşturmaktadır. Kadınların HAK-İŞ’e teveccühüne teşekkür ederiz. Biz kadınlara güveniyoruz. Kadınlar da bize güveniyor. Güvenli geleceği birlikte inşa ediyoruz. Kadınlarımız için, bireysel ve kollektif güçlenmeyi, temsil gücünü ve mücadeleyi artırmayı, güçlü birey, örgütlü toplumu oluşturmayı birlikte başarıyoruz. Sendikal hareket kadınları güçlü yapar, gücüne güç katar. Kadınların 24 saatlik süre içinde her yerde güvende olacağı, güvenle işini yapabileceği şartları oluşturma gayretini artırarak sürdüreceğiz. Kadınlar, kadın olduğu için, acındıkları için, iltifat edildikleri için, görev almasınlar, aksine hakettikleri için, nitelikli, yeterli ve yetkin oldukları için görev alsınlar. HAK-İŞ, kadınların kariyeri için tam doğru adrestir. HAK-İŞ, kadın çalışmalarında kendine güvenen ve cesur bir süreç işletmektedir. Üyemiz Ayşegül Aktürk ve aydınlığın temsilci şehit öğretmen Aybüke Yalçın nezdinde eğitimin, değerlerimizin, mücadelemizin ve inançlarımızın şiddeti ve cehaleti boğduğu bir Türkiye ve dünya diliyorum.”
Yıldız, HAK-İŞ’in ILO’da oluşturulma süreçlerine önemli katkı ve önem verdiği ve 2019 yılında kabul edilen, Çalışma Hayatında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşmenin artık ülkelerin onay süreninde olduğunu anımsatarak, “Türkiye’nin de bu onay sürecini, hızla hayata geçireceğine inanıyoruz” dedi.
“HAK-İŞ Çatısı Altında Vuslatı Başaracağız”
Yıldız, 696 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede yeni düzenlemeye izin verilmediği ve iş kolları ile oynandığı için başta kadın üyelerimiz olmak üzere, üyelerimizin kurdukları, sıkı sıkıya bağlı oldukları sendikalarımızdan kanun zoruyla koparıldıklarını belirterek, “Kadın ve erkek bütün üyelerimiz şunu bilsin ki bu ayrılığa, haklı ve demokratik mücadelemizle kısa sürede HAK-İŞ çatısı altında vuslatı başaracağız.
“Asgari Ücret Asgari Geçim Ücreti Olarak Belirlenmeli”
Genel Başkan Vekilimiz Yıldız, “Başta kadın çalışanlarımız olmak üzere bütün emekçilerin ihtiyaç duyduğu, asgari ücretin geçim ücreti olarak belirlenmesini istiyoruz” dedi.
Yıldız, HAK-İŞ’in Covid-19’un tüm çalışanları içine alacak şekilde kapsamlı meslek hastalığı olarak belirlenmesi talebini de yineledi.
Güner: “Kadınlarımızın Güçlendirilmesini İstiyoruz”
HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Eda Güner konuşmasında, şiddetin her türlüsünü insan hakları ihlali olarak gördüklerine dikkat çekerek, “HAK-İŞ olarak “kadının güçlendirilmesi” kavramını çok önemsiyor, bu kavramı altını doldurarak kullanıyoruz. Üyelerimizi her alanda olduğu gibi şiddet konusunda da daha duyarlı hale getirmek, şiddetin önüne geçmek için tedbirler almaya çalışıyoruz. Kadının birey olarak, aile içinde ve toplumda güçlendirilmesini şiddetle mücadelenin temel bir unsuru olarak görüyoruz” dedi.
Kadının birey olarak, aile içinde ve toplumda güçlendirilmesini şiddetle mücadelenin temel bir unsuru olarak gördüklerini vurgulayan Güner, “HAK-İŞ üyesi kadınları sendikal harekette de güçlendirmek, etkin hale getirmek, sendikal mücadelenin içerisine dâhil etmek ve sendikal mücadelede lider olarak yer almalarını sağlamak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“Şiddetin Her Türlüsüne Dur Demeliyiz”
HAK-İŞ Dış İlişkiler Koordinatörümüz Merita Yıldız konuşmasında, HAK-İŞ olarak, tüm dünyanın ve ülkemizin Koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği bu günlerde şiddete karşı bilinç oluşturmak, yeni ve özgün çözümler üretmek ve şiddetin her türlüsüyle mücadele etmek amacıyla; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde temsili bir katılımla bir araya gelindiğini belirtti. Yıldız, “Kadına yönelik şiddetle mücadele konusu bir insanlık meselesidir. Hiçbir ideolojiye, düşünceye, bakış açısına, renge, dile, dine bağlı değildir. Bu konuya insanlık penceresinden bakmalı, şiddetin her türlüsüne hep birlikte dur demeliyiz” dedi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu