YILDIZ, TUYEP PROJESİ AÇILIŞ KONFERANSINDA KONUŞTU
Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız, 16 Aralık 2020 tarihinde Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından “Eğitim ve İstihdamda İşe Yarayan İş Birliği” temasıyla düzenlenen “Türkiye Yeterlilikler Sisteminin ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonu (TUYEP) Teknik Yardım Projesi Açılış Konferansı”nda konuştu.
Telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya, Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız’ın yanı sıra MYK Başkanı Adem Ceylan ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
“MYK Gözde Bir Kuruluşumuz”
Genel Başkanvekilimiz Dr. Osman Yıldız, MYK tarafından hayata geçirilen, Türkiye Yeterlilikler Sisteminin ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonu (TUYEP) Teknik Yardım Projesi’nin hayırlı olması dileğinde bulundu.
MYK’nın çok başarılı projeleri hayata geçirdiğini dile getiren Yıldız, “Başarılı çalışmalarından dolayı MYK Başkanı Adem Ceylan’ı ve ekibini kutluyorum. MYK gözde bir kuruluşumuz” dedi.
“MYK Başarılı Çalışmalar Yapmaktadır”
MYK’nın kuruluş ve gelişiminde Avrupa entegrasyon sürecinin yansımalarının görüldüğünü vurgulayan Yıldız, “MYK, Avrupa entegrasyon sürecindeki çalışmaların bir yansıması olarak ortaya çıkmıştır ve birçok başarılı çalışmalar yapmaktadır. Bu bakımdan da Türkiye-AB ilişkilerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Önümüzdeki süreçte daha yapıcı ve daha olumlu sonuçları ortaya çıkaracağımıza inanıyorum” dedi.
Doğrudan hibe uygulamasının yeniden açılacak olmasının Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları açısından oldukça önemli olduğunu söyleyen Yıldız, uygulamada daha çok esneklik sağlanması ve birden çok belgenin, belge almaya teşvik etmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi.
“HAK-İŞ Olarak Güçlü Birey Diyoruz”
Yeterlilik olgusunun bireylere yeterli ve yetkin olduğunu hissettirmesi bakımından son derece önemli olduğunu belirten Yıldız, “HAK-İŞ olarak güçlü birey diye bir ifademiz var. Güçlü birey, mesleki açıdan yetkinliği ve yeterlilikleri olan insanın güçlendirilmesi açısından, hayata geçirilmesi bakımından son derece önemli fonksiyon işletmektedir. Çünkü bireyleri biz bu şekilde hayatta güçlü hale getirmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
“Okuldan İşe Kavramını Eğitimden İşe Diye Çevirmemiz Gerekiyor”
Kişilerin hayatını güçlü bir şekilde sürdürmesini önemini vurgulayan Yıldız, “Geniş bir çerçevede bu yeterlilikler bireylere katkı yapmaktadır. Okuldan işe diye bir kavram var. Okuldan işe kavramını MYK sürecinden sonra eğitimden işe diye çevirmemiz gerekiyor. Okullar tabi ki önemli fonksiyon yapıyor ama MYK yeterlilik belgeleri ile TYÇ çerçevesinde artık eğitimden işe diyebileceğimiz, hayat boyu öğrenmeyi de içine alacak, işyerindeki eğitimleri ve öğrenmeleri de dikkate alacak eğitimden işe kavramı önemli” dedi.
Konunun uluslararası kuruluşların da gündeminde olduğunu söyleyen Yıldız, “Bizler bunu ne kadar hızlı yapabilirsek o kadar iyidir. Eğitimini tamamlayıp sertifikasını alan insanların hızlı, kolay ve doğrudan iş hayatına katılabilmeleri son derece önemlidir. İş hayatına katılmak sadece bir şekliyle katılmak değil, istediği düzeyde ve istediği şekilde katılmak da oldukça önemli bir konudur. Bireyin kendi birikimini ve kendi yeteneğini ispatlayarak, ispatladığı yeteneğe uygun olarak çalışma hayatına katılmasını son derece önemli buluyoruz” ifadelerini kullandı.
İnsanlar çalışma hayatına yeterli bir şekilde katıldığı zaman yeniden işe girdiklerinde işi öğrenmek için değil de kurumu öğrenmek, kurumun stratejilerini ve hedeflerini öğrenmek için gayret sarf edeceklerini belirten Yıldız, “Bu sayede orada bir zaman kaybı da olmamış olacak. Hem bireyler çok daha rahat hareket edecek, hem verimli olacak, hem de kurumların hedeflerini ve üretimlerini gerçekleştirmesi açısından önemli olacaktır. Bu durum gerçekleşirse kurumlar da kendi personel planlamalarını daha rahat, daha optimal bir şekilde yapacaklardır” dedi.
“Yeterliliği Projelerimizin Odağına Koyuyoruz”
Yetkin ve yeterli bireyin iş ahlakını geliştirme açısından önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Yıldız, “Bu açıdan da Türkiye’de yeni bir değişim ve dönüşümü çalışma hayatında başarabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonu ve bağlı sendikalarıyla birlikte MYK belgelerini ve MYK sürecinin bütün işyerlerine anlatılmasını sağladıklarını anlatan Yıldız, “HAK-İŞ olarak MYK sürecini sendikacılığımızın temel bileşeni haline getirdik ve bütün faaliyetlerimize bunu entegre ettik. Bütün işyerlerimizde, bütün projelerimize bunu entegre ediyoruz. Örneğin, Lider Kadınlar Yetiştirilmesi Projesinde yeterlilik sürecini önemli bir unsur yaptık. Genç Liderler projemiz var. Burada yeterliliği projemizin odağına koyduk. Göçmenler için entegrasyonun temeli haline getirdik. Bu anlamda geniş olarak bütün işyerlerinde sendikacılığımızı temel unsur olarak gördük ve yapıyoruz” dedi.
“Yeterliliği İçselleştirdiğimizde Öğrenme Arzusu Güçlenecektir”
Yıldız, “Yeterlilik sürecini hem biz işçiler olarak içselleştirdiğimizde, hem işverenler, hem de sosyal taraflar içselleştirdiğinde ülkemizde öğrenme arzusunun güçleneceğini düşünüyorum. Öğrenme arzusunu da beraberinde hem belli bir irade göstermesi, hem buna uygun metod geliştirmesi, hem de bunun organizasyonunu yapıp, sonuç alıcı bir eğitimin yaygınlaşacağını düşünüyorum” diye konuştu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu