ARSLAN, “HAK-İŞ, DÜNYAYA UZANAN BİR MÜCADELENİN ADIDIR”

19 Ocak 2021 11:46, Haberler


ARSLAN, “HAK-İŞ, DÜNYAYA UZANAN BİR MÜCADELENİN ADIDIR”


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in Türkiye’deki emekçilerin hakları için yürüttüğü mücadeleyi anlatırken, “HAK-İŞ sadece bu ülkenin değil Somali’den Moritanya’ya, Gazze’den tutun Afganistan’a, Balkanlardan Bosna Hersek’e ve Makedonya’ya kadar uzanan bir mücadelenin adıdır” dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 19 Ocak 2021 tarihinde, Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikamız ile Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerinde bir süredir devam eden ve yaklaşık 10 bin üyemizi ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri imza törenine katıldı. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’nda sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen toplu iş sözleşmesi imza törenine, Genel Başkanımız Mahmut Arslan; Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, HAK-İŞ Konya İl Başkanı Vacit Sır, KOSKİ Yönetim Kurulu üyeleri, işyeri sendika temsilcileri, üyelerimiz ve basın mensupları katıldı. 

Arslan, HAK-İŞ’in işçilerin sendikal haklarından, kadro ve toplu iş sözleşmesi haklarına kadar önemli konularda çalışmalar yürüttüğünü belirterek, “2019 yerel seçimlerinin ardından binlerce işçi HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımıza üye olduğu için işten atıldı. İstanbul’da işten atılan arkadaşlarımız 7 ay eylem yaptı, müzakereler sonucunda işten çıkan arkadaşlarımızı işe aldırdık. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın işlerine geri dönebilmesi için Bolu’dan Ankara’ya 6 bin kişiyle 200 km yürüdük. Bu mücadelemizi çok şükür başarıyla tamamladık. HAK-İŞ sadece bu ülkenin değil Somali’den Moritanya’ya, Gazze’den tutun Afganistan’a, Balkanlardan Bosna Hersek’e ve Makedonya’ya kadar uzanan bir mücadelenin adıdır” dedi.

“Hayalimiz Geçici İşçilerin Kadro Almasıydı Başardık”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, geçmişte Konya Büyükşehir Belediyesi çalışanı olduğunu anımsatarak, “Bu belediyenin bir çalışanı, HAK-İŞ Genel Başkanı ve Hizmet-İş Sendikasının Genel Başkanı olarak burada yaşanan son 40 yılın hepsinin içerisindeyim. 1980’li yılların sonunda geçici işçilerin sendikalı olması için mücadele ettik. HAK-İŞ, belediyelerde örgütleninceye kadar geçici işçiler sözleşme haklarından ve diğer haklarından yararlanamıyorlardı. İlk defa biz geçici işçileri 1989 yılında sendikalı ve sözleşmeli yaptık. Daha sonra da arkadaşlarımızın kadro alması için çalıştık. Çünkü bizim hayalimiz geçici işçilerin kadro almasıydı. 2017 yılında bunu da başardık” dedi.

“HAK-İŞ Olarak Taşeron İşçiliğin Kaldırılması İçin Mücadele Ettik”

1990’lı yıllarda belediyelerde kadrolu işçiliğin olmadığını anımsatan Arslan, “Bütçe, norm kadro kısıtlamaları ve belediye hizmetlerinin taşeron firmalar üzerinden yapılması zorunluluğu getirildi. HAK-İŞ, tam 10 yıl taşeron işçiliğinin kaldırılması için mücadele etti. Taşeron meselesinin çözülmesi için çok mücadele ettik. HAK-İŞ olarak taşeron siteminin kamudan tasfiye edilmesi için kongre kararlarımız var. Bu konunun çözüme kavuşturulmasının en büyük mimarı olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. Bizim sesimize kulak verdi. 2017 yılında kamuda, belediyelerde özel idarelerde, üniversitelerde çalışan toplam kadrolu işçi sayısı 180 bin kişiydi. Biz buna yaklaşık 1 milyon arkadaşımızı daha ilave ettik” diye konuştu.

Taşerondan Sonra İlk Sözleşme

2017’den 2020 yılı Kasım ayına kadar bir geçiş döneminin olduğunu belirten Arslan, “Bu geçiş döneminde Yüksek Hakem Kurulu’nun belirlediği ücretler uygulandı. Doğal olarak bu ücretler enflasyonun altındaydı. Bu yüzden biz bu ücretlere itiraz ettik. Ancak bugün burada imzaladığımız toplu iş sözleşmesi ilk kez yasanın bize tanımış olduğu serbest toplu pazarlık hakkını serbestçe kullandığımız ilk sözleşmedir” dedi.

“Üyelerimiz İçin Her Türlü Mücadeleyi Veririz”

Türkiye’nin yerel yönetimlerde en uzun grevini Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikasının yaptığını söyleyen Arslan, “Bu şehirde 1995 yılında sözleşmede anlaşamadık ve greve çıktık. Ankara’da Türkiye’nin en büyük grevini yaptık. Dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e karşı 22 gün grev yaptık. Bu sendika, üyeleri haksızlığa uğradığında grev dahil her türlü mücadeleyi verebilecek bir sendikadır. Bugün geldiğimiz toplu iş sözleşmesinde greve gidecek bir durum yoktur. Konya’nın ve Türkiye’nin şartlarını hepimiz biliyoruz. Önemli olan bu toplu iş sözleşmesinin masada gerçekleşmesidir. Yüksek hakeme gitmeden, arabulucuya gitmeden, kavga etmeden, çalışanları daha fazla mağdur etmeden Konya’da sözleşme imzaladık” dedi.

“Sözleşmemiz, Zor Bir Süreçte Başarıyla Tamamlanmıştır”

Çalışanların her zaman daha fazlasını hak ettiğini belirten Arslan, “İmzaladığımız sözleşme Konya Büyükşehir ve ilçeleri için önemli bir sözleşmedir. Sözleşmeyi ele alırken, ülkemizin şartlarını ve belediyelerimizin şartlarını da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu bakımdan ele alırsak bugün burada imzaladığımı toplu iş sözleşmelerimiz zor bir süreçte başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. HAK-İŞ olarak sadece hakkımızı istiyoruz, insanca yaşamak için haklarımızı istiyoruz. Birbirimizi kırıp dökmeden masada anlaşmanın yolunu aradık. Bu konuda Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Barış şehrinde sözleşmemizi masada barış ve uzlaşma içerisinde tamamladık” dedi. Arslan, “Şimdi 696 sayılı KHK’dan geçen arkadaşlarımız için sözleşmelerimizi imzaladık. Bundan sonra amacımız bu arkadaşlarımızın ücretlerini kadrolu arkadaşlarımızın ücretlerine yaklaştırmak olacaktır” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Bugün burada büyükşehir belediyesi olarak bir çerçeve çizdik ve merkez ilçe belediyelerimiz de bizimle uyum içinde çalıştı. Çalışanlar için sendikanın ne olduğunu ve uyum içinde çalışmanın ne olduğunu iyi biliyoruz. Çalışanlarımızla bir aile olduğumuzu düşünüyoruz. Bu şehrin sorumluluğunu taşıyoruz. Bir ve beraber olarak Konya’ya hizmet ediyoruz. Arkadaşımızın ücretlerini dengelemek için çalıştık. İnşallah bundan sonra daha iyi olacak. Sonuç hayır olmuştur. Birlik ve beraberlik ile şehrimizi dünyanın en iyi şehri yapmak için çalışacağız. Sözleşmemiz hayırlı olsun” dedi.

Törende söz alan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da birer selamlama konuşması yaparak toplu iş sözleşmesinin hayırlara vesile olması dileğinde bulundular.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya HAK-İŞ tarafından Hatay Ormanları Ağaçlandırma Arazisine, isimlerine yapılan fidan sertifikalarını taktim etti.

Program imza töreni ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

19 Ocak 2021 11:46, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu